Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Η Γερμανία απαγόρευσε ομιλίες του Ερντογάν εκτός της συνόδου των G20

Η Γερμανία αποφάσισε να μην επιτρέψει στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να μιλήσει σε ομοεθνείς του στη Γερμανία, στο περιθώριο της συνόδου των G20. Με αγανάκτηση αντέδρασαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η Γερμανία απέρριψε την αίτηση του Τούρκου Προέδρου για πραγματοποίηση ομιλιών στις 7-8 Ιουλίου, στο περιθώριο της συνόδου των G20, κρίνοντάς τες «ακατάλληλες», ενώ εξέφρασε και ανησυχία για την ασφάλεια του Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ επιβεβαίωσε πως δεν δόθηκε άδεια στον Τούρκο Πρόεδρο για ομιλίες σε ομοεθνείς του.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Γερμανία δεν είναι υποχρεωμένη να επιτρέπει σε μη Ευρωπαίους ηγέτες να μιλάνε σε ομοεθνείς τους και τόνισε πως αυτό δεν παραβιάζει τις δημοκρατικές αρχές.

Ταυτόχρονα, ο υποψήφιος για την καγκελαρία και πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, υποστήριξε πως η Ευρώπη θα πρέπει να επιδεικνύει ισχυρή αντίδραση στην αποδυνάμωση της Δημοκρατίας σε άλλες χώρες, δείχνοντας τους Προέδρους της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτούογλου δήλωσε:
«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις προς τον Πρόεδρό μας. Είναι απαράδεκτο κάποιοι πολιτικοί στη Γερμανία να κάνουν απαράδεκτα σχόλια με στόχο εσωτερικά πολιτικά οφέλη».

Σύσσωμοι ιι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν τα περιστατικά και εξέφρασαν τη δυσφορία τους προς την ΕΕ, που θεωρούν πως χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αναρωτήθηκαν μάλιστα, πως είναι δυνατόν να ζητά η ΕΕ την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία να απευθύνεται κανείς στους ομοεθνείς του και να μην επιτρέπει η Γερμανία στον Ταγίπ Ερντογάν να απευθυνθεί στα 3 εκατομμύρια τουρκικής καταγωγής πολίτες που ζουν στη χώρα.


Γίνεται κατανοητό πως η κόντρα μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας  συνεχίζεται αμείωτη!


Με πληροφορίες από τις Sabah και Yeni Safak

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου