Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Αμερικανοί αξιωματούχοι: Εάν η Τουρκία αγοράσει Ρωσικά συστήματα, δεν θα επιτραπεί να συνεργαστούν με τα συστήματα του ΝΑΤΟ

Εάν η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά του Ρωσικού συστήματος των S-400, δεν θα της επιτραπεί να το ενσωματώσει στην τεχνολογία του ΝΑΤΟ και επιπρόσθετα, ίσως υπάρξουν συνέπειες στην απόκτηση ή λειτουργία του F-35, δήλωσε την Τετάρτη ανώτατος αξιωματούχος της Αμερικανικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Defense News, η Τουρκία έχει ολοκληρώσει την αγορά του Ρωσικού συστήματος S-400. Εάν πραγματοποιηθεί η αγορά, αυτό θα έχει συνέπειες στην στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, καθώς εκτιμάται πως η Τουρκία απομακρύνεται από το Δημοκρατικό πολίτευμα, ενώ δημιουργεί στενές σχέσεις με την Ρωσία και την Κίνα.

Η Αμερικανική Αεροπορία δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει ακόμη τις πιθανές συνέπειες, αλλά εκφράζεται η βεβαιότητα πως το σύστημα δεν θα μπορεί να είναι συμβατό με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα.

Το όλο θέμα περιπλέκει ακόμη περισσότερο η απόκτηση από την Τουρκία του F-35, που είναι σχεδιασμένη για το 2018.

Οι ειδικοί ανησυχούν πως η ταυτόχρονη λειτουργία από τη Τουρκία του συστήματος S-400 και των αεροσκαφών stealth F-35 ίσως θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του αεροσκάφους, καθώς οι πληροφορίες που θα αποκτηθούν για το αν το αεροσκάφος είναι τελικά ορατό ή όχι στα ραντάρ των S-400, ίσως περιέλθουν στα χέρια της Ρωσίας. Αυτό βέβαια θα ήταν καταστροφικό για το ΝΑΤΟ.

Οι Αμερικανοί θεωρούν πως η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία και η ταυτόχρονη χρήση του F-35, δημιουργεί μεγάλο θέμα, καθώς η τεχνολογία του πέμπτης γενιάς αεροσκάφους που θα έχει αποκτηθεί από πολλούς ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους, δεν θα είναι προστατευμένη.

Θυμίζουμε πως τον Οκτώβριο, ο διοικητής του ΝΑΤΟ Στρατηγός Petr Pavel, είχε τονίσει πως η Τουρκία είναι μεν κυρίαρχη χώρα και μπορεί να αποφασίζει για το ποια οπλικά συστήματα θα αγοράζει, αλλά θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της αγοράς των S-400.

Μέχρι στιγμής ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι ΗΠΑ έχουν κάνει γνωστό ποιες θα είναι οι συνέπειες της αγοράς των S-400 από την Τουρκία, γνωρίζοντας τον ρόλο της Τουρκίας στην ανάπτυξη του F-35.

Κάθε φορά που οι ΗΠΑ συμφωνούν να εξάγουν οπλικά συστήματα σε ξένο εταίρο, απαιτούν την υπογραφή συμφωνίας που θα τους επιτρέπει τον έλεγχο, ώστε ευαίσθητες τεχνολογίες να μην γίνουν γνωστές σε τρίτους, πραγματοποιώντας ελέγχους στη χρήση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται.
 

Αλλά το F-35 δεν είναι ένα απλό πρόγραμμα. Η Τουρκία εμπλέκεται στο πρόγραμμα με πολλούς τρόπους. Από τον σχεδιασμό, ως την αγορά 100 αεροσκαφών. Έτσι, δεν είναι γνωστό τι θα συμβεί αν οι ΗΠΑ διαφοροποιηθούν από την συμφωνία.

Η συμμετοχή της Τουρκικής Αεροπορικής Βιομηχανίας μπορεί εύκολα να αναπληρωθεί από άλλα εργοστάσια, εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να πετάξουν έξω την Τουρκία από το πρόγραμμα.

Όμως, προκαλεί ανησυχία η πιθανή εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και η προσκόλλησή της σε συμφέροντα διαφορετικά από αυτά του ΝΑΤΟ.

Στις ΗΠΑ, υπάρχουν αρκετές φωνές, ακόμη και μέσα στο Κογκρέσο, που επιθυμούν την ακύρωση της πώλησης των F-35 στην Τουρκία, ειδικά μετά την συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400. Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής David Cicilline είχε προσπαθήσει να μπλοκάρει την πώληση των F-35 στην Τουρκία, μετά τα σοβαρά επεισόδια του Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, μεταξύ των ανδρών ασφαλείας του Ταγίπ Ερντογάν και διαδηλωτών.

Η αντίδραση του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, ίσως δείξει πόση ανοχή και ευελιξία θα υπάρξει μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή και αλλού.

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να αγοράσει το σύστημα S-400, ταυτόχρονα με το Αμερικανικό THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin δήλωσε πως η συμβατότητα και η ταυτόχρονη λειτουργία των δύο συστημάτων αποτελεί πρόκληση.

Ταυτόχρονα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το F-35, ενώ έχουν υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία για αγορά αεροσκάφους πέμπτης γενιάς. Το σχέδιο ταυτόχρονης χρήσης των δύο αεροσκαφών, δημιουργεί προβλήματα.

Η μέχρι σήμερα πολιτική των ΗΠΑ, είναι να μην επιτρέπουν τη συνεργασία των συστημάτων τους με Ρωσικά, ανά τον κόσμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου