Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Η Ιταλία ίσως παραχωρήσει προσωρινή βίζα στους παράνομους μετανάστες στο «πόλεμο» με την ΕΕ

Η Ιταλία εξετάζει την παραχώρηση προσωρινής βίζας στους παράνομους μετανάστες που έχουν πλημυρίσει τη χώρα, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, καθώς οι παράνομοι μετανάστες θα μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς εμπόδια προς τη βόρεια Ευρώπη, όπου είναι ο χώρος στον οποίο επιθυμούν να φτάσουν.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ιταλία επιδιώκει να ασκήσει πίεση προς την ΕΕ και να κάνει περισσότερα για το θέμα, δήλωσε εχθές στην εφημερίδα Il Manifesto ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Mario Giro.

«Είμαστε σε ένα είδος πολέμου» είπε ο Mario Giro. «Δεν αποδεχόμαστε την μετατροπή μας στο hot spot της Ευρώπης, ή να αισθανόμαστε ένοχοι επειδή διασώζουμε ανθρώπους. Η απόφαση για το τι θα γίνει με τους μετανάστες που καταφθάνουν είναι απόφαση όλων (της ΕΕ)» πρόσθεσε ο Ιταλός Υπουργός.

Ο Mario Giro είπε πως δεν μπορεί να πει πόσες προσωρινές άδειες θα δοθούν, ενώ τόνισε πως οι Ιταλικές αρχές δέχονται χιλιάδες αιτήσεις για παροχή ασύλου και ίσως τις ικανοποιήσουν όλες.

Πάντως, μία ημέρα νωρίτερα, ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Angelino Alfano είχε δηλώσει πως η παραχώρηση προσωρινής βίζας σε 200.000 παράνομους μετανάστες δεν ήταν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, ούτε και στην ατζέντα της σύσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλες την Δευτέρα.

Την ιδέα φέρεται να υποστηρίζει και ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών Marco Minniti.

Οι Δήμαρχοι της Ιταλίας και ιδιαίτερα του Νότου (τουλάχιστον 40), αντιτίθενται σθεναρά στην μετεγκατάσταση μεταναστών στους Δήμους τους.

Περισσότεροι από 93.000 παράνομοι μετανάστες έχουν φτάσει με βάρκα στην Ιταλία μέσα στο 2017. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 17% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι αιτήσεις ασύλου έχουν αυξηθεί κατά 20%. Οι περισσότεροι προέρχονται από την Υποσαχάρια Αφρική και το Μπαγκλαντές.

Υπό τον φόβο της επέλασης προς τον βορρά των παράνομων μεταναστών από την Ιταλία, η Αυστρία ανακοίνωσε πως ίσως κλείσει τα σύνορά της χρησιμοποιώντας τον στρατό! Ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών Sebastian Kurz δήλωσε πως η μετεγκατάσταση των παράνομων μεταναστών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν αποτελεί απάντηση και λύση στο πρόβλημα.

«Δεν μπορεί να ανακουφιστούν η Ιταλία και η Ελλάδα επιτρέποντας να ταξιδέψουν περισσότεροι άνθρωποι προς το βορρά. Εάν συμβεί αυτό, περισσότεροι άνθρωποι θα έρθουν (παράνομα στην Ευρώπη), οι διακινητές θα κερδίσουν περισσότερα και περισσότεροι άνθρωποι θα πνιγούν στη θάλασσα. Τίποτα δεν θα επιλυθεί» είπε ο Sebastian Kurz από τις Βρυξέλες.



Με πληροφορίες από τα Reuters, Euractiv και New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου