Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

F-35B και αεροπλανοφόρα για την Ιαπωνία!

Την πρόθεσή της να μετατραπεί σε περιφερειακή δύναμη και να αποκτήσει ξανά έναν ισχυρό στρατό εξέφρασε η Ιαπωνία.

Όπως έγινε γνωστό, η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα παραγγελία stealth αεροσκαφών κάθετης απογείωσης / προσγείωσης, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει σε αεροπλανοφόρα!

Στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας, αξίας 242 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την περίοδο 2018-2024,  περιλαμβάνεται και η νέα παραγγελία 18 F-35B που είναι σχεδιασμένα για χρήση από αεροπλανοφόρα. Μέχρι στιγμής η Ιαπωνία έχει παραγγείλει 45 F-35A και 42 F-35A/B, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν «για την προστασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Τα δύο ελικοπτεροφόρα που διαθέτει η Ιαπωνία (το Izumo και το Kaga) θα διαμορφωθούν κατάλληλα για να μπορούν να δέχονται και τα F-35.



Είναι η πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που η Ιαπωνία θα αποκτήσει αεροπλανοφόρα, καθώς η συνθήκη που υπέγραψε κατά τον τερματισμό του πολέμου, απαγόρευε την απόκτησή τους. Η Ιαπωνία διέθετε 10 αεροπλανοφόρα κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Φυσικά στην Ελλάδα, ακόμη γίνεται συζήτηση για την αναβάθμιση των F-16, καθώς ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση, ενώ απαξιώνονται τα Mirage 2000 και -5. Επίσης, οι συζητήσεις για το Νέο Μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας, αναμένεται να διαρκέσουν ... μερικές δεκαετίες, όσο θα διαρκέσουν και οι συζητήσεις για τις νέες φρεγάτες, εξαιτίας της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλει η ΕΕ. Στο μεταξύ, όλες οι γειτονικές μας χώρες θα έχουν εξοπλιστεί κατάλληλα, για να μπορούν να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε ξηρά, αέρα και θάλασσα…

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Με πληροφορίες από τα Reuters και RT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου