Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Jerusalem Post: επιτέλους, η Τουρκία αντιμέτωπη με τις συνέπειες των πράξεών της

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι η αγορά των S-400 από την Τουρκία και η άρνησή της να ανατρέψει την πράξη αυτή, δεν άφησε περιθώρια στις ΗΠΑ.


Μετά από αρκετά χρόνια απειλών της Τουρκικής ηγεσίας στην ευρύτερη περιοχή, εισβολών σε άλλες χώρες και επιθέσεις σε μειονότητες, με ταυτόχρονη συνεργασία με το Ιράν και τη Ρωσία, επιτέλους οι ΗΠΑ της επέβαλλαν κυρώσεις για την αγορά του Ρωσικού συστήματος των S-400, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν μετά από χρόνια προσπαθειών της Ουάσιγκτον να πείσει την Τουρκία να μη χρησιμοποιήσει το Ρωσικό σύστημα.

«Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν στην Τουρκία στο ανώτατο επίπεδο και σε πολλές περιπτώσεις, ότι η αγορά των S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της Αμερικανικής τεχνολογίας και του προσωπικού, ενώ θα παρείχε σημαντικά κονδύλια στην Ρωσική αμυντική βιομηχανία» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τους Δυτικούς της συμμάχους και η μετατροπή της σε ένα αυταρχικό κράτος στο οποίο οι γυναίκες, οι μειονότητες και οι αντιφρονούντες συνθλίβονται κάτω από τη μπότα του ολοκληρωτισμού, είναι μια μακρά διαδικασία.

Το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυβερνά τη χώρα για σχεδόν δύο δεκαετίες και έχει μετατρέψει τη χώρα από σύμμαχο του Ισραήλ και των ΗΠΑ, σε μια χώρα που φιλοξενεί τη Χαμάς, στρατολογεί Σύριους μισθοφόρους και θρησκευτικούς εξτρεμιστές.

Στις αρχές του 2000 η Τουρκία είχε την ευκαιρία να γίνει μια χώρα με νόμους και ελευθερίες και να μοιάσει τις χώρες της Δύσης. Δεν χρειαζόταν να θυσιάσει τη δύναμή της για να το πετύχει. Το Ισραήλ έπρεπε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της περιοχής διατηρώντας την ελευθερία του Τύπου και τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων. Όμως στο Ισραήλ υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα και την ανάγκη για ασφάλεια. Στην Τουρκία έχει διαλυθεί κάθε τομέας των ελευθεριών που υπήρχαν. Η χώρα είναι η μεγαλύτερη φυλακή παγκοσμίως για δημοσιογράφους. Οι διαφωνούντες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης φυλακίζονται. Άνθρωποι φυλακίζονται για τα tweet που γράφουν και ασκούν κριτική στον Ερντογάν.

Οι Αμερικανικές κυρώσεις δεν σχετίζονται με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ιστορία διδάσκει ότι οι χώρες που αρχίζουν να καταπιέζουν τις μειονότητες, όπως καταπιέζει η Τουρκία τους Κούρδους, καταλήγουν να διεξάγουν μιλιταριστικούς πολέμους. Η κατάσταση στην Τουρκία είναι παρόμοια με τις φασιστικές χώρες της δεκαετίας του 1930, αναφέρει η Jerusalem Post. Ξεκίνησε με την άσκηση πίεσης στους αντιφρονούντες, στις γυναίκες και τις μειονότητες. Τελειώνει με εισβολές και εθνοκάθαρση στην Αφρίν της Συρίας, ενθαρρύνοντας έναν πόλεμο κατά των Αρμενίων και εξάγοντας εξτρεμιστές σε όλη την περιοχή. Επίσης, η Τουρκία ανάβει φωτιές με αντι-Ισραηλινές απόψεις, τάζει την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ και φιλοξενεί τους τρομοκράτες της Χαμάς, σαν να ήταν η Χαμάς κυβέρνηση. Η Χαμάς απολαμβάνει περισσότερα προνόμια στην Τουρκία από ότι στο Ιράν. Όπως το Ιράν, έτσι και η Τουρκία υποστηρίζει αυτή την τρομοκρατική οργάνωση.

Η Τουρκία δέχθηκε τις κυρώσεις και την οργή του Αμερικανικού Κογκρέσου για την αγορά των Ρωσικών S-400. Η Τουρκία υποτίθεται πως είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεν πρέπει να συνεργάζεται με τη Ρωσία. Όμως, τα πρόσφατα χρόνια, ο Ερντογάν φωτογραφίζεται χαμογελαστός με τον Πρόεδρο της Ρωσίας και του Ιράν.

Στο μεταξύ, η Τουρκία απειλεί τις Αμερικανικές και τις Συριακές Δημοκρατικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και επιτίθεται σε αθώους πολίτες και ακτιβιστές, όπως ο Hevrin Khalaf. Οι S-400 αποτελούν το σύμβολο για το πως η Τουρκία τείνει να γίνει αυταρχική και αντιαμερικανική χώρα, ενώ αντιτίθεται στους φίλους του Ισραήλ στον Περσικό Κόλπο.

Οι Αμερικανικές κυρώσεις αποτελούν μια καλή ευκαιρία για ανάλυση του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο της Jerusalem Post.

Η Τουρκία έχει υποστηρίξει του εξτρεμιστές στη Συρία, υπονόμευσε τον πόλεμο κατά του καθεστώτος του Άσαντ με τη στρατολόγηση Σύριων για να πολεμήσουν κατά των Κούρδων, των Αρμενίων και στη Λιβύη.

Η Τουρκία απειλεί τους εταίρους μας, την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζεται στο δημοσίευμα της Jerusalem Post. Μάλιστα παρενόχλησε και ένα Ισραηλινό πλοίο πέρυσι. Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η Μοσάντ έχουν αξιολογήσει πως αυτό αποτελεί αυξανόμενη πρόκληση.

Πρόσφατα η Τουρκία διόρισε νέο απεσταλμένο στο Ισραήλ, ο οποίος είναι εξτρεμιστής αντι-ισραηλινός και κατηγορεί το Ισραήλ για σφαγές και εκτοπισμούς ανθρώπων. Η νέα αντιπροσωπεία της Τουρκίας θα πρέπει να κοιταχθεί στον καθρέφτη, τονίζεται στο δημοσίευμα της Jerusalem Post, καθώς η Τουρκία είναι αυτή που εκτόπισε 300.000 Κούρδους στη Συρία, έφερε τον τρόμο στις φτωχές γυναίκες στην Αφρίν και την Σερεκανίγια και ανάγκασε του Αρμένιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ενώ το Ισραήλ είναι η χώρα της διαφορετικότητας και της ανοχής, η Τουρκία είναι η χώρα των φυλακών. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσουν τις κυρώσεις και να απομονώσουν την Τουρκία μέχρι να αλλάξει, καταλήγει το δημοσίευμα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου