Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Ρήγμα Τουρκίας – Ρωσίας

Μπορεί φαινομενικά οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία να είναι καλές, στην πραγματικότητα, όπως έχουμε ξαναγράψει, πρόκειται για λυκοφιλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Anadolu, στους 6 έφτασαν οι νεκροί Τούρκοι που βρίσκονται στο έδαφος της Συρίας. Οι 5 είναι στρατιωτικοί και ο ένας μέλος του πολιτικού προσωπικού της βάσης στην περιοχή της Ιντλίμπ. Οι απώλειες οφείλονται σε επίθεση του νόμιμου Συριακού στρατού.

Ο στρατός της Συρίας, που πρόσκειται στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας του Μπασάρ Άσαντ, προσπαθεί να απελευθερώσει τη χώρα από τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τον κατοχικό Τουρκικό στρατό.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως προσπαθεί να εκκαθαρίσει τη βόρειο Συρία από «τρομοκράτες» που υποστηρίζονται από το Ιράν και ταυτόχρονα μάχεται τις δυνάμεις της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας που πρόσκεινται στον Μπασάρ Άσαντ.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία ανταπέδωσε στα πυρά» και πως «40 θέσεις (σ.σ. του εχθρού) στοχοποιήθηκαν» ενώ έχασαν τη ζωή τους 30-35 Σύριοι στρατιώτες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας μας, του έθνους μας και των αδερφών μας στην Ιντλίμπ» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε πως στόχος της Τουρκίας δεν είναι η Ρωσία αλλά το Συριακό καθεστώς.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποίησε τη Ρωσία «να μην βρεθεί στο δρόμο της Τουρκίας» εννοώντας να μην παρεμποδίσει τις επιχειρήσεις του Τουρκικού στρατού εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε σήμερα Δευτέρα την Ουκρανία, από όπου τόνισε πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε πως η χώρα του παρακολουθεί στενά την κατάσταση των Τούρκων Τατάρων της Κριμαίας και θα συνεχίσει να τους υποστηρίζει μέσω των Ουκρανικών Αρχών.

Οι δηλώσεις αυτές σίγουρα δεν δημιούργησαν ευχαρίστηση στον Ρώσο Πρόεδρο, η αντίδραση του οποίου αναμένεται.


Για την κατάσταση στη Συρία συνομίλησαν τηλεφωνικά οι Υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ρωσίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρώφ.

Το σίγουρο είναι πως η Τουρκία κάνει ό,τι τη βολεύει και επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο όταν και όπως τη βολεύει. Στη Συρία υποστηρίζει τους αντάρτες και προσπαθεί να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση του Άσαντ. Στη Λιβύη υποστηρίζει την νόμιμη κυβέρνηση του Σάραζ παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ. Στην Κύπρο αρνείται να αναγνωρίσει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυπριακή Δημοκρατία και προσπαθεί να επιβάλει την ύπαρξη ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα και αποτελεί προϊόν εισβολής και κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, η Τουρκική διπλωματία χειρίζεται ΗΠΑ, Ρωσία και λοιπές δυνάμεις με τρόπο που προωθεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση αυτή είναι πως η Τουρκία βγαίνει πάντα κερδισμένη.

Ας παραδειγματιστούμε επιτέλους και ας σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε με κόμπλεξ κατωτερότητας. Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι μικρή και ΔΕΝ είναι αδύναμη. Η Ελλάδα ΔΕΝ μπορεί και ΔΕΝ πρέπει να θεωρείται πιστή και δεδομένη από κανέναν «σύμμαχο» και «εταίρο» σε κανέναν διεθνή οργανισμό (ΕΕ και ΝΑΤΟ). Εχθροί και φίλοι σε σέβονται μόνο όταν ακολουθείς υπερήφανη εξωτερική πολιτική και προασπίζεσαι πραγματικά και με αποφασιστικότητα τα εθνικά σου συμφέροντα. Οποιαδήποτε διαφορετική συμπεριφορά, εκλαμβάνεται ως δουλικότητα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου