Από το 2017, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε την Ελλάδα η Τουρκία ξεκίνησε την προσπάθεια αλλαγής / αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης.
«Πρώτα και κύρια η Συνθήκη της Λωζάννης δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αυτή η συνθήκη αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω ότι συν τω χρόνο, πιστεύω ότι όλες οι συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η συνθήκη της Λωζάννης με βάση τα πρόσφατα γεγονότα χρειάζεται μια επικαιροποίηση» είχε δηλώσει στον Αλέξη Παπαχελά ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Μέσα στο διάστημα αυτό των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας. Άλλαξαν πολλά πράγματα και εμφανίστηκαν πολλά θέματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Για παράδειγμα είπατε ότι στη συνθήκη της Λωζάννης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα. Είναι σωστό, αλλά ταυτόχρονα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη Τουρκική» είχε πει ο Ταγίπ Ερντογάν καθήμενος δίπλα δίπλα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.
«Με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και με πολέμους που ακολούθησαν υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μια από αυτές είναι η Λωζάννη. Όμως πέρασαν 100 χρόνια. Πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθίσουμε να τα συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε. Αν δείτε τι υποστηρίζει η Ελλάδα, είναι σαν να μας παγιδεύει στις ακτές μας. Με τη βοήθεια του Θεού, θα εγκαταλείψουν τα λάθη τους το συντομότερο δυνατό» είπε πριν λίγες ημέρες ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, εγείροντας εκ νέου θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης.
«Η Ελλάδα παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς και στρατιωτικοποιεί 16 νησιά, τα οποία θα πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Τι λογική είναι αυτή; Σαν να μην φτάνει αυτό, για να τα ενισχύσουν, πάνε κι έρχονται σ’ αυτά και τα επισκέπτονται. Αυτό δεν είναι πρόκληση ή παρενόχληση;» είπε κατά την ομιλία του προς τους αρχηγούς των όπλων ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρεί πρόκληση την επίσκεψη των Ελλήνων πολιτικών στα νησιά της Ελληνικής επικράτειας!
«Εμείς λέμε ναι σε όλα τα καλέσματα για διάλογο. Η Ελληνική πλευρά το αποφεύγει. Γιατί τον αποφεύγουν τον διάλογο; Γιατί φοβούνται. Διότι δεν έχουν δίκιο. Δεν έχουν δίκιο. Εμείς έχουμε δίκιο, γι’ αυτό είμαστε και ισχυροί. Από το πρωί μέχρι το βράδυ προσπαθούν να προκαλέσουν την Τουρκία και να αυξήσουν την ένταση. Διότι δεν βασίζονται στον εαυτό τους, αλλά σε αυτούς που ακουμπούν τις πλάτες τους. Στις 10/11 Δεκεμβρίου στη Σύνοδο της ΕΕ, εκτός από 1-2 χώρες, καμία άλλη χώρα δεν δέχτηκε τα κακομαθημένα, τα εγωιστικά, τα βλακώδη αιτήματά τους» πρόσθεσε με υπεροπτικό ύφος ο υβριστής Χουλουσί Ακάρ.
Από το Σώτσι της Ρωσίας, μετά την συνάντησή του με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:
«Οι πρόσφατες κυρώσεις CAATSA είναι παράνομες. Δεν θέλω να πω πως επηρεάστηκε ή δεν επηρεάστηκε η αμυντική μας βιομηχανία, όμως η απόφαση είναι λανθασμένη και οι κυρώσεις αυτές είναι μια ξεκάθαρη επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και όλοι γνωρίζουν πως δεν θα υποχωρήσουμε. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντί να εξετάζουν τις σχέσεις μας με άλλες χώρες, προτείνουμε πάντα τον διάλογο και ας έχουμε διαφορετικές θέσεις και απόψεις».
Δηλαδή, ο νόμος που αφορά την ασφάλεια των ΗΠΑ (ο νόμος CAATSA) είναι παράνομος για τον κ. Τσαβούσογλου, που ουσιαστικά επεμβαίνει στα εσωτερικά των ΗΠΑ!
Όσο η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα, δεν βάζει στο τραπέζι των μελλοντικών διαπραγματεύσεων μια σειρά από θέματα δίκαια και λογικά ή ακόμη και παράλογα (πχ. να καταργηθεί η Συνθήκη της Λωζάννης και να επανέλθει η Συνθήκη των Σεβρών με την διεθνοποίηση των Στενών, την αυτονόμηση της Κωνσταντινούπολης, την αυτονομία σε Ίμβρο και Τένεδο, την επιστροφή των περιουσιών στους εκδιωχθέντες Έλληνες της Κωνσταντινούπολης κλπ), όσο δεν απαντά με κινήσεις τιμωρητικές ώστε αν αρχίσει να μαζεύεται η Τουρκική ρητορική (π.χ. κάθε φορά που ακούγονται ύβρεις ή δηλώσεις περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης να μπαίνει ένας νέος φόρος εισόδου στα Τουρκικά φορτηγά που εισέρχονται στην Ελλάδα, με την ονομασία φόρος άνθρακα, φόρος χρήσης οδικού δικτύου, φόρος μόλυνσης του αέρα, φόρος χρήσης ορυκτών καυσίμων, φόρος υπέρ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κλπ, που θα κάνει πιο ακριβά τα Τουρκικά προϊόντα), τόσο η Τουρκία θα αποθρασύνεται και θα θέτει συνεχώς νέα θέματα, παράλογα και παράνομα.
Το ότι τακτική του κατευνασμού και της έλλειψης ουσιαστικών και τολμηρών απαντήσεων, δεν φέρνει αποτελέσματα σε σχέση με την Τουρκία, δεν το έχουν καταλάβει ακόμη οι Ελληνικές κυβερνήσεις;
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου