Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Η Τουρκία στέλνει κι άλλους μισθοφόρους στη Λιβύη

Παρά την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στην Λιβύη, η Τουρκία αρνείται να αποσύρει τις δυνάμεις της, ενώ αρνείται να αποσύρει και τους μισθοφόρους της.


Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός που πρόσκειται στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσε πως έχει υπό παρακολούθηση 6 Τουρκικές φρεγάτες που βρίσκονται ανοιχτά της Λιβύης.

Επίσης, ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν έλεγχο σε πλοίο Τουρκικών συμφερόντων υπό σημαία Τζαμάικας καθώς το πλοίο εισήλθε σε απαγορευμένη περιοχή και απάντησε στις κλήσεις που του έγιναν. Στο πλοίο δεν βρέθηκαν και όπλα, καθώς ο ΛΕΣ κατηγορεί την Τουρκία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Το πλοίο κατευθυνόταν στην Μισράτα. Αυτή τη φορά δεν υπήρξε διάβημα διαμαρτυρίας της Άγκυρας, καθώς τον έλεγχο δεν έκαναν Ευρωπαϊκές δυνάμεις στα πλαίσια της επιχείρησης «Ειρήνη» και προφανώς η Τουρκία δεν θα είχε κάτι να κρύψει.

Όπως έγινε γνωστό από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Τουρκία έχει καθυστερήσει κατά 20 τουλάχιστον ημέρες την επιστροφή των μισθοφόρων από τη Λιβύη στη Συρία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει νέα μεταφορά μισθοφόρων στην Λιβύη, παρά την απόφαση για το αντίθετο.

Μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει στείλει περί τους 18.000 Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη, εκ των οποίων οι 350 ήταν ανήλικοι κάτω των 18 ετών. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 496 μισθοφόροι, ενώ 10.000 έχουν επιστρέψει στη Συρία. Η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη και 2500 μισθοφόρους από την Τυνησία. Θεωρείται βέβαιο πως οι περισσότεροι μισθοφόροι ανήκουν στους πρώην τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Το ΣΠΑΔ αποκάλυψε επίσης πως η Τουρκία έστειλε στο Αζερμπαϊτζάν περίπου 2.850 μισθοφόρους. Από αυτούς σκοτώθηκαν 541, ενώ έχουν επιστρέψει στη Συρία οι σοροί των 340. Στο Αζερμπαϊτζάν παραμένουν περίπου 825 μισθοφόροι.

Στο μεταξύ, οι πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη στην Μισράτα και την Τρίπολη συνεχίζονται κανονικά και καθημερινά. Το δρομολόγιο των αεροσκαφών είναι πάντοτε τέτοιο που να αποφεύγεται ο εναέριος χώρος της Ελλάδας, προφανώς γιατί κάτι ύποπτο ή παράνομο μεταφέρουν τα Τουρκικά αεροπλάνα στη Λιβύη. Σήμερα στις 16:30 δύο αεροπλάνα από την Τουρκία κατευθύνονταν στη Λιβύη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου