Επιτέλους, το παραδέχτηκαν δημόσια. Εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, ο απλός λαός έχει αντιληφθεί ότι η Τουρκία θέτει συνεχώς νέες παράλογες αξιώσεις έναντι της Ελλάδας, αλλά οι κυβερνώντες έπρεπε να περάσουν 5,5 χρόνια στην εξουσία με πολλούς γύρους «διαπραγματεύσεων» με την Τουρκία σε επίπεδο Υπουργών και επικεφαλής κυβερνήσεων, για να το αντιληφθούν.
Μιλώντας στο συνέδριο υπό τον τίτλο «Μεταπολίτευση 1974-2024, 50 χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», που διοργανώνεται στην Αθήνα από την εφημερίδα Το Βήμα, το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι με την Τουρκία… δεν βγαίνει άκρη.
«Το ζήτημα των γκρίζων ζωνών προέκυψε για πρώτη φορά στο πεδίο από τα Ίμια το 1996. Παραβιάσεις και παραβάσεις του εναερίου χώρου είχαμε διαρκώς. Τα ζητήματα της αποστρατικοποίησης των νησιών η Τουρκία τα εγείρει μόνιμα και προφανώς η τραγωδία της Κύπρου είναι ανοικτή από το 1974. Τα τελευταία 5 χρόνια είδαμε το τουρκολιβικό μνημόνιο, το οποίο η Ελλάδα το αμφισβήτησε και είναι διαφορά της Τουρκίας με την Ευρώπη. Είχαμε την απόπειρα της μεταναστευτικής εισβολής στον Έβρο, έναν πολύ δύσκολο Αύγουστο του 2020 μετά την συμφωνία της Ελλάδος με την Αίγυπτο και μια περίοδο παρατεταμένης έντασης στην οποία η Ελλάδα έμενε σταθερή στις θέσεις της, επεσήμανε τον τουρκικό αναθεωρητισμό και ενισχυόταν στρατιωτικά και οικονομικά. Υπήρξε πράγματι μετά τους σεισμούς στην Τουρκία μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης που οδήγησε σε αποτελέσματα. Δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο για πάνω από 18 μήνες, έχουμε συνεργασία στο μεταναστευτικό, κάναμε συμφωνία για τα νησιά του Αιγαίου σε βαθμό που ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι ξενοδόχοι. Ταυτόχρονα, έχουμε θωράκιση σειράς αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζουν τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας. Έχοντας συναντηθεί 6 φορές με τον πρόεδρο Ερντογάν έχουμε διερευνήσει αν υπάρχει η δυνατότητα να μπούμε στην κεντρική διαφορά μας με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Σας λέω ανοιχτά ότι δεν βλέπω αυτή τη στιγμή να μπορεί αυτή η συζήτηση να γίνει» είπε ο Πρωθυπουργός.
Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, που είπε τα ίδια.
«Η Τουρκία σιγά-σιγά στο τέλος και πιο φανερά στην αρχή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, μετέβαλε πορεία κι άρχισε αντί να συγκλίνει να αποκλίνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Αν η Τουρκία αύριο το πρωί ως διά μαγείας αποδεχόταν το σύνολο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, το 90%, για να μην πω περισσότερο, των προβλημάτων μας και το σύνολο της διαφοράς μας με την Τουρκία θα είχε επιλυθεί.
Η Τουρκία σιγά σιγά διευρύνει την ατζέντα των αξιώσεων απέναντι στην πατρίδα μας.
Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, να μιλάμε με την Τουρκία, αυτή είναι η τοποθέτησή μου. Να θέτουμε πάντοτε τα απαράδεκτα των τουρκικών θέσεων. Περιμένουν να τα ακούσουν άλλωστε κάθε φορά. Το casus belli είναι διεθνές απαράδεκτο. Δεν υπάρχει άλλη χώρα η οποία να έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά γειτονικής ή άλλη χώρας, εάν αυτή η άλλη χώρα ασκήσει νόμιμα δικαιώματα» είπε ο Υπουργός Άμυνας.
Μιλώντας στην Βουλή σήμερα για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Νίκος Δένδιας είπε χαρακτηριστικά:
«Απειλείται η χώρα; Και εάν ναι, από ποιον προέρχεται αυτή η βασική απειλή; Η γειτονική μας χώρα έχει εκφρασμένο casus belli (αιτία πολέμου) εάν η χώρα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα; Ότι επιχειρεί να επιβάλει το παράνομο και ανύπαρκτο τουρκολυβικό μνημόνιο και δια της βίας; Εάν αυτά είναι αλήθεια, τότε σας καλώ σε μια σύγκριση αριθμών. Το ποσό που θα δαπανήσει το 2025 η γειτονική μας χώρα είναι 26,8 δισ. ευρώ, 14 φορές από όσο δαπανά η Ελλάς. Αυτές οι δαπάνες σας ακούγονται πολύ υπερβολικές; Οι δαπάνες της χώρας είναι εκτός μέτρου;» είπε ο Υπουργός Άμυνας.
Από την πλευρά μας να επαναλάβουμε αυτό που γράφουμε εδώ και 10 χρόνια:
Η Τουρκία αντιλαμβάνεται μόνο το δίκαιο το στρατιωτικά ισχυρού. Εάν είσαι στρατιωτικά ισχυρός και διατεθειμένος να χρησιμοποιήσεις την ισχύ σου, να ρίξεις σφαλιάρες, τότε μόνο θα σε σεβαστεί η Τουρκία και θα καθίσει ήσυχη, θα μαζευτεί. Εάν κάνεις συνεχώς παραχωρήσεις, τότε μια νύχτα ξαφνικά θα εισβάλλει, όπως εισέβαλε στην Κύπρο, όπως εισέβαλε στο Ιράκ, όπως εισέβαλε στην Λιβύη, όπως εισέβαλε στην Συρία. Και μετά, άντε διώξ’ την…
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου