Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Αναγνωρίζει ή όχι «μακεδονική» γλώσσα ο ΟΗΕ;

Πολλή κουβέντα έχει γίνει τελευταία για το αν πράγματι ο ΟΗΕ με την σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας αναγνώρισε το 1977 την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας.

Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ δημοσίευσε άρθρο – έρευνα του Γιώργου Ρωμανού από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΟΗΕ το 1977 στην Αθήνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελεί ψεύδος η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι καθολικά άκυρη, διότι στο Μέρος 1, Άρθρο 1, γ. περιλαμβάνει ρητά το δομικό ψεύδος ότι δήθεν αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ το 1977 η πλαστή «μακεδονική» γλώσσα, η οποία ποτέ δεν αναγνωρίστηκε.

Χωρίς γλώσσα δεν υπάρχει εθνότητα. Άρα η συμφωνία είναι άκυρη, διότι έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή νομολογία και παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης.

Στη συνεδρίαση του ΟΗΕ στην Αθήνα το 1977, έγινε η μετατροπή των σλαβικών κυριλλικών τοπωνυμίων στα λατινικά και στις σημειώσεις του Τόμου 1 και στο Προοίμιο του Τόμου 2 στη σελίδα ΙΙΙ της απόφασης της 17ης Αυγούστου – 7ης Σεπτεμβρίου 1977, αναφέρεται σε Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά:

«Οι εφαρμοζόμενες ονομασίες και η παρουσίαση του υλικού σε αυτή την έκδοση δεν συνεπάγονται την έκφραση οποιασδήποτε γνώμης εκ μέρους της γραμματείας του ΟΗΕ που αφορά στο νομικό καθεστώς οιασδήποτε χώρας, επικράτειας, πόλης ή έκτασης της αρμοδιότητάς της ή αφορά στην οριοθέτηση των συνόρων και των ορίων της».

Άρα, ο ΟΗΕ δεν παίρνει θέση σε θέμα αναγνώρισης οποιασδήποτε γλώσσας και δεν επικυρώνει τίποτε άλλο παρά το ότι εισήχθη «υλικό» με τοπωνύμια στο σχετικό συνέδριο, προκειμένου να αποφασιστεί η μετάφρασή του στο λατινικό αλφάβητο από το αλφάβητο όλων των χωρών που συμμετείχαν.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου