Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Η Τουρκία ετοιμάζει μισθοφόρους για το Κασμίρ

Μετά την εμπλοκή της με μισθοφόρους στη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Τουρκία φέρεται να ετοιμάζει την αποστολή μισθοφόρων στο Κασμίρ για να πολεμήσουν στο πλευρό του Πακιστάν και κατά της Ινδίας.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κουρδικής ιστοσελίδας ANF οι τζιχαντιστές του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) συγκεντρώνονται στη Βόρεια Συρία και εκπαιδεύονται από την Τουρκία με σκοπό να γίνουν ο διεθνής μισθοφορικός της στρατός.

Οι μισθοφόροι της Τουρκίας αναμείχθηκαν στους πολέμους της Λιβύης, του Ναγκόρνο Καραμπάχ, της Υεμένης και του Νοτίου Κουρδιστάν. Τώρα οι τζιχαντιστές του SNA ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για το Πακιστάν, απ’ όπου θα κατευθυνθούν στο Κασμίρ και εναντίον της Ινδίας. Ενώ το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελούσε παν-τουρκικό θέμα, το Κασμίρ αποτελεί παν-ισλαμικό, σύμφωνα με όσα σκέπτεται ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με πηγές του ANF ο Muhammed Abu Amsha επικεφαλής των ανταρτών του SNA της ομάδας Sulayman Shah Brigades, ανακοίνωσε στα μέλη της ομάδας του πριν 5 ημέρες, στην υπό κατάληψη πόλη Siye κοντά στην Afrin, ότι η Τουρκία θέλει να στείλει μερικούς από τους αντάρτες στο Κασμίρ. Ο Muhammed Abu Amsha είπε ότι Τούρκοι αξιωματικοί του ζήτησαν, όπως και από άλλους επικεφαλής ανταρτικών ομάδων του SNA, να φτιάξουν λίστες με ονόματα εθελοντών για το Κασμίρ, με αρχικό μισθό 2000 δολαρίων. Οι πηγές του AFN αναφέρουν πως υπήρξε παρόμοια στρατολόγηση για το Κασμίρ στην Azaz, την Jarablus, την Bab και την Idlib. Οι εθελοντές θα φύγουν από τη Συρία μυστικά.

Οι φιλοδοξίες του Πακιστάν στο Κασμίρ υποστηρίζονται από τον άξονα Τουρκίας – Κατάρ. Τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων των χωρών αυτών προσπαθούν να παρουσιάσουν τον επικείμενο πόλεμο στο Κασμίρ, με τον ίδιο τρόπο που έκαναν για την εισβολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η παράτυπη μετεγκατάσταση στρατευμάτων από την Τουρκία, έρχεται σε μια στιγμή που αυξάνεται η ένταση μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων Ινδίας και Πακιστάν. Από τις 13 Νοεμβρίου και οι δύο πλευρές αλληλοβομβαρδίζονται στο Κασμίρ. Τουλάχιστον 13 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί και από τις δύο πλευρές. Οι μάχες πραγματοποιούνται κατά μήκος των 740 χιλιομέτρων συνόρων μεταξύ του ελεγχόμενου από το Πακιστάν «Αζάντ Κασμίρ» και του ινδικού «Τζαμού Κασμίρ». Μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες, σκοτώθηκαν τρεις Ινδοί στρατιώτες και τρεις αντάρτες που υποστηρίζονται από το Πακιστάν.

Το Κασμίρ είναι διαιρεμένο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν από το 1947. Πάντα υπήρχαν εχθροπραξίες μεταξύ των δύο χωρών και συνήθως αυτές αφορούσαν την περιοχή του Κασμίρ. Η μουσουλμανική πλειοψηφία του Τζαμού Κασμίρ πολεμά ενάντια στην Ινδική κυριαρχία. Το Ινδικό κυβερνών κόμμα BJP αντιπροσωπεύει τον επιθετικό ινδουιστικό εθνικισμό εναντίον των μουσουλμάνων. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί στον 30χρονο πόλεμο για το Κασμίρ.

Οι σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας έγιναν στενότερες τα τελευταία χρόνια. Το Πακιστάν, η Τουρκία και το Κατάρ ανέλαβαν πρόσφατα δράση εναντίον της Γαλλίας με το πρόσχημα των «σκίτσων του Μωάμεθ». Το 2019, η Τουρκία, η Μαλαισία και το Πακιστάν συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα κοινό τηλεοπτικό κανάλι για τον «παγκόσμιο αγώνα κατά της ισλαμοφοβίας». Τον Φεβρουάριο, ο Τούρκος Υπουργός Επικοινωνιών Fahrettin Altun δήλωσε ότι το Πακιστάν και η Τουρκία στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομικής τους συνεργασίας με σκοπό να αυξήσουν τις εμπορικές συναλλαγές στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023. Ο Altun πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της ενέργειας.

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει καμπάνια στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές για την αναγνώριση του κατεχόμενου από την Τουρκία βόρειου τμήματος της Κύπρου. Τον Νοέμβριο, τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τον Ερντογάν γνωστοποίησαν ότι «μετά την επιτυχία στο Καραμπάχ», η Βόρεια Κύπρος θα «αναγνωριστεί επίσης από φιλικές χώρες». Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος Πρόεδρος της κατεχόμενης από την Τουρκία Κύπρου, Ersin Tatar, αναμένεται να πραγματοποιήσει σύντομα «επίσκεψη αναγνώρισης» στο Πακιστάν, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου