Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Επιτέλους ξύπνησε η ΕΕ για το θέμα της Κύπρου!

Επιτέλους, η ΕΕ σταμάτησε να κοιμάται ή να κάνει πως δεν βλέπει τι συμβαίνει στην Κύπρο και δια του Προέδρου της Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ζήτησε μια πιο Ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό.

Η αντίδραση της ΕΕ ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση και μετά την συνέντευξη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, όπου έθετε την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των ευθυνών της για το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του στο Euractiv στις 17 Ιουλίου, ο Νίκος Κοτζιάς είχε πει:
«Η ΕΕ είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να γίνει κατανοητή από την Τουρκία. Τα αιτήματα που έχει η Τουρκία απέναντι στην ΕΕ δεν μπορούν να περνούν μέσα από το Κυπριακό. Θα έλεγα, λαμβάνοντας υπόψη τι συζητήθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής – και υπήρχε ομοφωνία από τους βασικούς παίχτες σε αυτό – ότι δεν είναι η Ευρώπη που πρέπει να δώσει αποδείξεις στην Τουρκία για να λυθεί το Κυπριακό, αλλά πρέπει να συμβάλει η ίδια η Τουρκία στην επίλυσή του για να διευκολυνθεί ο ευρωπαϊκός της δρόμος.
Η ΕΕ πρέπει να καταστήσει περισσότερη σαφή τη θέση, την οποία δεν την λέει με καθαρότητα όταν μιλά με την Τουρκία, ότι δεν μπορεί τμήματα του εδάφους της, και αυτό είναι η Κύπρος, να είναι υπό κατοχή τρίτης χώρας και αυτή η χώρα να έχει δικαιώματα επέμβασης σε κράτος-μέλος της ΕΕ.
Σωστά κάνουμε ως ΕΕ κριτική στη Ρωσία για τις επεμβάσεις της στην Ουκρανία. Την υποστηρίζουμε αυτή την κριτική και την ψηφίζουμε και παίρνουμε μέρος και στις κυρώσεις. Αλλά εάν η Ευρώπη διαμαρτύρεται και κάνει εκστρατείες, για την κατοχή τρίτης χώρας από μια τέταρτη, δεν μπορεί να αδιαφορεί για την κατοχή δικών της εδαφών από δεύτερη χώρα. Υπάρχει μια ασυμμετρία που πρέπει να αποκατασταθεί
».

Εχθές, η ΕΕ διά του Jean-Claude Juncker έλαβε θέση, ως όφειλε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Jean-Claude Juncker έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιτζί, λέγοντας:
«Η ΕΕ προσφέρει ισχυρό πλαίσιο  εντός του οποίου μπορούν να ενοποιηθούν οι ιστορικοί δεσμοί των δύο κοινοτήτων».

Από την Κομισιόν σχολιάστηκε πως «ο Πρόεδρος ζητά από τους δύο ηγέτες, για το καλό όλων των Κυπρίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συνεχίσουν τις  προσπάθειές του μέχρι να φτάσουν σε πολιτική συμφωνία», ενώ οι δύο ηγέτες μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξη της ΕΕ.

«Οποιαδήποτε λύση στο πρόβλημα της Κύπρου θα πρέπει να είναι μία Ευρωπαϊκή λύση, επειδή η ΕΕ προσφέρει την καλύτερη προοπτική για ειρήνη που θα διαρκέσει, ευημερία και για τις δύο κοινότητες και ολόκληρη τη χώρα και σταθερότητα στην περιοχή» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Τι είναι όμως η Ευρωπαϊκή λύση;

Ο Νίκος Κοτζιάς είχε πει στο Euractiv:
«Η ΕΕ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της, καθώς δεν λέει ξεκάθαρα όταν μιλάει με την Τουρκία, πως δεν μπορεί να υπάρχουν εδάφη της που να κατέχονται από τρίτη χώρα και η χώρα αυτή να έχει παρεμβατικά δικαιώματα σε χώρα μέλος της ΕΕ».

Δυστυχώς ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν απάντησε και δεν έλαβε θέση για το ζήτημα όταν του ζητήθηκε από το Euractiv…

Όμως, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες δήλωσε πως η Κύπρος «θα πρέπει να είναι μια κανονική χώρα από την πρώτη μέρα (της λύσης)».

Ευρωπαίοι διπλωμάτες δηλώνουν πως Ευρωπαϊκή λύση σημαίνει πως δεν θα επιτραπεί σε τρίτη χώρα (την Τουρκία) να αποτελέσει τον οδηγό των εξελίξεων σε μία χώρα μέλος της ΕΕ.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κάνει επανειλημμένα έκκληση για περισσότερη εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις και να μην περιορίζεται στον ρόλο του παρατηρητή. Επίσης ζητούν από την ΕΕ να περιφρουρήσει την λύση που θα συμφωνηθεί, ενώ δηλώνουν πως η ΕΕ αποτελεί την καλύτερη ασφάλεια για τις δύο κοινότητες. 


Τον αυξημένο ρόλο της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις αρνούνται όμως η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι.
«Η στάση αυτή ήταν απογοητευτική» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου