Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Η Πολωνία έχει «ηθικό δικαίωμα» να απαιτήσει αποζημίωση για τον 2 Π.Π. και την καταστροφή που της προκάλεσε η ΕΕ

Η Πολωνία έχει το «ηθικό δικαίωμα» να ζητήσει αποζημίωση για τις απώλειες που υπέστη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς επίσης και για την οικονομική καταστροφή που υπέστη ως αποτέλεσμα της ένταξής της στην ΕΕ, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του κυβερνόντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης Jaroslaw Kaczynski.

«Είναι σημαντικό να υπενθυμίσω στους επικριτές μας στη Δύση πως η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που αντιστάθηκε στον Ναζισμό και 17 ημέρες αργότερα δέχτηκε επίθεση από τον γενοκτόνο ολοκληρωτισμό της Σοβιετικής Ένωσης» είπε ο Jaroslaw Kaczynski στο συνέδριο του Κόμματός του εχθές Σάββατο, σύμφωνα με το RT.

Μάλιστα είπε πως η Πολωνία δεν έλαβε ποτέ αποζημίωση για «τη γιγάντια καταστροφή, από την οποία δεν έχει αναρρώσει ακόμη», προσθέτοντας πως η χώρα του δεν απεμπόλησε ποτέ το δικαίωμα στην αποζημίωση και έχει το «ηθικό δικαίωμα» γι’ αυτό, ενώ «αυτοί που σκέφτονται διαφορετικά κάνουν λάθος».

Ο Πολωνός πρώην Πρωθυπουργός είπε επίσης πως και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει στην Πολωνία ένα είδος αποζημίωσης, καθώς σχεδόν όλα τα πλεονεκτήματα της ένταξης της Πολωνίας στην ΕΕ εξαφανίστηκαν από τους εταίρους της Δυτικής Ευρώπης.

Η Πολωνία άνοιξε την αγορά της 12 χρόνια πριν ενταχθεί στην ΕΕ, ως προενταξιακό μέτρο, είπε ο Jaroslaw Kaczynski και πρόσθεσε πως «οι φθηνοί εργάτες της Πολωνίας ωφέλησαν τις (Δυτικές) οικονομίες».

«Όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά κεφάλαια, επίσης ωφέλησαν τις (Δυτικές) χώρες και οι χώρες αυτές γεμίζουν τα ταμεία τους. Οι Δυτικές εταιρείες που εδρεύουν στην Πολωνία μεταφέρουν (εξάγουν) δεκάδες δισεκατομμύρια Ζλοτ κάθε χρόνο χωρίς να πληρώνουν φόρους» πρόσθεσε ο Jaroslaw Kaczynski.

Ο ηγέτης του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης είπε πως κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το κόμμα του για αντιευρωπαϊσμό, καθώς υποστήριξε την ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ κατά το δημοψήφισμα. Επίσης είπε πως το κόμμα του «εκτιμά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» καθώς «προσφέρει διάφορους τύπους επενδύσεων» και συνεισφέρει στην χρηματοδότηση έργων κοινωνικού χαρακτήρα.

Επίσης τόνισε πως η εξωτερική πολιτική της Πολωνίας βασίζεται σε δύο πυλώνες: το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο Jaroslaw Kaczynski είπε πως η Πολωνία έχει το δικαίωμα να πει όχι στην υποδοχή προσφύγων, καθώς δεν ευθύνεται για την δημιουργία των προσφύγων.

«Δεν εκμεταλλευτήκαμε τις χώρες από τις οποίες έρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη. Δεν χρησιμοποιήσαμε το εργατικό τους δυναμικό. Δεν τους προσκαλέσαμε στην Ευρώπη. Έχουμε το πλήρες ηθικό δικαίωμα να πούμε όχι» είπε ο Jaroslaw Kaczynski.

Εάν δεχτούμε την μετεγκατάσταση προσφύγων στην Πολωνία με το πρόγραμμα της ΕΕ, θα δημιουργηθεί «μεγάλο πρόβλημα ασφαλείας και συναφή προβλήματα» που «δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία, αλλά με την καθημερινότητα», ενώ θα μειωθεί το επίπεδο της ζωής των κατοίκων της χώρας, είπε ο Πολωνός πολιτικός. Τόνισε όμως πως η Πολωνία είναι έτοιμη να βοηθήσει τους πρόσφυγες στις χώρες τους.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης, η Πολωνία θα πρέπει να δεχτεί 10.000 πρόσφυγες. Μέχρις στιγμής όμως, αρνείται να τους δεχτεί.

Εάν η Πολωνία διεκδικήσει αποζημίωση από την Γερμανία, τότε ταυτόχρονα θα πρέπει να ζητήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις και η Ελλάδα. Εάν μάλιστα ζητήσει και αποζημίωση από την ΕΕ για καταστροφή της οικονομίας της, ενώ δεν έχει ενταχθεί στο ευρώ, τότε τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου