Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Δεν φεύγουν οι ΗΠΑ από τη Συρία μέχρι να εγγυηθεί η Τουρκία την ασφάλεια των Κούρδων!

Σε μια πολύ σημαντική δήλωση προχώρησε σήμερα ο σύμβουλος του Donald Trump για θέματα εθνικής ασφαλείας, John Bolton.

Όπως μεταδίδει το Associated Press η στρατιωτική αποχώρηση των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία εξαρτάται από την εξαφάνιση των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους και την διασφάλιση από την Τουρκία της ασφάλειας των Κούρδων μαχητών που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το NBC ο Donald Trump δεν θα αποσύρει τα Αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία μέχρις ότου η Τουρκική κυβέρνηση εγγυηθεί ότι δεν θα επιτεθεί στις Συριακές Κουρδικές Δυνάμεις, οι οποίες υπήρξαν οι κρίσιμοι σύμμαχοι για τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μπόλτον δήλωσε πως μια δέσμευση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως θα προστατεύσει τους Κούρδους μετά από την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων είναι κάτι που απαιτεί ο Ντόναλντ Τραμπ και ότι είναι μόνο μία από τις διάφορες συνθήκες που πρέπει να εκπληρωθούν πριν φύγουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ.

Ο John Bolton προχώρησε στις δηλώσεις αυτές καθοδόν προς την Ιερουσαλήμ για να καθησυχάσει το Ισραήλ για την απομάκρυνση των Αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία και υποστηρίζει πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία, αλλά επιμένει ότι δεν πρόκειται για δέσμευση χωρίς όρια.

Ο Τζων Μπόλτον δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι «το χρονοδιάγραμμα απορρέει από τις αποφάσεις της πολιτικής που πρέπει να εφαρμόσουμε».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Sputnik o John Bolton, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αναλάβει η Τουρκία στρατιωτική δράση στη Συρία, εκτός εάν συντονιστεί πλήρως με την Ουάσινγκτον και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Συρία μόνο εάν η Τουρκία παράσχει τη διαβεβαίωση ότι θα προστατεύσει τους Κούρδους.

Τα σχόλια του Μπόλτον σηματοδοτούν την πρώτη δημόσια επιβεβαίωση ότι η απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων έχει επιβραδυνθεί, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με εκτεταμένη κριτική από τους συμμάχους του, αλλά και την παραίτηση του Υπουργού Άμυνας Jim Mattis.

Την Τρίτη, ο Μπόλτον θα επισκεφθεί την Τουρκία όπου θα συναντηθεί και με τον Ερντογάν για να εξηγήσει την πολιτική αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συρία.

Θυμίζουμε πως, όπως έγραψε το Bloomberg, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo δήλωσε ότι η βασική προτεραιότητα της Ουάσινγκτον είναι να αποφευχθεί η σφαγή των Κούρδων από τους Τούρκους, μετά την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων.

«Όχι μόνο η απόσυρση, αλλά όλα τα άλλα στοιχεία που έθεσε ο πρόεδρος: η σημασία της διασφάλισης ότι οι Τούρκοι δεν θα σφάξουν τους Κούρδους, η προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία, όλα αυτά τα πράγματα εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της Αμερικανικής αποστολής. Έχουμε ακόμα πολλά πράγματα να επιλύσουμε με τους Τούρκους» είχε δηλώσει ο Mike Pompeo.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου