Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Οι ΗΠΑ προδίδουν τους Κούρδους για να σώσουν τη σχέση τους με την Τουρκία

Αμερικανική κωλοτούμπα στη Συρία, καθώς η πολιτική που ακολούθησαν απέτυχε και αναγκάζονται να προδώσουν για ακόμη μια φορά τους Κούρδους, όπως ακριβώς έκαναν και στο Ιράκ, για να διασωθούν οι σχέσεις τους με την Τουρκία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε τηλεφωνικά στον Ταγίπ Ερντογάν να «διορθώσει» την Αμερικανική υποστήριξη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Αυτό θα κάνει τους Κούρδους μαχητές να αισθανθούν προδομένοι και θα αναγκαστούν να ευθυγραμμιστούν με την Δαμασκό.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κυρίως από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ήταν παρών στην τηλεφωνική συνομιλία της Παρασκευής μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποσχέθηκε διορθώσεις στην στρατιωτική βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ στους εταίρους τους στη Συρία, ενώ δεν θα προμηθεύουν πλέον με όπλα τους Κούρδους του YPG, που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες και παρακλάδι του PKK.

Έτσι, οι Κούρδοι θα αναγκαστούν να συνεργαστούν με τη Δαμασκό, ώστε να λυθεί το πρόβλημα στη Συρία και να διατηρηθεί η ενότητα της χώρας. Το πιο πιθανό είναι να αποκτήσουν ένα είδος αυτονομίας εντός του Συριακού κράτους.

Είναι πλέον βέβαιο πως η Αμερικανική πολιτική στη Συρία απέτυχε, ενώ η Ρωσία κέρδισε ό,τι ήθελε. Οι συνομιλίες στο Σότσι μεταξύ Πούτιν και Άσαντ, επιβεβαίωσαν το γεγονός πως η Ρωσία προσκλήθηκε στη Συρία για να βοηθήσει και επομένως θα παραμείνει για όσο χρόνο επιθυμεί και όσο χρόνο της ζητείται από την κυβέρνηση της Συρίας. Αντίθετα, όλοι οι άλλοι (ΗΠΑ και σύμμαχοί τους) βρίσκονται στη Συρία χωρίς νομιμοποίηση, καθώς δεν τους ζητήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση της χώρας να παρέμβουν και να δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις. Άρα, σύντομα θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Οι συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας στο Σότσι, μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, ήταν τέτοιες που ουσιαστικά ανάγκασαν τον Αμερικανό Πρόεδρο, απλά να συμφωνήσει σε αυτά που του είπε ο Ρώσος Πρόεδρος σε τηλεφωνική τους συνομιλία διάρκειας άνω της μίας ώρας.

Η Αμερικανική πολιτική απέτυχε, καθώς συμμάχησε με τους Σαουδάραβες για τη δημιουργία θρησκευτικού (Σουνιτικού) διαχωρισμού. Όμως η επέμβαση της Ρωσίας και του Σιιτικού Ιράν και της Χεζμπολά του Λιβάνου, που νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος, νίκησαν τους Σουνίτες και την Αμερικανική πολιτική, που πλέον αναζητά εναλλακτικές.

Το τηλεφώνημα Τραμπ – Ερντογάν, έγινε εξαιτίας του ρόλου της Ρωσίας που αναζητά λύση στην Συρία και προσπαθεί να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, στις αρχές του Δεκέμβρη, όλες τις πλευρές.

Αρχικά, η Συριακή αντιπολίτευση έθετε ως όρο για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία. Μάλιστα, αρνούνταν να δεχτεί έστω και μια μεταβατική περίοδο με τον Άσαντ στην εξουσία. Τώρα, δέχεται να καθίσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς όρους.

Η αποτυχία της Αμερικανικής πολιτικής στη Συρία, φαίνεται και στο γεγονός πως ίσως Αμερικανικές δυνάμεις αναγκαστούν να βρεθούν πλάι – πλάι με τις Τουρκικές δυνάμεις στην Ιντλίμπ, για να επιβλέψουν την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, την ώρα που ο Ερντογάν απείλησε πως θα επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας, ενώ είναι πιθανή η άρνηση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη Συρία.

Η Αμερικανική πολιτική, στην προσπάθειά της να διασωθεί στην Συρία, δεν αποκλείεται να προσπαθήσει ακόμη και να σαμποτάρει την επίτευξη ειρήνης και λύσης, πιστεύουν κάποιοι αναλυτές.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Κούρδοι προδόθηκαν από τους Αμερικανούς, που μέχρι εχθές τους υποστήριζαν. Προδόθηκαν και στο Ιράκ από την μη αναγνώριση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τους. Είναι πλέον συνηθισμένοι στην προδοσία, αλλά είναι και στριμωγμένοι στη γωνία…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου