Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Τρόπους ανάσχεσης της Τουρκικής επιρροής συζήτησαν Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Αίγυπτος

Ισραήλ, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προωθούν τον Άσαντ και ανησυχούν για την επιρροή της Τουρκίας και του Ιράν.

Το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ, για την επάνοδο του Μπασάρ Αλ Άσαντ στον Αραβικό Σύνδεσμο και ως αποδεκτό ηγεμόνα της Συρίας, αποκάλυψε ο David Hearst για το Middle East Eye.

Την είδηση αναδημοσίευσε και η Jerusalem Post χωρίς να υπάρξει διάψευση από την κυβέρνηση του Ισραήλ.
 

Κατά τη συνάντηση που έγινε σε χώρα του Περσικού κόλπου, του επικεφαλής των Ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών (Mossad) Yossi Cohen, με αξιωματούχους από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εξετάστηκε και το σχέδιο ανάσχεσης της επιρροής της Τουρκίας και του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή.

Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι θεωρούν την Τουρκία και όχι το Ιράν, ως το σημαντικότερο στρατιωτικό τους αντίπαλο στην περιοχή και συζήτησαν σχέδια για την αντιμετώπιση της επιρροής της Άγκυρας.

Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι το Ιράν θα μπορούσε να περιοριστεί στρατιωτικά, αλλά οι στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας είναι μεγαλύτερες. Ο Yossi Cohen φέρεται να είπε: «Η ιρανική δύναμη είναι εύθραυστη. Η πραγματική απειλή προέρχεται από την Τουρκία».

Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν τέσσερα μέτρα.

Το πρώτο μέτρο έχει να κάνει με την παροχή βοήθειας στον Ντόναλντ Τραμπ ώστε να απεμπλακούν οι 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες από το Αφγανιστάν. Για το λόγο αυτό έγιναν συνομιλίες στο Abu Dhabi μεταξύ εκπροσώπων των Αμερικανών, των Ταλιμπάν, του Πακιστάν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το δεύτερο μέτρο είναι η καταπολέμηση των Σουνιτών στο Ιράκ, δηλαδή να γίνει προσπάθεια για την ελαχιστοποίηση της επιρροής της Τουρκίας στο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα σουνιτικών ιρακινών βουλευτών. Η άσκηση πίεσης ξεκίνησε κατά τις συνομιλίες του Ιρακινού Προέδρου της Βουλής Mohammed al-Halbousi με τους Σαουδάραβες.


Το τρίτο μέτρο είναι η διπλωματική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση πλήρως των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των τριών αραβικών κρατών και του Σύριου Προέδρου Bashar al-Assad. Στη συνάντηση των αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών συζητήθηκε το μήνυμα που θα μεταφερθεί στον Assad, ο οποίος βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν και στους μαχητές της Χεζμπολάχ που υποστήριξε η Τεχεράνη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Στο σχέδιο δεν αναμένεται η διακοπή των σχέσεων Άσαντ – Ιράν, αλλά η προσπάθεια να χρησιμοποιεί ο Άσαντ τους Ιρανούς και όχι οι Ιρανοί τον Άσαντ.

Καθώς το σχέδιο άρχισε να εφαρμόζεται, έγινε και η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Σουδάν Omar al-Bashir στη Δαμασκό, φυσικά με τις ευλογίες του Ριάντ. Ακολούθησε το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΑΕ στη Δαμασκό, έπειτα από 8 χρόνια, ενώ την ίδια μέρα ανακοίνωσε την αποκατάσταση των διπλωματικών του σχέσεων με τη Συρία και το Μπαχρέιν. Επίσης αναμένεται σύντομα και η πλήρης αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Συρίας, υπό την προϋπόθεση να ανακηρύξει η Συρία ως εχθρούς της την Τουρκία, το Κατάρ και την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Τα κίνητρα για τον Άσαντ θα είναι η επιστροφή στον Αραβικό Σύνδεσμο και η υποστήριξη των αραβικών κρατών στη Δαμασκό, σε σχέση με τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, όπου αναπτύχθηκαν οι Τουρκικές δυνάμεις για να κυνηγήσουν τους Κούρδους μαχητές του YPG.

Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες πως η Αλγερία ενδιαφέρεται να καλέσει τον Άσαντ στην προσεχή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στην Τυνησία τον Μάρτιο, 7 χρόνια μετά την αποβολή της Συρίας από τον Σύνδεσμο.

Το τέταρτο μέτρο θα είναι η στήριξη στους Κούρδους της Συρίας ενάντια στις προσπάθειες της Τουρκίας να διώξει το YPG και την πολιτική του πτέρυγα, το PYD, από τα τουρκικά σύνορα μέχρι τα ιρακινά σύνορα.

Οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τις σχέσεις με την περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν (KRG) και να αποτρέψουν οποιαδήποτε συμφιλίωσή του με την Άγκυρα, μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της ημιαυτόνομης περιφέρειας, το 2017.

Οι Σαουδάραβες δεν θέλουν να είναι μπροστάρηδες στη παροχή βοήθειας στον Άσαντ, ωστόσο συμφωνούν με την παροχή βοήθειας στον Άσαντ για αποδυνάμωση της Τουρκίας.

Το Ισραήλ δεν συνομιλεί απευθείας με τον Άσαντ, που είναι ερκισμένος εχθρός του Ισραήλ, αλλά χρησιμοποιεί Σύριους επιχειρηματίες, Χριστιανούς και Αλεβίτες. Για να πεισθεί ο Άσαντ να εγκαταλείψει το Ιράν, το Ισραήλ προχώρησε σε βομβαρδισμούς θέσεων των Ιρανών στο έδαφος της Συρίας, που προμήθευαν με όπλα τη Χεζμπολάχ.

Στην υπόθεση εμπλέκονται και οι ΗΠΑ, οι οποίες είναι ενοχλημένες από τον Σαουδάραβα διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Mohammed bin Salman, εξαιτίας της φερόμενης απευθείας εμπλοκής του στον φόνο του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi. Έτσι, γίνονται προσπάθειες κατευνασμού της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Ριάντ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



1 σχόλιο: