Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Έρχονται Αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία ενώ η ΕΕ είναι απρόθυμη

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή δήθεν Ένωση αποδεικνύεται απρόθυμη, καθώς δεν επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής που ακολουθεί εναντίον δύο χωρών μελών της, οι ΗΠΑ φαίνεται πως τελικά θα επιβάλλουν κυρώσεις.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το πακέτο των μέτρων που υπέβαλλε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Οι κυρώσεις αφορούν την αγορά από την Τουρκία του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Οι κυρώσεις θα επιβληθούν εξαιτίας του νόμου CAATSA, κάτι που ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αποφύγει εδώ και μήνες. Αυτή τη φορά όμως, η μεγάλη πλειοψηφία στην ψηφοφορία του Κογκρέσου, αναγκάζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει και να τιμωρήσει την Τουρκία που αγόρασε το Ρωσικό οπλικό σύστημα, παρά το ότι ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Λίγο πριν ανακοινωθεί η απροθυμία των Ευρωπαίων των Ευρωπαίων να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη και υποστήριξή τους στην Ελλάδα και την Κύπρο που πλήττονται από την Τουρκική επιθετικότητα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε υπεροπτικά: «Έχουμε πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει και δεν θέλει να χάσει». Επίσης είπε ότι θα αποτελέσει μήνυμα «έλλειψης σεβασμού» εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία που αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Δυστυχώς, οι χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν συμπεριφέρονται ως όφειλαν, επειδή ορισμένες από αυτές έχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία. Η Γερμανία πουλά στην Τουρκία όπλα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα όπλα αυτά όμως, δεν υπάρχει περίπτωση να στραφούν κατά της Γερμανίας. Στρέφονται κατά δύο άλλων μελών της Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Ιταλία έχει στήσει την παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών της στην Τουρκία. Η Ισπανία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της μεγαλύτερης Τουρκικής τράπεζας. Είναι δυνατό οι χώρες αυτές να χάσουν δισεκατομμύρια σε περίπτωση επιβολής εμπάργκο για χάρη της Ελλάδας και της Κύπρου; Οι χώρες αυτές αδιαφόρησαν για τα Ελληνικά συμφέροντα και δυστυχώς οι Έλληνες Πρωθυπουργοί δεν τόλμησαν να θέσουν βέτο, όταν επέβαλαν εμπάργκο στην Ρωσία και η Ελλάδα χάνει δισεκατομμύρια ευρώ από τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Δεν απαίτησαν όμως οι Έλληνες πρωθυπουργοί να απορροφήσουν οι χώρες της ΕΕ την Ελληνική γεωργική παραγωγή, ώστε η χώρα να μην χάσει τα απαραίτητα δισεκατομμύρια, που έτσι και αλλιώς θα χρησιμοποιούνταν για την αποπληρωμή των μνημονιακών δανείων.

Αυτοί είναι οι ψευτοφίλοι μας οι Ευρωπαίοι, της Ευρωπαϊκής δήθεν Ένωσης των συμφερόντων των ισχυρών χωρών.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου