Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Φόβοι Μουζάλα πως μετά την ήττα οι τζιχαντιστές θα καταφύγουν στην Ελλάδα

Έντονες είναι οι ανησυχίες του Έλληνα Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για το τι μέλει γενέσθαι μετά το τέλος του πολέμου στη Συρία.

«Όταν ηττηθεί ο ISIS και επικρατήσουν οι δυνάμεις της ελευθερίας, θα υπάρξουν πολλοί εγκληματίες του ISIS οι οποίοι θα καταφύγουν, για να αποφύγουν τις τιμωρίες που τους περιμένουν και θα έρθουν ή στην Ελλάδα ή στη Βουλγαρία ή στην Ιταλία και θα μείνουν στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ιταλία» δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας σύμφωνα με το Euronews.

Η ερώτηση που βασανίζει όμως τους λογικά σκεπτόμενους ανθρώπους είναι, γιατί θα παραμείνουν στην Ευρώπη όσοι έχουν έρθει ως πρόσφυγες, μετά το τέλος του πολέμου;

Αν αυτοί που ήρθαν στην Ευρώπη, είναι πρώην τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ή λιποτάκτες από τον στρατό της Συρίας και του Ιράκ, τότε θα πρέπει να επιστραφούν με κάθε τρόπο στη Συρία και το Ιράκ και εκεί να αποφασιστεί η τύχη τους, σύμφωνα με τους νόμους της πατρίδας τους.

Οι οικογένειες που αποτελούσαν τους πραγματικούς πρόσφυγες, θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της χώρας τους.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun, ο οποίος συναντήθηκε στη Βυρηττό με εκπροσώπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αραβικής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου ζήτησε την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στις πατρίδες τους, καθώς το Ισλαμικό Κράτος έχει ουσιαστικά ηττηθεί και στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της Συρίας και του Ιράκ υπάρχει ασφάλεια.

«Πρέπει να γίνει επιστροφή των εκτοπισμένων σε σταθερές και χαμηλής έντασης περιοχές, ασχέτως αν έχει επιτευχθεί πολιτική λύση» δήλωσε ο Πρόεδρος του Λιβάνου σύμφωνα με το Reuters.

«Η επιστροφή των προσφύγων στις χώρες καταγωγής τους πρέπει να γίνει με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και εθελοντικά, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε ο Michel Aoun.

Με την άποψη της επιστροφής των προσφύγων στις πατρίδες τους συμφωνεί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους πως αυτή είναι η προσωρινή τους κατοικία και πως αναμένουμε, όταν υπάρξει ξανά ειρήνη στη Συρία, όταν το Ισλαμικό Κράτος θα έχει ηττηθεί στο Ιράκ, πως θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, με τις γνώσεις που θα έχουν αποκτήσει» είπε η Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με το Reuters.

Επομένως, καλά θα κάνουν οι επαγγελματίες αντιρατσιστές που βλέπουν παντού ρατσισμό και ξενοφοβία, χωρίς φυσικά να υπάρχει, να αρχίσουν να σκέφτονται τρόπους ασφαλούς επιστροφής στις πατρίδες τους όσων βρίσκονται εγκλωβισμένοι και στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει την Συρία και το Ιράκ να γίνουν και πάλι ασφαλείς χώρες, με ανάπτυξη και εργασία για όλους, ώστε να μην χρειάζεται να ξενιτεύονται οι πολίτες των χωρών αυτών στην Ευρώπη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου