Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Συμφωνήθηκε η κατασκευή του αγωγού East Med

Τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται στις ΑΟΖ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου, αλλά και η θέληση της ΕΕ για την κατασκευή του αγωγού East Med, είναι οι λόγοι υλοποίησης του τεράστιου αυτού ενεργειακού έργου.

«Ήρθε η ώρα οι λαοί μας να εισπράξουν τους καρπούς των σχέσεων μας, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες μέσα από επενδύσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φαταχ Αλ Σίσι κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είπε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για περαιτέρω συνεργασία, καθώς υπάρχει θέληση να συμβάλουμε στην επιθυμία της ΕΕ για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειάς της, αφήνοντας να εννοηθεί η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Γεωλογικής Επιθεώρησης, τα 3,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που υπολογίζεται πως είναι τα συνολικά ανακτήσιμα αποθέματα της λεκάνης της Λεβαντίνης (ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σε παγκόσμιο επίπεδο), αναζητούν τρόπο μεταφοράς.

Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία θα συμφωνήσουν στις βασικές προδιαγραφές προώθησης του East Med. Στις 5 Δεκεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ των τεσσάρων χωρών, για τις βασικές προδιαγραφές του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

Ο αγωγός εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 6 δισ. ευρώ και η χρηματοδοτική εμπλοκή της Ε.Ε. θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την υλοποίησή του.
Μέχρι στιγμής η Κομισιόν έχει επιχορηγήσει τις προπαρασκευαστικές μελέτες του έργου, διατηρώντας ανοιχτή την ενεργό συμμετοχή της.

Ο East Med, από πέμπτη επιλογή που ήταν στο παρελθόν ως μέσο εξαγωγής του αερίου της ΝΑ Μεσογείου, έχει πλέον μεταπηδήσει στη δεύτερη θέση!

Η κατασκευή του East Med επιταχύνεται και από το ότι η εταιρεία Energean αναθεώρησε προς τα πάνω τα πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου στα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν της Ισραηλινής ΑΟΖ

Σύμφωνα με τα Ισραηλινά ΜΜΕ, η Ελληνική πετρελαϊκή εταιρεία Energean ανακοίνωσε ότι τα δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου εκτιμώνται σε 67 δισεκ. κυβικά μέτρα, ενώ οι πιθανοί πόροι εκτιμώνται σε 69 δισεκ. κυβικά μέτρα.
 

Επίσης, εκτιμάται ότι τα δύο κοιτάσματα διαθέτουν δυνητικά αποθέματα 33 εκατ. βαρελιών ελαφρών ρευστών υδρογονανθράκων καθώς και πιθανούς πόρους 71 εκατ. βαρελιών ελαφρών ρευστών υδρογονανθράκων.

Από Ελληνικής πλευράς αναμένεται να επιταχυνθούν επιτέλους οι διαδικασίες έρευνας και εκμετάλλευσης περισσότερων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ώστε να βοηθηθεί η οικονομία της χώρας και οι πολίτες που έχουν εξουθενωθεί από τα 7 συνεχόμενα έτη υπερφορολόγησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου