Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Εμπλοκή και της Ιταλίας στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου

Διευρύνονται οι συνεργασίες των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για τα θέματα της Ενέργειας. Οι συνεργαζόμενες χώρες δεν είναι πια 4 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος) αλλά 5.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Φιλελεύθερος και μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως στη συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου προστίθεται και η Ιταλία.

Αποκάλυψε επίσης, ότι στις αρχές Δεκεμβρίου θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο η δεύτερη σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισραήλ, με ταυτόχρονη εκπροσώπηση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Περαιτέρω είπε πως ενδιαφέρον για συμμετοχή έχει εκδηλώσει και η Βουλγαρία.

Ας δούμε όμως το συγκεκριμένο μέρος της συνέντευξης:

Ερώτηση: Με τις τριμερείς που προγραμματίζονται, εκτός από τις συναντήσεις που θα γίνουν στο υψηλότερο επίπεδο, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν, ενόψει και των σχεδιασμών που φαίνεται να εφαρμόζονται στο πεδίο της Ενέργειας;

Απάντηση: Η πραγματοποίηση τριμερών συναντήσεων επί υπουργικού επιπέδου ανάλογα με το θέμα που συζητείται. Με τη δε Αίγυπτο δεν θα παραμείνουμε στην τριμερή. Στα θέματα ενέργειας θα διευρυνθεί και θα είναι τετραμερής με την παρουσία και της Ιταλίας. Ήδη όλοι συμφώνησαν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και είμαστε στο στάδιο μέσω της διπλωματικής οδού να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες.

Ερώτηση: Η οποία Ιταλία θα εμπλακεί και με το Ισραήλ;

Απάντηση: Θα το διερευνήσουμε και με το Ισραήλ. Να σας θυμίσω ότι σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας ήδη γίνεται με το Ισραήλ. Να σας αποκαλύψω μάλιστα ότι στις αρχές Δεκεμβρίου θα φιλοξενήσουμε στην Κύπρο τη 2η σύνοδο των υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισραήλ με εκπροσώπηση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερώτηση: Οπότε εμπλέκεται άλλη μια χώρα από την ΕΕ. Υπάρχει σχεδιασμός για περαιτέρω διεύρυνση;

Απάντηση: Ενδιαφέρεται η Βουλγαρία αλλά στο παρόν στάδιο θέλουμε να δούμε ότι διασφαλίζουμε μια στερεή συνεργασία οι τέσσερις τουλάχιστον χώρες στον τομέα της ενέργειας και εν συνεχεία, γιατί όχι, να μην διευρυνθεί και με άλλες χώρες.

Ερώτηση: Σας ανησυχούν οι κινήσεις της Τουρκίας όσον αφορά τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ;

Απάντηση: Δεν θα έλεγα ότι μπορεί να περάσουν απαρατήρητες κάποιες ενέργειες. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα έχουν τα αποτελέσματα που προσδοκούν.

Ερώτηση: Οι σχεδιασμοί της δικής μας πλευράς, προχωρούν κανονικά;

Απάντηση: Βεβαιότατα και μάλιστα διασφαλίζοντας τους σχεδιασμούς μέσα από τις συνεργασίες που έχω προαναφέρει.

Η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Ιταλίας, είναι εξαιρετικής σημασίας. Αποδεικνύει αυτό που λέμε προς κάθε κατεύθυνση εδώ και χρόνια: οι διεθνείς σχέσεις δεν βασίζονται σε «αδερφικές φιλίες», αλλά σε συμφέροντα.

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να είναι δεδομένη. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανήκει δογματικά είτε στην Δύση είτε στην Ανατολή. Η Ελλάδα θα πρέπει να ανήκει εκεί που βρίσκεται το συμφέρον της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου