Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Bloomberg: Τελειώνει η ΕΕ για τους Ιταλούς. Εχθρός η Γερμανία

Οι Ιταλοί ξεμένουν από αποθέματα αγάπης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την χαλαρή αντίδραση στην κρίση του κορωνοϊού, ενώ η Γερμανία αντιμετωπίζεται πλέον ως εχθρός.

Η πανδημία έχει κάνει τους υποστηρικτές των Βρυξελών να εξαφανιστούν, ενώ οι ευρωσκεπτικιστές ακούγονται όλο και περισσότερο, υποστηρίζεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι Ιταλοί αφέθηκαν στη μοίρα τους από την ΕΕ εξαιτίας της αργής και συχνά αδιάφορης αντίδρασης στην κρίση του κορωνοϊού. Το χειρότερο ήταν η απαγόρευση εξαγωγών ιατρικού εξοπλισμού από την Γερμανία και τη Γαλλία, που άφησε την Ιταλία ακάλυπτη.

Γερμανία και Γαλλία φρόντισαν να προστατευτούν, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βοήθησε τις δύο χώρες να ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ursula von der Leyen αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, καθώς η Ένωση απογοήτευσε την Ιταλία.

Όμως οι Ιταλοί αδιαφόρησαν για τη συγγνώμη, με το μίσος κατά των Βρυξελών και τη Γερμανίας να μεγαλώνει. Σε δημοσκόπηση που έγινε τον Απρίλιο, το 59% των Ιταλών θεωρούν πως η παραμονή στην ΕΕ δεν έχει πλέον νόημα. Μάλιστα, οι περισσότεροι Ιταλοί θεωρούν την Κίνα φίλη χώρα και οι μισοί θεωρούν την Γερμανία εχθρό.

«Εάν οι Ιταλοί δεν δουν σύντομα θετικό αποτέλεσμα, ο ευρωσκεπτικισμός θα αυξηθεί και ίσως ξεσπάσει αντιγερμανική πολιτική, καθώς στην μνήμη μας, ιστορικά, η Γερμανία ήταν αντίπαλος στις δύσκολες περιόδους» είπε ο Υφυπουργός Οικονομικών Pier Paolo Baretta.

Στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε δεν αναμένεται να πάρει τα «corona bonds» (ομόλογα για τον κορωνοϊό), εξαιτίας του πολιτικού κόστους της Μέρκελ και του Ολλανδού Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. Αυτό θα αφήσει την Ιταλία σε επικίνδυνο μονοπάτι. Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν είχε πει πριν λίγες ημέρες πως το αποτέλεσμα θα είναι η κατάρρευση της ΕΕ.

Αλλά και ο Κόντε προειδοποίησε πως η οικονομική αποτυχία της ΕΕ στην εποχή της πανδημίας, θα έχει αποτελέσματα ντόμινο, καθώς οι οικονομίες των χωρών είναι διασυνδεδεμένες και το οικονομικό πρόβλημα μιας χώρας θα αποτελέσει σύντομα οικονομικό πρόβλημα και για τις άλλες, αναφέρεται στην Βρετανική εφημερίδα Express.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός κάλεσε την Γερμανία και την Ολλανδία να μην είναι τόσο απαιτητικές στα οικονομικά και θύμισε τι έπαθε η Ελλάδα όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την κρίση χρέους και αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει.

«Δεν έχουμε ξεχάσει ότι οι Έλληνες αναγκάστηκαν να κάνουν απαράδεκτες  θυσίες για να λάβουν δάνεια» είπε ο Ιταλός Πρωθυπουργός.

Την περίοδο αυτή οι δημοσκοπήσεις φέρνουν πρώτο κόμμα με 8 μονάδες διαφορά την Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι.

«Αυτή δεν είναι Ένωση. Αυτή είναι φωλιά φιδιών και τσακαλιών» είχε πει ο Σαλβίνι στις 27 Μαρτίου και πρόσθεσε: «Πρώτα θα νικήσουμε τον ιό και μετά θα επανεξετάσουμε την Ευρώπη. Εάν είναι για το καλύτερο, θα πούμε αντίο, χωρίς να πούμε ευχαριστώ».

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου