Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Απέλαση 755 Αμερικανών διπλωματών από τη Ρωσία

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε πως 755 Αμερικανοί διπλωμάτες απελαύνονται από τη Ρωσία, σε αντίποινα για τις νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που αποφάσισαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το BBC, η απόφαση πάρθηκε την Παρασκευή και οι Αμερικανοί θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Έτσι, οι ΗΠΑ θα διαθέτουν στη Ρωσία τον ίδιο αριθμό διπλωματών (455) με αυτούς που διαθέτει η Ρωσία στις ΗΠΑ

Φυσικά πρόκειται για την μεγαλύτερη απέλαση διπλωματών στην παγκόσμια ιστορία και περιλαμβάνει διπλωμάτες και προσωπικό από την Αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα και τα προξενεία στο Εκατερίνμπουργκ, το Βλαδιβοστόκ και την Αγία Πετρούπολη.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η κίνηση ήταν «λυπηρή και απαράδεκτη».
«Αξιολογούμε τον αντίκτυπο ενός τέτοιου περιορισμού και το πώς θα ανταποκριθούμε» δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε και ένα συμβιβαστικό σημείωμα λέγοντας πως δεν ήθελε να εφαρμόσει περισσότερα μέτρα αλλά δεν βλέπει και τις σχέσεις των δύο χωρών να βελτιώνονται σύντομα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε στην Ρωσική τηλεόραση πως «περισσότεροι από 1000 άνθρωποι εργάζονταν και εξακολουθούν να εργάζονται» στην Αμερικανική πρεσβεία και τα προξενεία και πως «755 άνθρωποι θα πρέπει να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στην Ρωσία».

Η Ρωσία επίσης κατάσχεσε χώρους διακοπών και μία αποθήκη που χρησιμοποιούσαν Αμερικανοί διπλωμάτες.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε πως θα εξετάσει την επιβολή περισσότερων μέτρων αλλά είπε πως είναι αντίθετος προς το παρόν.

Επίσης σημείωσε πως η δημιουργία ζώνης αποκλιμάκωσης στην νότια Συρία αποτελεί παράδειγμα συμπαγούς αποτελέσματος της συνεργασίας των δύο υπερδυνάμεων.

Όμως, σε όρους γενικών σχέσεων, πρόσθεσε πως «περιμέναμε πολύ καιρό, ελπίζοντας πως η κατάσταση ίσως άλλαζε προς το καλύτερο. Αλλά φαίνεται πως αν η κατάσταση αλλάξει, αυτό δεν θα είναι σύντομα».

Οι Αμερικανικές κυρώσεις προς τη Ρωσία επιβλήθηκαν το 2014 εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία και την παρέμβασή της στις Αμερικανικές εκλογές.

Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Ομπάμα διέταξε την κατάσχεση δύο Ρωσικών διπλωματικών καταλυμάτων και απέλασε 35 Ρώσους διπλωμάτες, σε απάντηση στο υποτιθέμενο χακάρισμα των e-mail του Δημοκρατικού Κόμματος και της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εγκρίθηκαν αμέσως από το Κογκρέσο, παρά τις αντιρρήσεις που έθεσε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο πως ο Πρόεδρος θα υπογράψει τις νέες κυρώσεις, καθώς υπήρξαν φόβοι για βέτο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος για μία πρόβλεψη στο νόμο, που περιορίζει την δυνατότητά του να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αναγκάζοντάς τον να πάρει πρώτα έγκριση από το Κογκρέσο.

Επίσης, αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες κυρώσεις, επειδή με αυτές θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ως παράνομες κάποιες Ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν επενδύσει σε μεγάλα ενεργειακά έργα στη Ρωσία, όπως ο νέος αγωγός Nord Stream II.

Οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν πως η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και αυτή τη στιγμή γίνονται πολλές έρευνες για το θέμα. Η Ρωσία αρνείται κάθε εμπλοκή, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει πως δεν υπήρχε συμπαιγνία.



Διαβάστε επίσης:
Γιατί οι νέες Αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξόργισαν τους Ευρωπαίους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου