Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Η Σαουδική Αραβία απελαύνει εκατοντάδες Rohingya (μουσουλμάνοι πρόσφυγες) στο Μπαγκλαντές

Βίντεο δείχνει άνδρες με χειροπέδες να ετοιμάζονται για απέλαση στο Μπαγκλαντές, όπου θα είναι πρόσφυγες, καθώς προέρχονται από τη Μιανμάρ!

Εκατοντάδες μουσουλμάνοι πρόσφυγες Rohingya απελαύνονται από τη Σαουδική Αραβία στο Μπαγκλαντές, παρά το γεγονός ότι προέρχονται από τη γειτονική Μιανμάρ.

Στα βίντεο φαίνονται παρατεταγμένοι άντρες έτοιμοι για απέλαση από το κέντρο κράτησης Shumaisi της Τζέντα. Μάλιστα, σε ορισμένους περάστηκαν χειροπέδες επειδή προσπάθησαν να αντισταθούν στην απέλασή τους.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, κάποιοι άνδρες που θα απελαθούν βρίσκονται στο κέντρο κράτησης της Σαουδικής Αραβίας εδώ και 6 χρόνια!

Οι μαρτυρίες των Rohingya αναφέρουν ότι οι Σαουδάραβες εισέβαλαν στον καταυλισμό τα μεσάνυχτα και είπαν στους Rohingya να ετοιμάσουν τα πράγματά τους για άμεση απέλαση στο Μπαγκλαντές.

Πολλοί από αυτούς δήλωσαν ότι εισήλθαν στη Σαουδική Αραβία με βίζα προσκυνήματος, αλλά έμειναν για να εργαστούν. Κάποιοι που ήταν κρατούμενοι στο Shumaisi δήλωσαν στα MΜE ότι ζουν στη Σαουδική Αραβία για όλη τους τη ζωή και ότι είχαν σταλεί στο κέντρο κράτησης αφού η Σαουδική αστυνομία τους βρήκε χωρίς χαρτιά.

Οι περισσότεροι από τους Rohingya εισήλθαν στη Σαουδική Αραβία το 2012, όταν ξέσπασαν επεισόδια στην περιοχή που ζούσαν στη Μιανμάρ. Από τότε, με την εργασία τους στη Σαουδική Αραβία, συντηρούν τις οικογένειές τους στο Μπαγκλαντές, όπου έχουν μεταβεί ως πρόσφυγες.

Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν λάβει τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων των Rohingya στη χώρα και τους έχουν καταγράψει ως Ινδούς, Πακιστανούς, Μπαγκλαντεσιανούς και Νεπαλέζους, καθώς η ταυτότητα του Rohingya δεν είναι αποδεκτή.

Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας κάλεσαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης τους πρεσβευτές τεσσάρων χωρών, αλλά μόνο ο πρέσβης του Μπαγκλαντές εμφανίστηκε και μόνο η χώρα του συμφώνησε να τους δεχτεί.

Η μουσουλμανική μειονότητα των Rohingya από τη Μιανμάρ είναι η πλέον διωκόμενη μειονότητα παγκοσμίως. Σχεδόν ένα εκατομμύριο Rohingya αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Μπαγκλαντές μετά το ξέσπασμα συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και του στρατού της Μιανμάρ το 2017.

Από το 2012, μετά από πολύνεκρες ταραχές μεταξύ βουδιστών Rakhine και Rohingya, δεκάδες χιλιάδες άτομα από τη μειονότητα αναγκάστηκαν να ζουν σε άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς.

Οι Rohingya αντιμετωπίζουν διώξεις στη Μιανμάρ εδώ και δεκαετίες. Η στρατιωτική κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την εξουσία μετά από πραξικόπημα το 1962, αφαίρεσε την ιθαγένεια από τους Rohingya το 1982. Έτσι, δεν διαθέτουν διαβατήριο και δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Όσοι έφτασαν στη Σαουδική Αραβία, έφτασαν μέσω δικτύων λαθρεμπόρων και με ψεύτικα διαβατήρια.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου