Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Φόβοι για απελάσεις Ουιγούρων από την Τουρκία στη Κίνα

Η Κίνα επικύρωσε τη συνθήκη που υπεγράφη με την Τουρκία και προβλέπει την έκδοση ατόμων που κατηγορούνται για τρομοκρατία.


Η συνθήκη ενδέχεται να βοηθήσει το Πεκίνο να φυλακίζει τους Ουιγούρους αυτονομιστές που αναζήτησαν καταφύγιο στην Τουρκία, προκαλώντας φόβο μεταξύ των Ουιγούρων της Τουρκίας, που υπολογίζονται σε 50.000.

Οι Ουιγούροι είναι Τουρκικής καταγωγής, μουσουλμάνοι το θρήσκευμα, Κινέζοι πολίτες της επαρχίας Σινγιάνγκ. Υπολογίζονται στα 10 εκατομμύρια και τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει αυτονομιστική δράση και έχουν στραφεί κατά των Κινεζικών Αρχών.

Σύμφωνα με το πλήρες κείμενο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, η συνθήκη Κίνας – Τουρκίας καλύπτει θέματα όπως την υποχρέωση έκδοσης ατόμων που κατηγορούνται για τρομοκρατία και την επίλυση διαφορών. Η συνθήκη υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο το 2017. Κατά την επίσκεψη ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ Xi μίλησε για την επιθυμία της Κίνας να εμβαθύνει την «αντιτρομοκρατική συνεργασία» με την Τουρκία.

Η Κίνα ξεκίνησε την πολιτική μέγιστης επιτήρησης των Ουιγούρων στην επαρχία Σινγιάνγκ, μετά τη δημιουργία αυτονομιστικού κινήματος που είχε ως αποτέλεσμα πολλές αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με ξένους εμπειρογνώμονες, οι κινεζικές αρχές έχουν συλλάβει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ανθρώπους, Ουιγούρους και τους έστειλαν σε στρατόπεδα «επαγγελματικής επιμόρφωσης», σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιεί το Πεκίνο, όπου διδάχτηκαν τον Κινεζικό πολιτισμό, τέχνες για να βρουν δουλειά και να ξεφύγουν από τη φτώχια, ενώ έγινε προσπάθεια να απαρνηθούν το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Πολλοί Ουιγούροι κατέφυγαν στην Τουρκία για να αποφύγουν τις διώξεις. Η Τουρκία εξέφρασε πολλές φορές τη δημόσια υποστήριξή της στους Ουιγούρους, κάτι που προκάλεσε την οργή της Κίνας, που κατηγόρησε την Τουρκία για παρέμβαση στα εσωτερικά της.

Αν και το Τουρκικό κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία, η οικονομική πίεση που ασκεί η Κίνα στην Άγκυρα προκαλεί φόβο μεταξύ της κοινότητας των Ουιγούρων στη χώρα.

«Η συνθήκη έκδοσης θα προκαλέσει πανικό μεταξύ των Ουιγούρων που εγκατέλειψαν την Κίνα και δεν έχουν αποκτήσει ακόμη την Τουρκική υπηκοότητα» δήλωσε στο AFP ο Dilxat Raxit, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Ουιγούρων, με έδρα τη Γερμανία.

«Καλούμε την Τουρκική κυβέρνηση […] να αποτρέψει αυτή η συνθήκη να γίνει όργανο δίωξης», πρόσθεσε, ισχυριζόμενος ότι το Πεκίνο ασκεί οικονομική πίεση στην Τουρκία για να επικυρώσει τη συνθήκη.

Η Τουρκία κατηγορείται πως εξαιτίας της πίεση που έχει δεχτεί από την Κίνα, αναγκάζεται να απελάσει τους Ουιγούρους που κατηγορούνται για τρομοκρατία σε μια άλλη χώρα, όπως το Τατζικιστάν και από εκδίδονται στην Κίνα.

Το περασμένο έτος ο Τούρκος Πρόεδρος επαίνεσε τις πολιτικές που ακολουθούνται από την Κίνα στην επαρχία Σινγιάνγκ, λέγοντας πως οι άνθρωποι εκεί είναι χαρούμενοι.

Για το ζήτημα των Ουιγούρων της επαρχίας Σινγιάνγκ της Κίνας γράφουμε από το 2015. Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από τα France24 και Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου