Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ερντογάν: η Τουρκία μπορεί να εξαπολύσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία

Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τρομοκρατικές απειλές από το PKK/YPG και είναι έτοιμη να καθαρίσει στην Manbij και τη Raqqa από τους τρομοκράτες, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ανεξάρτητης χώρας των Κούρδων στη Βόρεια Συρία, κατά την επίσκεψή του σε καταυλισμό  Σύριων προσφύγων στην επαρχία Harran της Τουρκίας.

«Δεν θα ανεχτούμε ούτε τη μικρότερη απειλή» είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στην Ρωσική εφημερίδα Izvestiya, προσθέτοντας πως η Τουρκία ήταν έτοιμη να εξαπολύσει μια νέα μεγάλης έκτασης στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

«Υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις στην Συρία αυτή την περίοδο. Εάν δημιουργηθούν απειλές στα σύνορά μας, θα αντιδράσουμε όπως κάναμε με την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη» πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επίσης είπε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να απελευθερώσει την Manbij και τη Raqqa από τις τρομοκρατικές ομάδες, αλλά ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, επέλεξε να συνεργαστεί με τους Κούρδους αντί με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στους Κούρδους του PYD και του YPG, ο Ερντογάν δήλωσε «απογοητευμένος επειδή οι στρατηγικοί εταίροι (σ.σ. εννοεί τις ΗΠΑ) συνεργάζονται με τρομοκράτες».

Η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη τον Αύγουστο του 2016, για να προστατέψει την ασφάλεια των συνόρων της, να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και να αποτρέψει τους «τρομοκράτες» του PKK και τις θυγατρικές τους PYD/YPG να δημιουργήσουν έναν διάδρομο στα σύνορά της.

Σύμφωνα με το Τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών, σε 835 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα από τις 19 ως τις 28 Ιουνίου, οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν 36 Κούρδους του PKK και αιχμαλώτισαν 13.

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Jim Mattis δήλωσε εχθές πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προμηθεύουν με όπλα τους Κούρδους στη Συρία (YPG) και μετά την ολοκλήρωση της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκκα.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι δηλώσεις αυτού του είδους ίσως οδηγήσουν σε κρίση τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, καθώς δεν είναι δυνατό οι ΗΠΑ να αποτελούν ταυτόχρονα σύμμαχο της Τουρκίας και των Κούρδων, ενώ δείχνουν ξεκάθαρα ποιους θεωρεί «φίλους» στην περιοχή η Ουάσιγκτον.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας στο κόμμα του στην Άγκυρα είπε:
«Από τη μία πλευρά, θα είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, αλλά από την άλλη, θα δρούμε μαζί με τρομοκρατικές οργανώσεις. Αν είναι έτσι, τότε το ΝΑΤΟ χρειάζεται να επανεκτιμηθεί. Όλες αυτές οι κινήσεις είναι ενάντια στην συμμαχία του ΝΑΤΟ. Αυτό το τόνισα στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες τον προηγούμενο μήνα. Θα αντιδράσουμε σε κάθε τρομοκρατική επίθεση εναντίον της Τουρκίας από τη Συρία, το Ιράκ και από το δικό μας έδαφος επίσης».

Η Τουρκία είναι σημαντική για την Δύση, αλλά η μεγαλομανία του Ερντογάν και η έλλειψη συνεργασίας προς τις ΗΠΑ, καθώς παζάρευε συνεχώς περισσότερα ανταλλάγματα για να προσφέρει τη συνεργασία του, ανάγκασαν τις ΗΠΑ να στραφούν στους Κούρδους και να συμφωνήσουν (επιτέλους) στην δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν με εδάφη από την Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και την Τουρκία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, θέλοντας να δημιουργήσει προβλήματα στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, πλησίασε την Τουρκία και έφερε τον Ερντογάν εκεί που ήθελε: προ της ρήξης με το ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξασφάλισε πολλά κέρδη από τις μπίζνες στην Τουρκία.

Όποιος όμως νομίζει πως δημιουργήθηκε «στρατηγική συμμαχία» μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας κάνει λάθος. Η Ρωσία θα αφήσει ξεκρέμαστη την Τουρκία αμέσως μόλις θεωρήσει πως θα πληγούν τα συμφέροντά της με οποιοδήποτε τρόπο, ενώ δεν θα διακινδυνεύσει να φέρει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ στο ναδίρ για χάρη της Τουρκίας.

Όσο ο Ταγίπ Ερντογάν κυβερνάει την Τουρκία και όσο οι Έλληνες πολιτικοί αναπτύσσουν στο μέγιστο τη στρατιωτική συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα θα είναι ασφαλής. Αν όμως οι πολιτικοί μας προσκολληθούν στο «κάρο» της Γερμανοκρατούμενης ΕΕ και δεν συσφίξουν τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα με τον Ντόναλντ Τραμπ, τότε πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει…



Με πληροφορίες από τα Yenisafak, Anadolu και Sabah

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου