Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Με οικονομική καταστροφή απειλεί την Τουρκία ο Τραμπ

Πόλεμος ανακοινώσεων στο twitter μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για τους Κούρδους.

Έκπληξη προκάλεσε το σημερινό δημοσίευμα στο twitter του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στο οποίο απειλούσε την Τουρκία με οικονομική καταστροφή στην περίπτωση που χτυπήσει τους Κούρδους

«Ξεκινώντας με μεγάλη καθυστέρηση την αποχώρηση από τη Συρία, ενώ χτυπάμε τα υπολείμματα του χαλιφάτου του ISIS σκληρά από πολλές κατευθύνσεις. Θα επιτεθούν και πάλι κοντινές βάσεις εάν υπάρξουν αλλαγές. Θα καταστρέψουμε την Τουρκία οικονομικά αν χτυπήσει τους Κούρδους. Θα δημιουργήσουμε ασφαλή ζώνη 20 μιλίων...»

και συνέχισε:

«... Ομοίως, δεν θέλουμε οι Κούρδοι να προκαλούν την Τουρκία. Ρωσία, Ιράν και Συρία επωφελήθηκαν της μακροπρόθεσμης πολιτικής των ΗΠΑ για την καταστροφή του ISIS στη Συρία - φυσικοί εχθροί. Επίσης επωφελούμαστε και εμείς, αλλά είναι πλέον καιρός να φέρουμε τα στρατεύματά μας πίσω στο σπίτι. Σταματήστε τους ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ!»



Στον Ντόναλντ Τραμπ απάντησε μέσω twitter ο Ιμπραήμ Καλίν:

«Κύριε Πρόεδρε Ντόναλντ Τραμπ, είναι μοιραίο λάθος να εξισώνονται οι Κούρδοι της Συρίας με το PKK, το οποίο βρίσκεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων για τις ΗΠΑ όπως και το παρακλάδι του στη Συρία το PYD/YPG. Η Τουρκία πολεμάει τους τρομοκράτες, όχι τους Κούρδους. Θα προστατεύσουμε τους Κούρδους και άλλους Σύριους ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές απειλές».

και συνέχισε:

«Κύριε Τραμπ, οι τρομοκράτες δεν μπορεί να είναι συνεργάτες και σύμμαχοι. Η Τουρκία αναμένει από τις ΗΠΑ να τιμήσουν τη στρατηγική μας εταιρική σχέση και δεν θέλει να σκιάζεται από τρομοκρατική προπαγάνδα. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ DAESH, PKK, PYD και YPG. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε εναντίον τους».



Για λογαριασμό της Τουρκικής Προεδρίας απάντησε μέσω twitter ο Φερετίν Αλτούν:

«Το κύριο πράγμα για μας είναι η εθνική μας ασφάλεια. Αυτό είναι το κύριο στοιχείο που καθορίζει τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Είτε πρόκειται για την πηγή της τρομοκρατίας ή ιδεολογική ή θρησκευτική ή εθνοτική, δεν έχει σημασία για εμάς. Ο τρόμος είναι τρόμος και πρέπει να παταχθεί στην πηγή του. Αυτό ακριβώς κάνει η Τουρκία στη Συρία».

και συνέχισε:

«Το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν είναι ο εχθρός των Κούρδων, αλλά ο προστάτης. Η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους. Το θέμα μας είναι η τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ και οι προεκτάσεις της στη Συρία. PYD και YPG είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της ενάντια στην τρομοκρατία με αποφασιστικότητα».



Η συνέχεια της Αμερικανοτουρκικής ενδονατοϊκής σύγκρουσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα ανοίγματα της Τουρκίας στην Ρωσία (S-400 κλπ) έχουν δημιουργήσει εντονότατη δυσφορία στις ΗΠΑ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου