Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Ρωσία: Απόσυρση των Αμερικανών από τη Συρία δεν σημαίνει κατάληψη των θέσεών τους από την Τουρκία

Η απόσυρση του Αμερικανικού στρατού από το έδαφος της Συρίας δεν μεταφράζεται και σε τερματισμό των δραστηριοτήτων του Δυτικού συνασπισμού και δεν σημαίνει πως τις θέσεις του θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο TASS, η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε:
«Παρακολουθούμε στενά την εκπλήρωση της απόφασης της 19ης Δεκεμβρίου του Αμερικανού Προέδρου Ντόλαντ Τραμπ για απόσυρση των Αμερικανών από τη Συρία. Αντιλαμβανόμαστε την σημασία της απόφασης, που σύμφωνα με την ανάλυσή μας, θα συμβάλει στην καλύτερη διευθέτηση της κατάστασης».

«Δεν κατανοούμε με σαφήνεια όλες τις αιτίες και τα κίνητρα που υπάρχουν πίσω από αυτή την κίνηση και επιπροσθέτως δεν υπάρχει σαφήνεια σε σχέση με την προσωρινή απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων» πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Μαρία Ζαχάροβα πρόσθεσε πως η Μόσχα «καθοδηγείται από αναφορές των ΜΜΕ πως η πλήρης απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων από την βορειοανατολική Συρία, την περιοχή της Al-Tanf, ίσως διαρκέσει 2 ή 3 μήνες».

«Οι επίσημοι Αμερικανοί αντιπρόσωποι ξεκαθάρισαν πως η απόσυρση του στρατού από την Συριακή επικράτεια δεν σημαίνει και τερματισμό των δραστηριοτήτων του Δυτικού συνασπισμού του οποίοι ηγούνται οι ΗΠΑ, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό προκύπτει από υπαινιγμούς και ημιτελείς δηλώσεις και όχι από ξεκάθαρες δηλώσεις τους» τονίστηκε από την Ρωσίδα εκπρόσωπο.

Υπενθυμίζεται πως στις 19 Δεκεμβρίου ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του για απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία. Οι 2000 Αμερικανοί στρατιωτικοί αναμένεται να αποσυρθούν πλήρως εντός 60 – 100 ημερών.

«Φαίνεται ότι το θέμα αφορά τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας. Αν αυτό σημαίνει πως οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία από βάσεις εκτός της χώρας, θα το μάθουμε σύντομα» πρόσθεσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να μεταφέρει τον έλεγχο των περιοχών από τις οποίες αποχωρεί στην κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ-Άσαντ, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για συνομιλίες και επαφές μεταξύ Ουάσιγκτον και Δαμασκού, συμπλήρωσε η κ. Ζαχάροβα.

«Μια σημαντική ερώτηση προκύπτει: ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο των περιοχών από τις οποίες θα αποχωρήσουν οι Αμερικανοί; Προφανώς, θα πρέπει να τον αναλάβει η κυβέρνηση της Συρίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και λαμβάνοντας υπόψη το μονοπάτι που η Συρία και ο συριακός λαός έχουν διανύσει. Όμως, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν πληροφορίες για επαφές μεταξύ Ουάσιγκτον και Δαμασκού για το θέμα» είπε η Μαρία Ζαχάροβα.

«Υποθέτουμε ότι οι ενδεχόμενες θετικές αλλαγές στο έδαφος της Συρίας μπορούν να αποδώσουν μακροπρόθεσμα μόνο θετικά αποτελέσματα, εάν ενισχυθούν από σημαντική πρόοδο στην πορεία πολιτικής διευθέτησης με βάση το σεβασμό της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Συρίας» τόνισε η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δείχνουν πως η Ρωσία δεν θα ανεχτεί νέα Τουρκική εισβολή και κατοχή νέων εδαφών στη Συρία. 

Άραγε να είναι αυτός ο λόγος που οι Τούρκοι δεν είναι και τόσο επιθετικοί (ακόμη) στη Συρία, παρά τη μεταφορά ισχυρών δυνάμεων στα σόνορά τους; 
Οι Αμερικανοί φεύγουν από τη Συρία για να φέρουν την Τουρκία σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Συριακό στρατό, που ήδη έχει δημιουργήσει ζώνη προφύλαξης των Κούρδων. 
Οι Ρώσοι θα βοηθήσουν τον Συριακό στρατό κατά της εισβολής των Τούρκων και οι Γάλλοι θα βοηθήσουν τους Κούρδους κατά των Τούρκων. 
Μάλιστα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε να αποθαρρύνει τους Γάλλους από πιθανή ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας. 
Έτσι οι ΗΠΑ θα αφήσουν την Τουρκία να ξεφτιλιστεί και θα τη φέρουν πίσω στο μαντρί του ΝΑΤΟ. 
Η εικόνα του Ερντογάν θα πληγεί στο εσωτερικό της χώρας, η αγορά των S-400 θα ακυρωθεί και σιγά σιγά όλα θα ομαλοποιηθούν σύμφωνα με τα Αμερικανικά συμφέροντα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου