Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Νετανιάχου: Θέλουμε να φτιάξουμε τον EastMed

Την βούλησή του να κατασκευαστεί ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου EastMed εξέφρασε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε επιχειρηματική διάσκεψη.

«Θέλουμε να κατασκευάσουμε τον αγωγό από το Ισραήλ στην Κύπρο, στην Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα, την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη» είπε στην ομιλία του ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός.

«Αυτό θα μετατρέψει το Ισραήλ σε σημαντικό παίκτη στο παγκόσμιο ενεργειακό πεδίο. Όλα δείχνουν πως θα προχωρήσει. Αυτό θα ενισχύσει τη διπλωματική μας δυνατότητα, που επίσης θα ενισχύσει την οικονομία μας και τη στρατιωτική μας δύναμη, επειδή αυτά σχετίζονται» πρόσθεσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Όπως γράφουν οι Times of Israel, οι δηλώσεις του Νετανιάχου έγιναν λίγο πριν την έναρξη της καθιερωμένης τριμερούς συνάντησης Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου, που διεξάγεται σήμερα στην Μπερσεβά του Ισραήλ.

Οι ηγέτες των τριών κρατών θα συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και θα υπογράψουν συμφωνίες για την κυβερνοασφάλεια, την εκμετάλλευση του διαστήματος και μετεωρολογική συνεργασία.

Ο αγωγός EastMed που θα ξεκινά 170km μακριά από τις ακτές της Κύπρου και θα έχει μήκος 2200km θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της περιοχής στην Ιταλία.

Θα μπορεί να μεταφέρει ετησίως ως 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, από το 2030. Οι μελέτες που παρουσίασε ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz δείχνουν ότι η κατασκευή του είναι δυνατή. Θα κοστίσει 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ και θα χρειαστούν 6-7 χρόνια για να κατασκευαστεί.
Οι χώρες που πρόκειται να εμπλακούν στην κατασκευή του, δείχνουν πρόθυμες και σοβαρές για την υλοποίηση του έργου.

Επίσης σχεδιάζεται η πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας και οπτικών ινών που θα ενώσει τις τρεις χώρες.

Οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος) έχουν συσφίξει τις σχέσεις τους, οι οποίες είναι πλέον εξαιρετικές και μαζί με την Αίγυπτο διεξάγουν και πολλές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.


Μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης των τριών ηγετών, που έγινε παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στο Ισραήλ Ντέιβντ Φρίντμαν, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση των τριών χωρών να υπογράψουν την υλοποίηση του αγωγού EastMed στην επόμενη τριμερή συνάντηση που θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2019 στην Κνωσό της Κρήτης. 


Τονίζεται πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την κατασκευή του αγωγού, ενώ απομένει η έγκριση της ΕΕ, που θεωρείται δεδομένη, καθώς θα εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την Ευρώπη. 

Ο αγωγός EastMed αναμένεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, ενώ αργότερα θα προστεθούν και της Αιγύπτου και της Ελλάδας, εφόσον αποφασιστεί η εκμετάλλευσή τους.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου