Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Η Τουρκία σκάβει στο αυτοκρατορικό της παρελθόν και εμπνέεται για το μέλλον

Με την «γαλάζια πατρίδα» και τα «σύνορα της καρδιάς» οι Τούρκοι πολιτικοί προσπαθούν να αναβιώσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία στον 21 αιώνα.


Σκαλίζοντας το παρελθόν, σκαλίζοντας το τι συνέβη πριν από 100-120 χρόνια, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αφήγημα δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή, πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι πολιτικοί ενοχλούνται από την προοπτική η Ελλάδα και η Κύπρος να διαθέτουν ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, καθώς δεν θα έχουν το πλεονέκτημα να εισβάλλουν όπου θέλουν «μια νύχτα ξαφνικά» όπως λένε και έχουν κάνει στην Συρία, το Ιράκ, την Λιβύη και φυσικά την Κύπρο.

Αναπολώντας τα Οθωμανικά μεγαλεία, ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε ανοιχτά για την προοπτική κατάληψης ολόκληρης της Συρίας, επειδή αυτή κάποτε είχε κατακτηθεί από τους Οθωμανούς.

«Τι λένε; Μα τι κάνουμε στη Συρία; Γιατί είμαστε εκεί; Βλέπουμε αυτούς που δεν ξέρουν την ιστορία μας και έχουν έλλειψη γνώσεων και του πολιτισμού μας. […] Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο που καθορίστηκαν τα σύνορα της περιοχής μας, αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, τι θα είχε συμβεί; Πιθανότατα το Χαλέπι, η Ιντλίμπ, η Χάμα, η Δαμασκός, η Ράκα, να ήταν δικές μας πόλεις, όπως η Άντεπ, το Χατάι [σ.σ. εννοεί την επαρχία με τις πόλεις Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούμ) και Αντιόχεια (Αντάκια) που αργότερα πέρασαν με ύποπτο δημοψήφισμα από την Συρία στην Τουρκία] και η Ούρφα. Επειδή αυτές οι πόλεις και οι περιοχές έμειναν εκτός των συνόρων μας δεν σημαίνει ότι θα κόψουμε τις σχέσεις μας με τους κατοίκους τους» είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παλαιότερα ο Τούρκος Πρόεδρος είχε αναφερθεί με παρόμοια λόγια για το βόρειο Ιράκ και τις περιοχές της Μοσούλης και του Κιρκούκ, που αποτελούσαν Οθωμανική επαρχία.

Τα ίδια είχε πει για την Λιβύη, όταν όλοι ρωτούσαν τι δουλειά έχει ο Τουρκικός στρατός στην Λιβύη στο πλευρό του Σάρατζ.

Τα ίδια έχει πει κατά καιρούς για τα Βαλκάνια, μεταξύ των οποίων η Θράκη και η Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης. Τα ίδια λέει για τα νησιά του Αιγαίου, που με το πρόσχημα της δήθεν παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάννης και το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, αμφισβητείται η κυριότητά τους.

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να εξοπλίζονται. Αυτοί, έχουν το δικαίωμα να σχεδιάζουν εξοπλισμούς αξίας 26 δισεκατομμυρίων για το 2025, αλλά η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα για εξοπλισμούς αξίας 7 δισεκατομμυρίων. Φυσικά, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα να αποκτά καινούρια Ευρωπαϊκά επιθετικά ελικόπτερα ή αντιαεροπορική ομπρέλα από το Ισραήλ.

«Το Αιγαίο και τη Μεσόγειο θέλουμε να τις δούμε ως περιοχές που υπάρχει σεβασμός στα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων των πλευρών, όπου υπάρχει συνεργασία και ως περιοχές ειρήνης και ευημερίας. Φυσικά, την ώρα που κάνουμε προσπάθειες για την ειρήνη, τονίζουμε πως δεν θα υποχωρήσουμε από τα εθνικά μας συμφέροντα και πως παραμένουμε αποφασισμένοι. […] Παρακολουθούμε στενά οποιεσδήποτε εξελίξεις μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία στο νησί της Κύπρου και να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Η πρόσφατη αυξημένη κινητικότητα στο νησί της Κύπρου μετά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και οι εξοπλιστικές δραστηριότητες της διοίκησης της Νότιας Κύπρου, βλάπτουν την λεπτή ισορροπία στο νησί. Όπως ξέρετε, πρόσφατα οι ΗΠΑ συμφώνησαν με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου σε οδικό χάρτη αμυντικής συνεργασίας. Η στάση αυτή των ΗΠΑ αλλάζει τις ευαίσθητες ισορροπίες στο νησί. Είναι επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν εκ νέου την απόφασή τους για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου, την οποία έλαβαν το 2020, επέκτειναν το πεδίο εφαρμογής του το 2022 και το 2023, για ένα έτος ως την 1η Οκτωβρίου 2024» είπε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ.

Προφανώς η Τουρκία δεν θα επιθυμούσε να μπούμε σε μια ρητορική για το ποιος είναι ο παλαιότερος ιδιοκτήτης της Μικράς Ασίας και γενικότερα της Ανατολίας. Καθημερινά, οι Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αρχαία ευρήματα με Ελληνικές επιγραφές, με τεχνουργήματα των Ελλήνων. Οι Έλληνες κατοικούσαν στην σημερινή Τουρκία από το 3000 π.Χ. τουλάχιστον. Άρα, ας μην ξεκινήσει αυτό το παιχνίδι, γιατί η Τουρκία είναι χαμένη από χέρι…

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου