Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Ιταλικές Μυστικές Υπηρεσίες: οι λαθρέμποροι ίσως πνίξουν στη θάλασσα μετανάστες για να προκαλέσουν τη συμπάθεια του κόσμου

Το 2018 σημειώθηκε μείωση στις αφήξεις των παράνομων μεταναστών που διέσχισαν τη Μεσόγειο θάλασσα, αλλά σημειώθηκε αύξηση του αριθμού όσων έχασαν τη ζωή τους κατά τον διάπλου.


Στην έκθεση του ΟΗΕ με τίτλο Desperate Journeys, αναφέρεται ότι αυτό οφείλεται σε κάποιες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που απαγορεύουν ή θέτουν εμπόδια στις επιχειρήσεις διάσωσης των παράνομων μεταναστών από τα πλοία των ΜΚΟ.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρει πως η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα δεν αποτελεί πολιτική, αλλά διαχρονική υποχρέωση.

Το 2018 διέσχισαν την Μεσόγειο 139.000 άνθρωποι και καταγράφηκαν 2275 θάνατοι, κάτι που σημαίνει 1 νεκρός για κάθε 14 αφίξεις. Το 2017 είχαν διασχίσει την Μεσόγειο 172.323 άνθρωποι με την αναλογία να είναι 1 νεκρός για κάθε 38 αφίξεις.

Σύμφωνα με την Ιταλική εφημερίδα Il Giornale, οι Ιταλικές μυστικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει πως οι λαθρέμποροι ίσως προσπαθήσουν επίτηδες να αυξήσουν τα ποσοστά των θανάτων των παράνομων μεταναστών κατά τον διάπλου της Μεσογείου, για να προκαλέσουν τη συμπάθεια του κόσμου.

Κάτι τέτοιο συνέβη αρκετές φορές, όταν πλοία ξεκίνησαν για τον διάπλου της Μεσογείου εν μέσω καταιγίδας και ισχυρότατων ανέμων, με συνέπεια να βυθιστούν.

Οι Ιταλικές Αρχές έχουν προχωρήσει στην αποκάλυψη και τεκμηρίωση περιπτώσεων πλοίων που μετέδιδαν σήμα κινδύνου εισροής υδάτων, ενώ κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη. Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες για συνεργασία ΜΚΟ με λαθρέμπορους.

Από την πλευρά του ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι πανηγυρίζει επειδή με την αυστηρή πολιτική του, για το 2018, πέτυχε μείωση των αφίξεων των παράνομων μεταναστών στην Ιταλία κατά 95%.

Όπως είπε ο Σαλβίνι, για πρώτη φορά οι απελάσεις είναι περισσότερες από τις αφίξεις. Μάλιστα, οι απελάσεις των φανατικών μουσουλμάνων από την Ιταλία, είναι οι περισσότερες στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα διεξάγονται έρευνες για τη δράση ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη διάσωση των παράνομων μεταναστών.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου