Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βαρύ είναι το κλίμα για Τουρκία στην Ευρωβουλή, με αποτέλεσμα αύριο Πέμπτη να ζητηθεί (εκτός απροόπτου) η επίσημη αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς οι ευρωβουλευτές βλέπουν «οπισθοδρόμηση» στον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα επιμείνει, όπως διαμηνύει σήμερα, στη συνταγματική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα του Απριλίου και ενισχύει τις αρμοδιότητες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιάννη Παπαδημητρίου για την Deutsche Welle, ξεκάθαρη είναι η κριτική που απευθύνει στην Άγκυρα ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Η Τουρκία βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, γι´ αυτό πρέπει να στείλουμε το μήνυμα που αρμόζει. Εμείς ως ΕΛΚ, μαζί με άλλες πολιτικές ομάδες, ζητούμε να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Με δεδομένες τις εξελίξεις στην Τουρκία δεν μπορούμε απλώς να επανέλθουμε στην ημερήσια διάταξη και να προσποιούμαστε ότι τίποτα δεν συμβαίνει. Χρειάζεται ένα ξεκάθαρο μήνυμα της Ευρώπης ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει πορεία, ώστε να επανέλθει στο κράτος δικαίου και στις αρχές της δημοκρατίας» είπε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Στην ετήσια έκθεση προόδου του Κοινοβουλίου για την Τουρκία, που υπογράφει η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής των σοσιαλδημοκρατών Κάτι Πίρι, επισημαίνεται ότι η Τουρκία παρουσιάζεται ως μία δύναμη, η οποία δημιουργεί προβλήματα στους γείτονές της, όπως π.χ. στην Κύπρο με τις δεσμεύσεις ζωτικού χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για ασκήσεις, ακόμη και μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Το ίδιο κάνει και στο Αιγαίο με την Ελλάδα.
Επίσης αναφέρονται οι προκλήσεις στο εσωτερικό απέναντι στις μειονότητες και στις ομάδες, οι οποίες πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προστασίας.
Αναφέρεται το θέμα της Αγίας Σοφίας και της προσπάθειας που γίνεται να επιστρέψει ο Ελληνικός πληθυσμός στην Ίμβρο και στην Τένεδο.

Σήμερα επικρατεί διαφορετική αντίληψη και διάθεση στην Ευρώπη για μία πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Τουρκία, καθώς υπάρχει προβληματισμός.

«Η Τουρκία συζητείται στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά ως πρόβλημα πια. Και είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι όλοι και στο Κοινοβούλιο, πώς θα βρούμε τρόπους μιας ισορροπίας ή μίας ειλικρινούς σχέσης με την Τουρκία» τονίζει ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Από τη μία πλευρά η Ευρώπη θέλει να «τρίξει τα δόντια» στην Τουρκία του Ερντογάν, από την άλλη πλευρά δεν θέλει να απαξιώσει εκείνο το κομμάτι της Τουρκίας που αναζητεί στην Ευρώπη στήριγμα για τον εκδημοκρατισμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας, Τζιάνι Πιτέλα, συνοψίζει το δίλημμα: «Σήμερα δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να αρχίσουμε ξανά ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Όμως δεν έχουμε τίποτε με τον τουρκικό λαό, αντιθέτως στηρίζουμε μία δημοκρατική διαδικασία που θα οδηγούσε στην ένταξη. Αλλά αν ο Ερντογάν συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, σε λίγο θα μιλάμε για ένα ανελεύθερο καθεστώς στην Τουρκία».

Το τελικό κείμενο του (μη δεσμευτικού) ψηφίσματος, που αναμένεται να εγκριθεί στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, περιέχει εκτεταμένες αναφορές στο Κυπριακό. Στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα περιλαμβάνεται και ειδική αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης.

Άργησαν αλλά κατάλαβαν επιτέλους οι «εταίροι» μας στην Ευρώπη, τι εστί Τουρκία…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου