Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Δεκάδες ρωγμές σε Βελγικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

Οι τελευταίες επιθεωρήσεις με υπέρηχους έδειξαν πως υπάρχουν μικρορωγμές στους Βελγικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες Tihange και Doel.

Τουλάχιστον 70 περισσότερες ρωγμές αποκαλύφθηκαν στον πυρηνικό αντιδραστήρα Tihange 2 κατά την επιθεώρησή του τον περασμένο Απρίλιο σύμφωνα με δημοσίευμα του Βελγικού πρακτορείου ειδήσεων Belga.

Επίσης, περίπου 300 νέα ελαττώματα ανακαλύφθηκαν στον πυρηνικό αντιδραστήρα Doel 3 κατά την επιθεώρηση του Νοεμβρίου σύμφωνα με την Γερμανική ιστοσελίδα tagesschau.


Ο Βέλγος Υπουργός Εσωτερικών Jan Jambon, επιβεβαίωσε τις μικροσχισμές στον αντιδραστήρα Tihange 2, μετά από ερώτηση των Πρασίνων στο κοινοβούλιο Βελγίου, σύμφωνα με την DW. Οι ρωγμές στον αντιδραστήρα Doel 3 δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη.

Οι ρωγμές δεν δημιουργούν κίνδυνο στην λειτουργία του αντιδραστήρα, υποστηρίζει ο επικεφαλής της εταιρείας που διεξήγαγε τους ελέγχους, υπό την επίβλεψη της Βελγικής Ατομικής Επιτροπής.

Οι νέες ρωγμές ανιχνεύθηκαν εξαιτίας της διαφορετικής τοποθέτησης του μηχανήματος υπερήχων. Όσο οι ρωγμές δεν μεγαλώνουν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την λειτουργία των αντιδραστήρων και για το περιβάλλον.

Η εταιρεία Engie-Electrabel που διαχειρίζεται τους αντιδραστήρες κατηγορήθηκε για ανευθυνότητα από περιβαλλοντικές ομάδες και ιδιαίτερα για την συνέχιση της λειτουργίας του αντιδραστήρα Tihange 2 παρά την αύξηση των ρωγμών κατά 2,22%.

Τον Φεβρουάριο του 2015, η Βελγική Ατομική Επιτροπή είχε γνωστοποιήσει πως είχαν ανακαλυφθεί 3149 ρωγμές στον αντιδραστήρα Tihange και 13.047 ρωγμές στον αντιδραστήρα Doel. Η εταιρεία θα πρέπει να προβεί σε νέες αναλύσεις των δεδομένων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο αντιδραστήρας Tihange βρίσκεται κοντά στη Λιέγη, 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Γερμανία, ενώ ο Doel βρίσκεται κοντά στην Αμβέρσα. Οι Γερμανοί που κατοικούν κοντά στα σύνορα πιέζουν την Γερμανική κυβέρνηση να ζητήσει από το Βέλγιο το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων. Ταυτόχρονα και η Ολλανδία έχει εκφράσει επανειλημμένα τον προβληματισμό της για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Βελγίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό και από τους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες έχουν υπάρξει διαρροές και ρωγμές εδώ και αρκετό καιρό. Ο Doel 3 έχει ισχύ 1006MW και ο Tihange 2 έχει ισχύ 1008MW. Οι αντιδραστήρες είναι περίπου 35 ετών και παράγουν το 14% της απαιτούμενης από το Βέλγιο ενέργειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου