Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Συνάντηση Τσίπρα με Πούτιν και Μεντβέντεβ

Σημαντικό ταξίδι στη Μόσχα πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας με σκοπό την αναθέρμανση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα ξεκίνησε με τη συνάντηση με τον Ρώσο Πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεβ, στην κατοικία του δεύτερου, λίγο έξω από τη Μόσχα. Η συνάντηση ήταν κεκλεισμένων των θυρών και παραβρέθηκαν μόνο οι δύο αντιπροσωπείες.

Όπως ανακοινώθηκε από Ρωσικής πλευράς, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το κοινό εμπόριο, την οικονομική συνεργασία, την εφαρμογή κοινών σχεδίων στον ενεργειακό τομέα, την βιομηχανία, τις υποδομές στον τομέα των μεταφορών, την υψηλή τεχνολογία, την γεωργία και άλλους τομείς.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως έγινε γνωστό από Ρωσικής πλευράς, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε πως είναι έτοιμος για την ένωσης των χωρών της νότιας Ευρώπης στον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream μέσω Ελλάδας και την υλοποίηση σημαντικών έργων ενεργειακής υποδομής.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως γίνονται συζητήσεις για το θέμα με την Τουρκία και την Ελλάδα, τονίζοντας πως ήδη υπάρχει ένας αγωγός που από την Ελλάδα μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία, αλλά ακόμη αναμένει να γεμίσει με αέριο. Ο κ. Πούτιν είπε πως δεν αποκλείει το να γεμίσει ο αγωγός με Ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς το θεωρεί εφικτό και ρεαλιστικό.

Ο Turkish Stream, είναι υποθαλάσσιος αγωγός (στον Εύξεινο Πόντο) που θα μεταφέρει Ρωσικό φυσικό αέριο κυρίως στην Τουρκία, αλλά στη συνέχεια θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας στην νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Είμαι βέβαιος πως η κατάσταση στην (Ελληνική) οικονομία σταθεροποιείται. Έτσι και άλλοι συμμετέχοντες στην οικονομική δραστηριότητα (της Ελλάδας) – και η δυνατότητα Ρωσικών επενδύσεων είναι πολύ μεγάλη – θα είναι πιο δραστήρια και με σιγουριά» είπε κατά τη διάρκεια τη συνέντευξη τύπου ο Ρώσος Πρόεδρος.

Σε σχέση με τις δυσκολίες που υπήρξαν στις σχέσεις των δύο χωρών αναφορικά με τις απελάσεις, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε πως «ανέκαθεν υποστηρίζαμε την ανεξαρτησία της Ελλάδας από τα πρώτα της βήματα, υποστηρίζαμε τους Έλληνες και το Ελληνικό κράτος και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανεξάρτητα από το εάν οι Έλληνες αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή ευημερούν. Ο λόγος γι’ αυτή μας τη στάση είναι οι ιστορικές μας σχέσεις, η πνευματική μας σχέση κλπ».

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε πως ελπίζει να αυξηθούν οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα και να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο, όπως ελπίζει να αυξηθεί και ο αριθμός Ελλήνων που επισκέπτονται τη Ρωσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούριν είπε πως θεωρεί πολύ σημαντική για τη Ρωσία τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και πως οι δύο αντιπροσωπίες συζήτησαν το θέμα της Κύπρου και ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την λεπτομερή ενημέρωσε που του παρείχε για την Κύπρο.

Από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, εντύπωση προκάλεσε η επίθεση προς την ΕΕ, την οποία κατηγόρησε (όχι άδικα) για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στο θέμα της ενέργειας. Η ΕΕ δεν έφερε καμία αντίρρηση στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία, αλλά με τις αντιρρήσεις της ακύρωσε την κατασκευή του αγωγού South Stream από τη Ρωσία στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε επίσης πως συζητήθηκε το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, το θέμα της Συρίας, η δημιουργία σταθερής κυβέρνησης στην Λιβύη, το μεταναστευτικό πρόβλημα και το θέμα της συμφωνίας της ονομασίας της πΓΔτΜ, ένα θέμα για το οποίο η Ρωσία έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της και την δυσφορία της για την ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και το αποτυχημένο δημοψήφισμα.
 

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν ταυτίσθηκε με τους υπόλοιπους εταίρους της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την επιθυμία τους να υπάρξει συντονισμένη πολιτική απελάσεων Ρώσων  διπλωματών, ως αντίποινα στην υπόθεση Σκριπάλ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου