Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Ο Ερντογάν απορρίπτει το μετριοπαθές Ισλάμ θεωρώντας το εργαλείο αποδυνάμωσης των Μουσουλμάνων

Η ιδέα του μετριπαθούς Ισλάμ δημιουργήθηκε από την Δύση και χρησιμοποιείται για να αποδυναμώσει την αρχαία θρησκεία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του για τις μεταρρυθμίσεις στη Σαουδική Αραβία και επίσης επιτέθηκε στην ΕΕ, υποστηρίζοντας πως κάνει διακρίσεις κατά των Μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με άρθρο του Russia Today, πριν λίγες ημέρες ο διάδοχος του θρόνου στη Σαουδική Αραβία Mohammed bin Salman, μίλησε για αποκατάσταση του μετριοπαθούς Ισλάμ στη χώρα που θεωρείται η πατρίδα του Μωαμεθανισμού.

Η Σαουδική Αραβία ακολουθεί την εκδοχή του Σαλαφισμού και Ουαχαμπισμού του Ισλάμ, που χαρακτηρίζονται υπερσυντηρητικοί και εφαρμόζονται μέσω του νόμου της Σαρίας.

Ο Ερντογάν μιλώντας την Παρασκευή από την Άγκυρα στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, αναφερόμενος στον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας είπε:
«Ο όρος μετριοπαθές Ισλάμ έρχεται στο προσκήνιο ξανά. Η πατέντα του όρου μετριοπαθές Ισλάμ ανήκει στη Δύση. Δεν υπάρχει μετριοπαθές ή μη μετριοπαθές Ισλάμ. Το Ισλάμ είναι ένα. Ο σκοπός της χρήσης τέτοιων όρων είναι για να αποδυναμωθεί το Ισλάμ. Ίσως αυτός που λέει τέτοια πράγματα νομίζει πως (το Ισλάμ) του ανήκει. Όχι, δεν σου ανήκει».

Στη συνέχεια του λόγου του θυμήθηκε πως είχε ερωτηθεί για το μετριοπαθές Ισλάμ κατά τη διάρκεια συμβουλίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρκετά χρόνια πριν.

Η επιθυμία του Διαδόχου του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας είναι η κοινωνική μεταμόρφωση του Σουνιτικού βασιλείου, που απαγορεύει την κοινή συνάθροιση ανδρών και γυναικών σε συναυλίες και κινηματογράφους. Με σκοπό την φιλελευθεροποίηση της χώρας, με αρχή το επερχόμενο καλοκαίρι, θα επιτραπεί στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να οδηγούν, ενώ από το νέο έτος, οι γυναίκες θα μπορούν να παρακολουθούν αθλητικούς αγώνες στα στάδια.

Τον προηγούμενο μήνα, ο πρίγκιπας ανακοίνωσε το σχέδιο κατασκευής μιας νέας μοντέρνας πόλης στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, κόστους 500 δισ. δολαρίων, με σκοπό τη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας από την πετρελαϊκή εξάρτηση.

Οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις συνοδεύονται και από τεράστια προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στο λόγο του, είπε ειρωνικά για την Σαουδική Αραβία:
«Λένε πως θα επιστρέψουν στο μετριοπαθές Ισλάμ, αλλά ακόμη δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να οδηγούν. Υπάρχει κάτι τέτοιο στο Ισλάμ; Υποθέτω πως θα επιτρέψουν την οδήγηση στις γυναίκες όταν περάσουν στο μετριοπαθές Ισλάμ».

Ο Τούρκος Πρόεδρος καταφέρθηκε και ενάντια στην ΕΕ για τις απαγορεύσεις στην Μπούρκα, κάνοντας λόγο για «διακρίσεις κατά των μουσουλμάνων γυναικών».

«Οι μαντήλες ολοένα και απαγορεύονται στις χώρες της ΕΕ, με το κόλπο του δημόσιου – προσωπικού, προσπαθώντας να μπλοκάρουν τις Μουσουλμάνες γυναίκες να εισέλθουν στην κοινωνική ζωή. Οι προσπάθειες για τη φυλάκιση μουσουλμάνων γυναικών στα σπίτια τους εξαπλώνονται σαν ιός» είπε ο Ερντογάν.

Οι παραδοσιακές μαντήλες και τα καλύμματα του προσώπου είναι αμφιλεγόμενα για χρόνια στην Ευρώπη, που θεωρούνται μη συμβατά με τις κοσμικές αξίες. Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε την πλήρη κάλυψη του προσώπου το 2011 και σύντομα ακολούθησε το Βέλγιο. Το Γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη μερική απαγόρευση της πλήρους κάλυψης του προσώπου τον περασμένο Απρίλιο, λέγοντας πως είναι καθήκον της χώρας «να παρουσιάζεται ιδεολογικά και θρησκευτικά με ουδέτερο τρόπο». Το κοινοβούλιο της Αυστρίας επίσης ενέκρινε μέτρα που απαγορεύουν την διάδοση του Κορανίου και την χρήση παραδοσιακών Ισλαμικών πλήρων καλυμμάτων του προσώπου.

«Αυτοί που μας κουνάνε το δάχτυλο για τα ανθρώπινα δικαιώματα δυστυχώς επικροτούν την καταπάτηση των βασικότερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες τους» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Θυμίζουμε πως ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για σταυροφορία κατά του Ισλάμ, με αφορμή την απαγόρευση της χρήσης της ισλαμικής μαντήλας.
«Ντροπή σας στην ΕΕ. Κάτω από τις Ευρωπαϊκές αρχές, αξίες και την δικαιοσύνη … ξεκίνησαν τη σύγκρουση μεταξύ του Σταυρού και της Ημισελήνου, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση» είχε πει ο Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Μάρτιο, ενώ την ίδια περίοδο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε μιλήσει για «πόλεμο θρησκειών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου