Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα απολιθώματα Homo Sapiens ηλικίας 315.000 ετών

Τα αρχαιότερα απολιθώματα του Homo Sapiens ηλικίας 315.000 ετών (συν/πλην 34.000 έτη) ανακαλύφθηκαν στο Μαρόκο, στην περιοχή Jebel Irhoud. Πρόκειται για απολιθώματα παλαιότερα κατά τουλάχιστον 100.000 χρόνια από τα μέχρι πρότινος γνωστά απολιθώματα του Σοφού Ανθρώπου.

Η ανακάλυψη των απολιθωμάτων έγινε γνωστή μέσω της δημοσίευσης μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη τέτοιου είδους απολιθωμάτων στην βόρεια Αφρική, που διευρύνει την ιστορία της ανθρωπότητας και περιλαμβάνει πλέον ολόκληρη την Αφρική. Τα προηγούμενα ευρήματα προέρχονταν από την νότια και την ανατολική Αφρική.



Τα απολιθώματα περιλαμβάνουν μέρος κρανίου και της κάτω γνάθου και ανήκουν σε πέντε διαφορετικούς ανθρώπους, τρεις νέους ενήλικες, έναν έφηβο και ένα παιδί περίπου οκτώ ετών. Επίσης ανακαλύφθηκαν εργαλεία, οστά ζώων και ενδείξεις φωτιάς, από την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη αποτελεί την εύρεση ενός στιγμιότυπου της εξέλιξης του ανθρώπου. Το πρόσωπο του κρανίου που ανακαλύφθηκε, είναι όμοιο με των σημερινών ανθρώπων, αλλά ο εγκεφαλικός θάλαμος είναι επιμήκης, κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό των πρώτων ανθρώπων.

Υπάρχουν ενδείξεις πως ο σύγχρονος άνθρωπος διαχωρίστηκε από τους Νεάντερνταλ πριν από περίπου 500.000 χρόνια, καθιστώντας μας στενούς συγγενείς παρά άμεσους απογόνους.

Πριν από αυτή την ανακάλυψη, οι επιστήμονες πίστευαν πως οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι εξελίχθηκαν από την Αφρική περίπου 200.000 πριν και έμοιαζαν πολύ με εμάς.



Το τι συνέβη όμως κατά τον διαχωρισμό (ή την εξέλιξη) δεν είναι γνωστό. Ίσως υπήρξαν πολλές ομάδες ανθρωποειδών ή ανθρώπινων προγόνων μας που έζησαν ταυτόχρονα και είχαν σχέσεις μεταξύ τους.

Επειδή δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα απολιθώματα του Homo Sapiens ηλικίας 300.000 ετών, με αυτήν την ανακάλυψη συμπληρώνεται ένα μικρό κενό στην ιστορία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αν βλέπαμε σήμερα τον άνθρωπο αυτό, ηλικίας 300.000 ετών, θα έμοιαζε πολύ με εμάς και δεν θα τον ξεχωρίζαμε, ιδιαίτερα εάν φορούσε καπέλο. Ακόμη και τα δόντια του μοιάζουν με τα σύγχρονα. Όμως το κρανίο του δεν ήταν ακριβώς σαν το σύγχρονο, καθώς ήταν επιμηκυμένο.

Οι επιστήμονες αναγκάζονται να αλλάξουν πλέον την θεωρία της προέλευσης του Homo Sapiens από την Ανατολική Αφρική όπου είχαν βρεθεί τα παλαιότερα απολιθώματα ανθρώπου, ηλικίας περίπου 200.000 ετών και να πουν πως σε ολόκληρη την Αφρική υπήρχαν άνθρωποι πριν από 300.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες θέλουν να επιστρέψουν στον χώρο της ανασκαφής, καθώς η ανακάλυψη δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα για την καταγωγή του ανθρώπου, παρά έδωσε απαντήσεις…



Με πληροφορίες από το CNN

Διαβάστε επίσης:

Εμφανίστηκε ο πρώτος άνθρωπος στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου