Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της απαιτούν από το Κατάρ να κλείσει την Τουρκική βάση εντός 10 ημερών!

Οι Αραβικές χώρες που έχουν επιβάλει οικονομικό αποκλεισμό στο Κατάρ με την κατηγορία της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, εξέδωσαν λίστα απαιτήσεων που δίνει περιθώριο 10 ημερών στην Ντόχα να διακόψει τις σχέσεις της με το Ιράν, να κλείσει το Al Jazeera, να κλείσει την Τουρκική βάση και να πληρώσει πρόστιμο.

Σύμφωνα με το Associated Press, το Κουβέιτ, που παίζει το ρόλο του διπλωματικού μεσολαβητή, παρουσίασε μία λίστα από 13 απαιτήσεις των Αραβικών χωρών από το Κατάρ, με την Ντόχα να έχει διορία 10 ημερών για να συμμορφωθεί.

Το τελεσίγραφο απαιτεί από το Κατάρ να εγκαταλείψει την συνεργασία του με το Ιράν, να κλείσει την Τουρκική στρατιωτική βάση και να κλείσει το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera.



Οι χώρες της συμμαχίας της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία επίσης απαιτούν από την Ντόχα να διακόψει τις σχέσεις της με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανόμενης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα. Επίσης υπάρχει η απαίτηση να διακοπεί η χρηματοδότηση όλων των χαρακτηρισμένων ως τρομοκρατικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ.

Οι χώρες του Κόλπου αναζητούν λεπτομερείς πληροφορίες για τη χρηματοδότηση που παρείχε το Κατάρ στην αντιπολίτευση των χωρών τους. Επίσης, το Κατάρ θα πρέπει να παραδώσει όσους ξένους υπηκόους κατηγορούνται για τρομοκρατία από την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, λίγο πριν την παράδοση το τελεσιγράφου στο Κατάρ, τόνισε πως οι απαιτήσεις θα πρέπει να είναι «λογικές και πραγματοποιήσιμες» και πρόσθεσε πως «υποστηρίζουμε τη διαμεσολαβητική προσπάθεια του Κουβέιτ και ευελπιστούμε ο θέμα να προχωρήσει προς επίλυση».

Αυτή είναι η δεύτερη διαμεσολαβητική προσπάθεια του Κουβέιτ. Η πρώτη είχε απορριφθεί από το Κατάρ, ως προσπάθεια ελέγχου της εξωτερικής πολιτικής της χώρας από τρίτες δυνάμεις. Επίσης είχε γίνει γνωστό πως το Κατάρ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με τις κυρώσεις εναντίον του, ακόμη και αν συνεχιστούν εσαεί!

Οι μόνες χώρες που έχουν εμπράκτως υποστηρίξει το Κατάρ με αποστολές τροφίμων και στρατιωτών είναι η Τουρκία και το Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ έθεσαν εν αμφιβόλω τα κίνητρα του οικονομικού αποκλεισμού του Κατάρ.

Από την πλευρά του το Κατάρ αρνείται κάθε σχέση του με την τρομοκρατία.


«Οι κατηγορίες πως το Κατάρ υποστηρίζει την τρομοκρατία και πως το Κατάρ αποτελεί έναν μυστικό σύμμαχο του Ιράν, όπως υποπτεύεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποτελεί αίολη προσπάθεια παραβίασης τις κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του Κατάρ. Το Κατάρ έχει χαράξει την πορεία του χωρίς τις παρεμβολές άλλων χωρών και αυτό θα συνεχίσουμε. Η πόρτα των διαπραγματεύσεων θα παραμείνει ανοιχτή. Οι Σαουδάραβες, τα ΗΑΕ και κάθε κυβέρνηση του Κόλπου, διατηρεί διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Ιράν. Στην πραγματικότητα, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν είναι το έθνος που ηγείται τον αποκλεισμό του Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Αλ Θάνι.

Η Τουρκία δεν προτίθεται να κλείσει την ολοκαίνουρια στρατιωτική της βάση στο Κατάρ, επειδή το ζητούν τα Αραβικά έθνη, καθώς η βάση λειτουργεί επ’ ωφελεία όλων των χωρών του Κόλπου, γνωστοποίησε η Άγκυρα.

«Εάν υπάρχει τέτοια απαίτηση, αυτό θα σημάνει επέμβαση στις διμερείς σχέσεις. Η ενδυνάμωση της Τουρκικής βάσης αποτελεί ένα θετικό βήμα στην ασφάλεια του Κόλπου. Επανεξέταση της συμφωνίας με το Κατάρ για τη βάση δεν βρίσκεται στην ατζέντα μας» είπε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ.

Την Πέμπτη, 5 θωρακισμένα οχήματα και 23 στρατιώτες έφτασαν στο Κατάρ από την Τουρκία για να ενσωματωθούν στους ήδη υπάρχοντες 88 που σταθμεύουν στο Κατάρ, με σκοπό να φτάσουν τους 1000.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου