Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Πρόταση της Boeing για εκσυγχρονισμό όλων των F-16 και απόκτηση F-15

Ο εκσυγχρονισμός των F-16 έχει καθυστερήσει πολύ, αλλά τουλάχιστον προχωρούν οι συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin αλλά και την Boeing που μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, με μια πολύ καλή προσφορά.

Όπως έγραψε το Militaire, η Αμερικανική εταιρεία Boeing, με 2 επιστολές που έστειλε τον Νοέμβριο στον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, κάνει γνωστές τις προθέσεις της για τον εκσυγχρονισμό ΟΛΩΝ των F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το κόστος εκσυγχρονισμού των F-16 των προγραμμάτων Peace Xenia II, III και IV φτάνει τα 1,156 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο εκσυγχρονισμός των F-16 του προγράμματος Peace Xenia I (δηλαδή των Block 30 που κάποιοι θέλουν να πουλήσουν) φτάνει στα 176 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτό που δεν γίνεται γνωστό μέσω των επιστολών που δημοσιεύτηκαν, είναι εάν πρόκειται για εκσυγχρονισμό στο επίπεδο Viper που προσφέρει η Lockheed Martin (κατασκευάστρια εταιρεία των F-16) ή κάποιο άλλο επίπεδο, εξίσου προηγμένο. Βέβαια, η εταιρεία αναφέρει πως οι άνθρωποί της είναι έτοιμοι να επισκεφθούν την Αθήνα και να παρουσιάσουν την πρότασή τους.

Στις επιστολές της προς το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας, η Boeing γνωστοποιεί και την πρόθεσή της να προμηθεύσει την Ελλάδα με το Μαχητικό F-15 C/D, ώστε η αναβάθμιση των F-16 να συνδυαστεί με ένα εξαιρετικό αεροσκάφος υπεροχής. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει η εταιρεία, καλύπτονται με τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Επίσης, στις επιστολές αναφέρεται πως η Boeing έχει τις κατάλληλες διασυνδέσεις σε παγκόσμια πιστωτικά ιδρύματα που είναι πρόθυμα να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της Ελλάδας για εκσυγχρονισμό του στόλου των αεροσκαφών της, καθώς κατανοούν τις ανάγκες.

Ο εκσυγχρονισμός ΟΛΩΝ των F-16 έχουμε γράψει επανειλημμένα πως είναι απαραίτητος και έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Αν συνδυαστεί και με την απόκτηση μιας εξελιγμένης έκδοσης F-15, τότε η Ελλάδα θα μπορεί να προασπίσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο για πολλά χρόνια.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και να απαξιώνουμε τα Mirage 2000 και Mirage 2000-5, που ήταν τα αεροσκάφη που έκαναν την διαφορά στο Αιγαίο. Η συντήρησή τους και ο εκσυγχρονισμός τους είναι επίσης αναγκαίος και απαραίτητος για την προάσπιση των Εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας.

Όμως, οι εξωπραγματικές τιμές που προσφέρουν οι Γάλλοι (Dassault και Thales) για τον εκσυγχρονισμό τους, σε συνδυασμό με τη μη χρήση ραντάρ AESA, επειδή πιστεύουν πως έτσι θα προωθήσουν το Rafale, κάνει τον εκσυγχρονισμό του αεροσκάφους αδύνατο…

Αυτό που χρειάζεται είναι η προμήθεια ανταλλακτικών (follow on support), ώστε όλα τα αεροσκάφη και τα όπλα τους, να είναι στη διάθεση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Εάν οι Γάλλοι λογικευτούν, τότε μπορούν να γίνουν στοχευμένες αναβαθμίσεις χαμηλού κόστους, ώστε τα αεροσκάφη να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους για ακόμη 10-15 χρόνια.


Ελληνικά F-16 μαζί με Αμερικανικά F-15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου