Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Κατά του ευρώ ο πιθανότερος επόμενος πρωθυπουργός της Τσεχίας

Ο δισεκατομμυριούχος Andrej Babis, το κόμμα του οποίου συγκεντρώνει τι περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές του Οκτωβρίου στην Τσεχία, πιστεύει πως η διατήρηση της Κορόνας ως εθνικό νόμισμα και η μη υιοθέτηση του ευρώ, θα θωρακίσει την χώρα από την κρίση.

«Όχι το ευρώ. Δεν θέλω το ευρώ. Δεν θέλουμε το ευρώ εδώ. Δεν θέλω να εγγυηθώ για το Ελληνικό χρέος και τις Ιταλικές τράπεζες» δήλωσε ο Andrej Babis σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Όλοι γνωρίζουν πως είναι χρεωκοπημένο. Πρόκειται για την κυριαρχία μας. Επιθυμώ την Τσεχική Κορόνα και μία ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα. Δεν θέλω άλλο ένα θέμα με το οποίο οι Βρυξέλες θα παρεμβαίνουν» πρόσθεσε ο υποψήφιος Τσέχος Πρωθυπουργός.

Εάν εγκαταλειφθεί η Κορόνα, θα απογυμνωθούν οι Τσέχοι από ένα σημαντικό εργαλείο ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη σε καιρούς κρίσης, δήλωσε ο πρώην Υπουργός οικονομικών.

Τα λεγόμενά του έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Τσέχου Πρωθυπουργού Bohuslav Sobotka, που αποτελεί τον κυβερνητικό του εταίρο. Ο Bohuslav Sobotka υποστηρίζει πως η καθυστέρηση της ένταξης της Τσεχίας στο ευρώ θα επιταχύνει την περιθωριοποίηση της Τσεχίας.

Ο Andrej Babis δεν είναι ο μόνος που δε επιθυμεί την υιοθέτηση του ευρώ. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2016, το 72% των Τσέχων επίσης δεν επιθυμούν την υιοθέτηση του ευρώ.

Από το 2004 που η Τσεχία εντάχθηκε στην ΕΕ, η Κορόνα κέρδισε 20% σε σχέση με το ευρώ.

Η Τσεχία πληροί τα 3 από τα 5 κριτήρια για την ένταξή της στην ευρωζώνη, ήδη από το καλοκαίρι του 2016.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου