Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας και της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας είναι πιθανό να γίνει σύντομα, ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες της Τουρκίας στους τζιχαντιστές που ανέτρεψαν τον Μπασάρ Άσαντ.
Έτσι, στα πρότυπα του παράλογου και παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου καθορισμού ΑΟΖ, θα υπογραφεί και ένα νέο παράλογο και παράνομο Τουρκοσυριακό μνημόνιο. Αυτή τη φορά, δεν θα θεωρείται ανύπαρκτη η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Κάσος, αλλά η Κύπρος.
Για την έμπρακτη αντίδραση Ελλάδας και Κύπρου, δημοσίευσε άρθρο η ΠΤΗΣΗ. Είναι τα αυτονόητα που θα μπορούσαν να κάνουν Ελλάδα και Κύπρος. Είναι αυτά που πολλά έντυπα, ιστοσελίδες και πολιτικοί, ζητούν από τις Ελληνικές κυβερνήσεις να κάνουν εδώ και 20 χρόνια, αλλά αυτές ακούνε τις προτάσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ για κατευνασμό του θηρίου (Τουρκία), που βλέποντας την Ελληνική υποχωρητικότητα, προβάλλει συνεχώς νέες αξιώσεις.
Ας δούμε τις προτάσεις:
1. Οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου με βάση την αρχή της μέσης γραμμής προς όλες τις διευθύνσεις του ορίζοντα (και προς Τουρκία), με κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ.
Ήδη, η Κύπρος έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Άρα, δεν υπάρχει ζήτημα σε σχέση με την Ελλάδα.
Όποιος διαφωνεί, θα μπορεί να προσφύγει σε διεθνές διαιτητικό δικαστήριο, με την Ελλάδα και την Κύπρο να ακολουθούν.
Οι Τουρκικές προκλήσεις θα ξεκινήσουν με εμφάνιση πολεμικών πλοίων, ερευνητικών σκαφών και γεωτρήσεων, σε σημεία απομακρυσμένα από την Ελλάδα με δυσκολίες στην δυνατότητα παρέμβασης.
Έτσι όμως, θα έχει ανακινηθεί διπλωματικά μια κατάσταση που η στατικότητά της πλέον δεν εξυπηρετεί την Ελλάδα, καθώς την παρασέρνει σε βάλτο.
Έτσι θα έχει κατοχυρωθεί η Ελληνική απαίτηση βάσει Διεθνούς Δικαίου. Σε μια πιθανή διαπραγμάτευση θα υπάρχει στο τραπέζι κάτι χειροπιαστό, πέρα από την φραστική επίκληση του Διεθνούς Δικαίου.
2. Ανακήρυξη εθνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από ολόκληρη την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, με κλείσιμο κόλπων και δημιουργία γραμμών βάσης.
Η Τουρκία δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι αφορά ευαίσθητα τμήματα του Αιγαίου, όπου υπάρχει η απειλή πολέμου (casus belli).
3. Η ανακήρυξη γραμμών βάσης και κλειστών κόλπων, μπορεί να γίνει είτε σε όλη την Ελληνική ακτογραμμή στο Αιγαίο, είτε σε μέρος της, ακολουθώντας το Διεθνές Δίκαιο και με έμμεση διεύρυνση των εθνικών υδάτων σε σημεία που μπορούμε να τα υπερασπίσουμε. Έτσι θα έχει δοθεί η προειδοποίηση προς την άλλη πλευρά.
Εμείς θα κάνουμε ακόμη μία πρόταση:
4. Πλήρη οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου, ειδικά τώρα που η Τουρκία έχει απλώσει το μακρύ της χέρι και στην Αίγυπτο, προσπαθώντας να ανατρέψει τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι με διαδηλώσεις. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έχει ήδη καλέσει την Άγκυρα να σταματήσει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Αιγύπτου.
Οι προτάσεις είναι υλοποιήσιμες εάν γίνουν με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, χωρίς να δίνεται προφανές δικαίωμα στην Τουρκία να προχωρήσει σε επιθετική κλιμάκωση.
Οι προτάσεις δεν θα βρουν διεθνή αντίρρηση καθώς έτσι έχουν κινηθεί όλα τα κράτη και ειδικά τα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οπότε δύσκολα θα μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι επιδιώκει ένταση.
Για όλα αυτά υπάρχει μια σημαντική παράμετρος. Το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε μια Τουρκική κλιμάκωση; Εάν παρ' όλες τις καθυστερήσεις και αναβολές στον εκσυγχρονισμό του Στόλου, η Ελλάδα μπορεί να διαφυλάξει τα δίκια της, τότε η κυβέρνηση ας διώξει επιτέλους το ΕΛΙΑΜΕΠ από την αυλή της και ας πράξει τα αυτονόητα.
Αλλιώς, θα παρακολουθούμε την Τουρκία να ασκεί υψηλή πολιτική και να δομεί το όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ εμείς θα αναμένουμε προστασία από τον αντιαεροπορικό θόλο και το Ναυτικό των 7 - 8 φρεγατών και των 4-5 υποβρυχίων…
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου