Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Spiegel: σύσταση καρτέλ από τις VW, Porsche, Audi, BMW και Daimler

Στην παραδοχή για συνεννόηση μεταξύ των Γερμανικών εταιρειών αυτοκινήτων προχώρησε η αυτοκινητοβιομηχανία VW. Το σκάνδαλο της σύστασης καρτέλ αφορά και τις εκπομπές καυσαερίων των κινητήρων ντίζελ.

Το Γερμανικό περιοδικό Spiegel κατηγορεί τις VW, Porsche, Audi, BMW και Daimler (Mercedes-Benz) για σύσταση καρτέλ σε βάρος των προμηθευτών τους, αλλά και σε βάρος των καταναλωτών.

Το Γερμανικό περιοδικό επικαλείται την παραδοχή της VW (στην οποία ανήκουν οι Audi και Porsche) στις Γερμανικές αρχές ανταγωνισμού, μέσω επιστολής στις 4 Ιουλίου. Στην παραδοχή αναφέρεται ότι οι 5 εταιρίες συνεννοούνταν για τεχνολογικά θέματα, κόστη και προμηθευτές. Επίσης συνεννοούνταν να «διορθώνουν» τις τιμές των ρύπων των μηχανών ντίζελ.

Σύμφωνα με το Spiegel περισσότεροι από 200 συνεργάτες των εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανιών, πραγματοποιούσαν μυστικές συναντήσεις σε περισσότερες από 60 επιτροπές, από τη δεκαετία του ΄90 και φρόντιζαν ουσιαστικά να μην υφίσταται πραγματικός ανταγωνισμός.

Στο τραπέζι των συναντήσεων – συμφωνιών βρίσκονταν οι λεπτομέρειες της εξέλιξης των μοντέλων και υπήρχαν συμφωνίες ως προς την τεχνολογία αντιμετώπισης των ρύπων στους ντιζελοκινητήρες.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι VW, Audi, Porsche, Daimler και BMW,  συνεννοούνταν εδώ και πολλά χρόνια για το μέγεθος των ντεπόζιτων στα μοντέλα AdBlue. Πρόκειται για ένα μείγμα το οποίο διασπά το οξειδίου του αζώτου σε αβλαβές άζωτο και νερό. Επειδή τα μεγάλα ντεπόζιτα ήταν ακριβά, οι Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες συμφώνησαν να χρησιμοποιούν μικρότερα, τα οποία όμως δεν αρκούσαν για να διασπάσουν τους ρύπους.

Μέχρι τώρα οι VW, Daimler και ΒΜW δεν θέλησαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο. Κλειστά κρατά τα χαρτιά της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, που θεωρείται ως η ανώτατη υπηρεσία της ΕΕ για ζητήματα ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.

Τελικά, πίσω από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα βρίσκονται οι Γερμανοί, που κουνάνε το δάχτυλο στους υπόλοιπους «άχρηστους και τεμπέληδες» έχοντας καταφέρει να κυριαρχήσουν με αθέμιτους τρόπους…



Με πληροφορίες από τα Spiegel, Reuters και DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου