Τελικά οι ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, παρά την προσμονή ορισμένων για βέτο από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι πιέσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και το ψήφισμα της Αμερικανικής Βουλής ήταν ξεκάθαρα: πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, παρά το ότι ανήκει στο ΝΑΤΟ, επειδή παραβιάζει τις Αρχές της συμμαχίας και αποθρασύνεται.
Ακολουθεί ολόκληρη η Αμερικανική ανακοίνωση της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία:
«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις στην Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών της Δημοκρατίας της Τουρκίας (SSB) σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου περί Αντιμετώπισης Απειλών κατά της Αμερικής (CAATSA) για την εν γνώσει της συμμετοχή σε σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport (ROE), την κύρια Ρωσική οντότητα εξαγωγής όπλων, αγοράζοντας το σύστημα πυραύλων επιφανείας - αέρος S-400. Η SSB είναι ο κύριος φορέας προμηθειών άμυνας της Τουρκίας και έχει αρμοδιότητες στην αμυντική βιομηχανική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν πλήρεις αποκλειστικές κυρώσεις και περιορισμούς θεώρησης βίζας στον Ismail Demir, πρόεδρο της SSB, τον Faruk Yigit, αντιπρόεδρο της SSB, τον Serhat Gencoglu, επικεφαλής του Υπουργείου Αεροπορίας και Διαστήματος της SSB και τον Mustafa Alper Deniz, Διευθυντή Προγράμματος για την Περιφερειακή Διεύθυνση Συστημάτων Άμυνας της SSB.
Ο νόμος CAATSA 231 και οι σημερινές ενέργειες δεν αποσκοπούν στην υπονόμευση των στρατιωτικών δυνατοτήτων ή στην μείωση της ετοιμότητας της Τουρκίας ή οποιουδήποτε άλλου συμμάχου ή εταίρου των ΗΠΑ, αλλά μάλλον να επιβάλουν κόστος στη Ρωσία ως απάντηση στο ευρύ φάσμα κακόβουλων δραστηριοτήτων της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στο υψηλότερο επίπεδο και σε πολλές περιπτώσεις, ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κονδύλια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και Ρωσική πρόσβαση στο Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει με την προμήθεια και την δοκιμή του S-400, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας και την εν δυνάμει απομάκρυνσή της από την παγκόσμια συνεργασία F-35 Joint Strike Fighter.
Ο νόμος CAATSA 231 απαιτεί τουλάχιστον πέντε από τις 12 κυρώσεις που περιγράφονται στην Ενότητα 235 της CAATSA (CAATSA 235) να επιβληθούν σε οποιοδήποτε άτομο που είναι αποφασισμένο συνειδητά να εμπλακεί σε μια σημαντική συναλλαγή με ένα άτομο που είναι μέρος ή λειτουργεί υπέρ ή για λογαριασμό των τομέων άμυνας ή πληροφοριών της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτή η αρχή ανατέθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών, σε συνεννόηση με τον Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, στις 29 Σεπτεμβρίου 2017. Η ROE περιλαμβάνει στον κατάλογο CAATSA συγκεκριμένα άτομα (LSP) που ανήκουν ή λειτουργούν εξ ονόματος του αμυντικού τομέα της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εκτός από την περίληψή του στη λίστα LSP, το Υπουργείο Οικονομικών όρισε ROE στις 6 Απριλίου 2018, σύμφωνα με την εκτελεστική εντολή 13582, για την υποστήριξή του στην κυβέρνηση της Συρίας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών, επέλεξε τις ακόλουθες κυρώσεις από το Τμήμα 235 της CAATSA, όπως εφαρμόστηκαν με την Εκτελεστική Εντολή (E.O.) 13849, για επιβολή στην SSB:
- απαγόρευση χορήγησης συγκεκριμένων αδειών εξαγωγής και αδειών στις ΗΠΑ για τυχόν αγαθά ή τεχνολογία που μεταφέρονται στην SSB (Ενότητα 235 (α) (2)).
- απαγόρευση δανείων ή πιστώσεων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ προς την SSB συνολικού ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε οποιαδήποτε περίοδο 12 μηνών (Ενότητα 235 (α) (3)).
- απαγόρευση της βοήθειας της τράπεζας Εισαγωγών – Εξαγωγών των ΗΠΑ για εξαγωγές σε SSB (Ενότητα 235 (α) (1))
- απαίτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιταχθούν στα δάνεια που ωφελούν την SSB από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (άρθρο 235 στοιχείο α) (4))
- και επιβολή πλήρων αποκλεισμών και περιορισμών θεώρησης βίζας (άρθρο 235 (α) (7), (8), (9), (11) και (12)) στον Δρ. Ismail Demir, πρόεδρο της SSB , τον Faruk Yigit, αντιπρόεδρο της SSB, τον Serhat Gencoglu, Προϊστάμενο του Τμήματος Αεροπορίας και Διαστήματος της SSB και τον Mustafa Alper Deniz, Διευθυντή Προγράμματος για την Περιφερειακή Διεύθυνση Συστημάτων Άμυνας της SSB.
Η σημερινή δράση καταδεικνύει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη δέσμευση του Υπουργείου Εξωτερικών για την πλήρη εφαρμογή του CAATSA 231. Το κράτος ενθαρρύνει όλα τα άτομα να αποφύγουν τη συναλλαγή με οντότητες στο LSP που ενδέχεται να διακινδυνεύσουν υποχρεωτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για εξελιγμένα όπλα υψηλής αξίας.
Το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (OFAC) πρόσθεσε την SSB στη Λίστα κυρώσεων βάσει μενού που δεν βασίζεται στο SDN, το οποίο δείχνει ότι η SSB υπόκειται στις κυρώσεις από το μενού CAATSA 235 που αναφέρεται παραπάνω.
Η OFAC πρόσθεσε επίσης τους τέσσερις μεμονωμένους αξιωματικούς στη Λίστα Ειδικών Υπηκόων και αποκλεισμένων ατόμων. Ως αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, αποκλείονται όλες οι περιουσίες και τα συμφέροντα που ανήκουν σε αυτά τα άτομα εντός της δικαιοδοσίας των Ηνωμένων Πολιτειών και γενικά απαγορεύεται στα άτομα των Ηνωμένων Πολιτειών να πραγματοποιούν συναλλαγές μαζί τους. Επιπλέον, αποκλείονται επίσης τυχόν οντότητες που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, 50 τοις εκατό ή περισσότερο σε ένα ή περισσότερα αποκλεισμένα άτομα. Εκτός εάν έχει εγκριθεί από μια γενική ή ειδική άδεια που εκδίδεται από την OFAC ή δεν εξαιρούνται με άλλο τρόπο, οι κανονισμοί της OFAC απαγορεύουν γενικά όλες τις συναλλαγές από πρόσωπα των ΗΠΑ ή εντός (ή κατά τη διέλευση) των Ηνωμένων Πολιτειών που περιλαμβάνουν οποιαδήποτε ιδιοκτησία ή συμφέροντα σε περιουσία καθορισμένων ή με άλλο τρόπο αποκλεισμένων ατόμων. Οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής χρημάτων, αγαθών ή υπηρεσιών από, προς ή προς όφελος οποιουδήποτε αποκλεισμένου ατόμου ή την παραλαβή οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής χρημάτων, αγαθών ή υπηρεσιών από οποιοδήποτε τέτοιο άτομο».
Η απάντηση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση:
«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε την απόφαση επιβολής μονομερών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της απόκτησης του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία.
Οι συνθήκες που ανάγκασαν την Τουρκία να αποκτήσει το σύστημα S-400 είναι γνωστές. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ έχει παραδεχτεί σε πολλές περιπτώσεις ότι η αγορά της Τουρκίας ήταν δικαιολογημένη.
Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ότι τα συστήματα S-400 θα θέσουν σε κίνδυνο τα συστήματα του ΝΑΤΟ στερούνται οποιασδήποτε τεχνικής αξίας. Επιπλέον, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προτείνει την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος με αντικειμενικό, ρεαλιστικό και πολιτικά αμερόληπτο τρόπο μέσω μιας ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ.
Ως εκ τούτου, η προσφυγή στις ΗΠΑ για μονομερείς κυρώσεις, απορρίπτοντας την πρότασή μας για επίλυση αυτού του ζητήματος μέσω διαλόγου και διπλωματίας ως κατάλληλη για δύο συμμάχους, είναι απολύτως παράλογη.
Η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα εναντίον αυτής της απόφασης, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μας και θα ανταποδώσει με τρόπο και χρόνο που κρίνει σκόπιμο. Η Τουρκία δεν θα αποφύγει ποτέ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής της ασφάλειας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτήν την άδικη απόφαση όπως ανακοινώθηκε σήμερα και να διορθώσουν αυτό το σοβαρό λάθος το συντομότερο δυνατόν, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα μέσω διαλόγου και διπλωματίας σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας».
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχολιάζοντας την επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία δήλωσε:
«Φυσικά, είναι μια ακόμη εκδήλωση της αλαζονικής στάσης απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο και της χρήσης παράνομων μονομερών βίαιων μέτρων που έχουν χρησιμοποιήσει οι ΗΠΑ αριστερά και δεξιά για πολλά χρόνια, ακόμη και δεκαετίες. Μια τέτοια προσέγγιση δεν προσθέτει τίποτα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ ως υπεύθυνου συμμετέχοντα στη διεθνή σκηνή, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας».
Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Ζαβάντ Ζαρίφ σχολίασε τις Αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία λέγοντας:
«Ο εθισμός των ΗΠΑ στις κυρώσεις και η περιφρόνηση για το Διεθνές Δίκαιο εμφανίζονται ξανά. Καταδικάζουμε έντονα τις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας και παραμένουμε μαζί με τον λαό και την κυβέρνησή της».
Η Ελλάδα, μέσω ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιβολή των κυρώσεων:
«Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)».
Είναι πρωτόγνωρο να επιβάλλονται κυρώσεις σε μία χώρα του ΝΑΤΟ από μία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, όπως αποτελεί μοναδικό προηγούμενο, μία χώρα του ΝΑΤΟ (Τουρκία) να αμφισβητεί επί δεκαετίες την κυριαρχία μίας άλλης χώρας του ΝΑΤΟ (Ελλάδα) και να την απειλεί με πόλεμο (casus belli) εάν αυτή ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Το που θα φτάσει η μεγαλομανία της Τουρκίας και η προσπάθειά της να αναδειχθεί σε παγκόσμια υπερδύναμη που θα επιβάλλει τη θέλησή της είναι άγνωστο. Αυτό που είναι γνωστό είναι πως η μεγαλομανία αυτή δεν θα γίνει ανεκτή για πολύ ακόμη.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου