Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Πιέσεις στην ΕΕ για τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Η ΕΕ βρίσκεται κάτω από νέα πίεση ώστε να τερματίσει τις ελπίδες της Τουρκίας για συμμετοχή στην Ένωση, πριν τις συνομιλίες που θα έχουν την Τρίτη στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γερμανός ευρωβουλευτής Manfred Weber, ζήτησε το τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, καθώς μεγαλώνουν οι υποψίες πως η Άγκυρα απομακρύνεται από τις Ευρωπαϊκές αξίες.

«Η ΕΕ θα πρέπει να θέσει στον εαυτό της τον σκοπό του τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» είπε ο Manfred Weber.

Σύμφωνα με άρθρο της Βρετανικής εφημερίδας Guardian, η αντιπρόσωπος των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Federica Mogherini, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu και ο Υπουργός Ευρωπαϊκών θεμάτων Ömer Çelik, θα συναντηθούν στις Βρυξέλες το βράδυ της Τρίτης. Οι συνομιλίες θα αφορούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, το μεταναστευτικό, την απαίτηση της Τουρκίας για κατάργηση της βίζας για ταξίδια προς την ΕΕ, τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ενεργειακά και εμπορικά θέματα.

Ο τοπικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Άγκυρα και πέντε ακόμη ακτιβιστές κρατούνται τις τελευταίες εβδομάδες, με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Ακόμη τέσσερεις άνθρωποι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνελήφθησαν ξανά το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά την αποφυλάκισή τους με όρους.

Η Γερμανική κυβέρνηση έχει σκληρύνει τη στάση της προς την Τουρκία περισσότερο από ότι η ΕΕ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Από τότε, 50.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία, με τις δίκες τους να εκκρεμούν.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, κατηγόρησε την Τουρκία πως ενεργεί όπως η Κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, με το να συλλαμβάνει ανθρώπους και να τους αρνείται το δικαίωμα σε συνήγορο.

Το Βερολίνο επίσης έχει προειδοποιήσει όσους ταξιδεύουν στην Τουρκία μέσω ταξιδιωτικής οδηγίας και έχει κατηγορήσει τα Τουρκικά δικαστήρια πως εφευρίσκουν σχέσεις μεταξύ των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των τρομοκρατικών ομάδων.

Ο Manfred Weber δήλωσε πως είναι ευχαριστημένος που η Γερμανική κυβέρνηση μίλησε για την κράτηση των ακτιβιστών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών πολιτών, αλλά είπε πως είναι καιρός να επιδείξουν και οι Βρυξέλες την ίδια πυγμή.

«Η Τουρκία ξεκάθαρα απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξίες μας» είπε ο Manfred Weber στην εφημερίδα Der Tagesspiegel.

«Η ΕΕ έχει τείνει το χέρι επανειλημμένα στην Τουρκία μέσω πολλών τρόπων, αλλά ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει συστηματικά αδιαφορήσει. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν έχει κανένα νόημα» είπε ο Manfred Weber.

Ο γενικός γραμματέας της διεθνούς αμνηστίας Salil Shetty δήλωσε ότι πιστεύει πως πριν τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η ΕΕ έχει να παίξει και άλλα ισχυρά χαρτιά. «Από τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως μέλος του συμβουλίου της Ευρώπης, τα κονδύλια που δέχεται από την ΕΕ, η συμμετοχή της στην τελωνειακή ένωση, γενικά, η Ε  έχει και πολλούς μηχανισμούς πίεσης» είπε ο Salil Shetty μετά τη συνάντησή του με την Federica Mogherini.

Ο Salil Shetty παρέδωσε και ψήφισμα με 900.000 υπογραφές για την απελευθέρωση των ακτιβιστών στην Τουρκία, το οποίο η Federica Mogherini ανέλαβε να προωθήσει στους αρμόδιους  Υπουργούς και πρόσθεσε πως «η ΕΕ πρέπει να προσφέρει κάτι περισσότερο από λόγια».

Ο Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε στις δηλώσεις των Γερμανών πολιτικών επιθετικά, κατηγορώντας το Βερολίνο για παρέμβαση στα εσωτερικά της Τουρκίας. «Η δικαιοσύνη μας είναι πιο ανεξάρτητη από την δική τους» είπε την προηγούμενη εβδομάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου