Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Η Ελλάδα μπλόκαρε κείμενο της ΕΕ στον ΟΗΕ κατά της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σε μια πρωτοφανή κίνηση για την Εξωτερική της πολιτική προχώρησε η Ελλάδα, η οποία ύψωσε το ανάστημά της στην ΕΕ. Η Ελλάδα μπλόκαρε καταδικαστική δήλωσε της ΕΕ στον ΟΗΕ κατά της Κίνας, καθώς δεν θέλει να βλάψει τα συμφέροντά της σε σχέση με τον Ασιατικό γίγαντα!

Η Ελλάδα αποτελεί ισότιμο εταίρο στην διαμόρφωση της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και η συμφωνία για τα οικονομικά με τους Ευρωπαίους «εταίρους» και το ΔΝΤ δεν σημαίνει και την απόλυτη υποταγή της χώρας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που αντιτίθενται στα Ελληνικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα μπλόκαρε δήλωση της ΕΕ στον ΟΗΕ που ασκούσε κριτική στην Κίνα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν πως η κίνηση της Ελλάδας υποβαθμίζει τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η καταστολή αντιφρονούντων και ακτιβιστών από το Πεκίνο.

Η ΕΕ, που επιδιώκει να προωθήσει την ελευθερία του λόγου και να τερματίσει τη θανατική ποινή σε όλο τον κόσμο, επρόκειτο να προβεί στη συγκεκριμένη δήλωση την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Γενεύη, αλλά απέτυχε να κερδίσει την απαραίτητη συμφωνία και από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Ήταν η πρώτη φορά που η ΕΕ απέτυχε να κάνει αυτή τη δήλωση στο κορυφαίο σώμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφεραν η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Αξιωματούχος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Αθήνα μπλόκαρε τη δήλωση, αποκαλώντας την «ανεδαφική κριτική εναντίον της Κίνας» και σημείωσε ότι ξεχωριστές συνομιλίες της ΕΕ με την Κίνα εκτός του ΟΗΕ είναι η καλύτερη οδός για διαπραγματεύσεις.

Επίσης και ένας αξιωματούχος της ΕΕ επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η Ελλάδα μπλόκαρε την δήλωση.

«Η θέση της Ελλάδας είναι πως η μη παραγωγική και σε πολλές περιπτώσεις επιλεκτική κριτική ενάντια σε συγκεκριμένες χώρες, δεν διευκολύνει την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές, ούτε την ανάπτυξη των σχέσεών τους με την ΕΕ» είπε ένας εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών την Κυριακή.

Η δήλωση της ΕΕ παρουσιάζεται τρεις φορές κάθε χρόνο και δίνει στην ΕΕ τον τρόπο να επισημάνει τις καταχρήσεις από διάφορες χώρες, σε θέματα που άλλες χώρες δεν επιθυμούν να φέρουν στο προσκήνιο.

Το αδιέξοδο αποτελεί το τελευταίο πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΕ ως υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφεραν διπλωμάτες, ενώ εγείρονται ερωτήματα για την πανίσχυρη οικονομικά «μαλακή δύναμη
» της ΕΕ, που βασίζεται στο να εμπνέει τα κράτη να ακολουθούν το παράδειγμά της με το να αποκηρύσσουν τη θανατική ποινή και να ενθαρρύνουν την ελευθερία του Τύπου.

Η εξέλιξη αυτή, υπογραμμίζει τους αμήχανους δεσμούς της ΕΕ με την Κίνα, τον δεύτερό μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες.

Οι Βρυξέλλες καλωσόρισαν το Πεκίνο ως σύμμαχο εναντίον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος και του προστατευτισμού του εμπορίου. Όμως, καθώς οι επιχειρηματικοί δεσμοί μεγαλώνουν, η ΕΕ αδυνατεί να υψώσει φωνή ενάντια στην καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των δικηγόρων και των ακτιβιστών από την κινεζική κυβέρνηση, από το 2015.

Η COSCO Shipping της Κίνας, ιδιοκτήτρια του τέταρτου μεγαλύτερου στόλου εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, πήρε
πέρυσι το 51% του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, η Ουγγαρία, ακόμη μια χώρα που δέχεται μεγάλες επενδύσεις από την Κίνα, έχει επανειλημμένα μπλοκάρει αντίστοιχες δηλώσεις της ΕΕ που καταγγέλλουν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Κίνας και του Κομμουνιστή Προέδρου Xi Jinping.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη απόφαση της Ελλάδας να εμποδίσει τη δήλωση, η οποία συνέπεσε χρονικά με την απόφαση του ΔΝΤ και των υπόλοιπων κυβερνήσεων της ΕΕ να αποδεσμεύσουν κεφάλαια στο πλαίσιο της επείγουσας οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο. «Ήταν τουλάχιστον ανέντιμο» είπε ο διπλωμάτης.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε πως «κατά τη διαμόρφωση της κοινής δήλωσης υπήρξαν και άλλες χώρες που εξέφρασαν παρόμοιες επιφυλάξεις» και πως η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα στην δημιουργία της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Η συγκεκριμένη κίνηση, αποτελεί τη δεύτερη «σφαλιάρα» της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής προς την ΕΕ επί Νίκου Κοτζιά. Η πρώτη σφαλιάρα προς την ΕΕ ήρθε λίγες ημέρες αφότου είχε αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών, όταν και αρνήθηκε να συνυπογράψει έκθεση καταδίκης και συνέχισης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς βλάπτονταν τα Ελληνικά συμφέροντα, αναγκάζοντας την ΕΕ να την τροποποιήσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου