Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

11 χώρες αποσύρονται από το Σύμφωνο Μετανάστευσης του ΟΗΕ

ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιταλία, Ελβετία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Τσεχία, Αυστρία, Πολωνία, Ουγγαρία και Ισραήλ αρνούνται να υπογράψουν το σύμφωνο για τη μετανάστευση του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ, παρόλο που έλαβαν μέρος στις διαπραγματεύσεις, μετά από εντολή του Προέδρου Donald Trump, δεν θα υπογράψουν τη συμφωνία, καθώς παρεμβαίνει  στην κυριαρχία των ΗΠΑ και αντιτίθεται στην εσωτερική νομοθεσία για τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Nikki Haley «οι αποφάσεις για την πολιτική στη μετανάστευση θα πρέπει να λαμβάνονται από Αμερικανούς και μόνο από Αμερικανούς. Εμείς θα αποφασίσουμε πως θα ελέγχουμε τα σύνορά μας και σε ποιον θα επιτρέπεται να εισέρχεται στη χώρα».

Την απόφαση των ΗΠΑ ακολούθησαν και άλλες χώρες.

Η Αυστραλία αρνείται και αυτή να υπογράψει την συνθήκη. Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Scott Morrison ανακοίνωσε πως δεν θα υπογράψει τη συμφωνία για τη μετανάστευση.

Η Αυστρία, δια του Καγκελαρίου Sebastian Kurz, ανακοίνωσε πως δεν θα υπογράψει τη συμφωνία, καθώς θα πληγεί η κυριαρχία της χώρας.

Την απόφασή της να μην υπογράψει τη συμφωνία ανακοίνωσε και η Ουγγαρία διά του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Peter Szijjarto. Σύμφωνα με τον Ούγγρο Υπουργό, η συμφωνία «δεν προβλέπει τίποτα για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων που επιθυμούν να μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια στις πατρίδες τους».

Η Πολωνία επίσης ανακοίνωσε την άρνησή της να υπογράψει τη συμφωνία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πολωνικού Υπουργικού Συμβουλίου το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στα «αιτήματα της Πολωνίας σχετικά με την διατύπωση επαρκώς ισχυρών εγγυήσεων για το κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίσει ποιους δέχονται οι χώρες στην επικράτειά τους και τη διάκριση μεταξύ νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης».

Η Τσεχία ανακοίνωσε πως και αυτή δεν θα υπογράψει τη συνθήκη. «Η Δημοκρατία της Τσεχίας διαχρονικά είναι υπέρ του διαχωρισμού της νόμιμης και της παράνομης μετανάστευσης» δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Richard Brabec.

Η Βουλγαρία εξέφρασε και αυτή την άρνησή της στη συμφωνία για τη μετανάστευση του ΟΗΕ. Η ανακοίνωση έγινε από τον Tsvetan Tsvetanov, αναπληρωτή επικεφαλής του κυριότερου κυβερνητικού κεντροδεξιού κόμματος της χώρας.

Η Σλοβακία ανακοίνωσε και αυτή την απόφαση της Βουλής της χώρας, μετά από ψηφοφορία, να μην υπογραφεί η συμφωνία. Ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνησή του «ποτέ» δεν θα δεχτεί την συμφωνία αυτή, επειδή θεωρεί την μετανάστευση ως ένα γενικά καλό φαινόμενο, κάτι που όμως έρχεται σε αντίθεση με την θέληση της Σλοβακίας να γίνεται διαχωρισμός των μεταναστών.

Η Ελβετία δεν θα λάβει μέρος στη σύνοδο για την υπογραφή του συμφώνου. Όπως ανακοινώθηκε, το Ελβετικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει για το εάν θα δεχτεί τη συμφωνία, μετά από συζήτηση.

Η Ιταλία ανακοίνωσε πως δεν θα υπογράψει ούτε αυτή τη συμφωνία. Ο Υπουργός Εσωτερικών Metteo Salvini δήλωσε πως το θέμα απασχολεί πολλούς Ιταλούς και γι’ αυτό θα τεθεί στην Ιταλική Βουλή. Μόνο εάν η Βουλή αποφασίσει πως η Ιταλία θα πρέπει να υπογράψει, τότε μόνο θα υπογράψει τη συμφωνία. Προς το παρόν όμως, η Ιταλία δεν θα λάβει μέρος στη σύνοδο στο Μαρακές του Μαρόκου για την υπογραφή της συμφωνίας.

Τέλος και το Ισραήλ ανακοίνωσε πως δεν θα υπογράψει την συμφωνία. «Έχουμε καθήκον να προστατεύουμε τα σύνορά μας από παράνομους εισβολείς.  Αυτό ακριβώς κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» είπε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.

Για το θέμα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση του ΟΗΕ είχαμε γράψει:

Αποσύρονται από το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση ΗΠΑ, Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Κροατία;

Η Αυστρία αποχωρεί από το σύμφωνο μετανάστευσης του ΟΗΕ
 

Το άρθρο που έγραψε για το θέμα ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος είναι κατατοπιστικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Μέσα στις διάφορες «ασυνήθιστες» πρωτοβουλίες του, ο ΟΗΕ αποφάσισε να προωθήσει ένα Σύμφωνο Μετακίνησης (Migration) για τους πολίτες όλων των χωρών της γης.
Το περιεχόμενο αυτού του Συμφώνου είναι ουσιαστικά η κατάργηση του «παράνομου» για κάθε μεταναστευτική κίνηση.
Με την υπογραφή του η κάθε χώρα αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός στη μετακίνηση.
Έγκριση αυτού του Pact επιβάλλει στις χώρες σεβασμό δικαιωμάτων των μεταναστών και καθιέρωση απαιτήσεών τους στη φροντίδα, στις όποιες κοινωνικές παροχές, στην προστασία και βέβαια στην απόδοση υπηκοότητας.
Πέραν του ότι ένα τέτοιο Σύμφωνο νομιμοποιεί απόλυτα την προτροπή για hijiria (μετακίνηση / μετανάστευση) που σύμφωνα με το Κοράνι αποτελεί εντολή του Προφήτη, αφαιρεί από τα κυρίαρχα κράτη – παρά κάποιους ισχυρισμούς – το δικαίωμα ανάπτυξης μιας ξεχωριστής μεταναστευτικής πολιτικής.
Και το χειρότερο:
Κάθε επικριτικό σχόλιο για τη μαζική μετανάστευση γίνεται ποινικό αδίκημα!
Δημιουργείται ένα καθεστώς αλλαγής θεσμικών πλαισίων.
Εφόσον ο καθένας έχει δικαίωμα μετακίνησης όπου επιθυμεί, ντε φάκτο έτσι καταργούνται τα κρατικά σύνορα.
Εύλογα αναδύονται σύνθετα νομικά και εθνικά ζητήματα.
Μαζικές μετακινήσεις, εισβολές, ανεπιθύμητες εθνικές διεισδύσεις περιπλέκονται σε έναν κυκεώνα ερμηνειών και αμφισβητήσεων.
Το χειρότερο είναι πως είναι αμφίβολο αν χώρες που θα το υπογράψουν θα το εφαρμόσουν.
Οι μουσουλμανικές χώρες που προΐστανται της σχετικής πρωτοβουλίας θα ανεχθούν ποτέ ελεύθερη πρόσβαση χριστιανικών (η ακόμη και άλλων ετερόδοξων ισλαμικών) πληθυσμών στα εδάφη τους;
Το χειρότερο είναι πως καταργούνται παραδοσιακά νομικά θέσφατα και πράξεις παράνομες γίνονται νόμιμες.
Πολλές χώρες αρνήθηκαν το σχετικό σύμφωνο.
Ανάμεσά τους η Ελβετία, η Αυστραλία, η Αυστρία, οι ΗΠΑ, η Εσθονία κ.ά.
Η Ελλάδα τι θα κάνει;
Ποια είναι η θέση των κομμάτων πάνω στο θέμα;
Ρωτήστε τους βουλευτές σας.
Πριν είναι αργά…


Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου