Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Η Τουρκία ζήτησε Patriot από τις ΗΠΑ επειδή τα βρήκε σκούρα στη Συρία!

Ο Τουρκικός στρατός τα έχει βρει σκούρα στη Συρία. Ο κυβερνητικός στρατός με τη βοήθεια της Ρωσίας, έχει εκκαθαρίσει μεγάλα τμήματα της περιοχής που είχαν καταλάβει οι αντάρτες / τρομοκράτες που υποστηρίζει η Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν 2 συστοιχίες από το πυραυλικό σύστημα Patriot στα νότια σύνορά της, στην επαρχία Χατάι, ώστε να μπορεί να αμυνθεί σε μελλοντικές επιθέσεις του Συριακού στρατού που υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

Παρά το ότι η Τουρκία απέκτησε το προηγμένο σύστημα S-400 από τη Ρωσία, αδυνατεί να το χρησιμοποιήσει στη Συρία (τουλάχιστον ως τον Απρίλιο που θα ενεργοποιηθεί επίσημα) και σπεύδει να ζητήσει Patriot από τις ΗΠΑ.

Φαίνεται πως η αγορά των S-400 από τη Ρωσία περιλάμβανε κάποια ρήτρα απαγόρευσης χρήσης του ενάντια στα Ρωσικά συμφέροντα. Μόνο έτσι εξηγείται η αίτηση της Τουρκίας για προμήθεια Patriot από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν απαντήσει ούτε σχολιάσει ακόμη το Τουρκικό αίτημα. Αν δεχτούν, τότε θα υποστηρίζουν και αυτές ανοιχτά τους τρομοκράτες / αντάρτες που υποστηρίζει η Τουρκία και μάχεται η Ρωσία και ο Συριακός στρατός.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την αεροπορία της (F-16 και F-4 phantom) επειδή υπάρχει η ρήτρα σύμφωνα με την οποία Αμερικανικό στρατιωτικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις μόνο με την άδεια των ΗΠΑ. Η άδεια αυτή προφανώς και δεν έχει δοθεί για την περίπτωση της Συρίας. Ταυτόχρονα, η ύπαρξη S-400 και S-300 στη Συρία, καθιστά απαγορευτική τη χρήση των Τουρκικών αεροσκαφών στην Ιντλίμπ.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Τουρκία πως με το πυροβολικό της βοηθά τους τρομοκράτες να επιτίθενται κατά του Συριακού κυβερνητικού στρατού. Με τη βοήθεια Ρωσικών Su-24 αποκρούστηκε τελικά η επίθεση των τρομοκρατών / ανταρτών. Η Τουρκία μέτρησε τουλάχιστον 15 νεκρούς στρατιώτες στην Ιντλίμπ και τουλάχιστον 5 τραυματίες.

Η παροχή βοήθειας στους αντάρτες αποτελεί παραβίαση των συμφωνηθέντων από την Τουρκία, δήλωσε η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα,  και πρόσθεσε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στην Ιντλίμπ, αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου TASS.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλοσί Ακάρ δήλωσε στο CNN-Turk την Πέμπτη πως εξετάζεται παρόμοια υποστήριξη της Τουρκίας (σ.σ. με Patriot) και από Ευρωπαίους συμμάχους.

«Η Ρωσία δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στις δράσεις της Τουρκίας στην Ιντλίμπ. Η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία» είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

Η Ρωσία απάντησε δυναμικά στο Ιντλίμπ και έδειξε πως δεν θα ανεχτεί κάτι διαφορετικό από ό,τι έχει σχεδιάσει. Η Τουρκία θα πρέπει να το αντιληφθεί.

Ως απάντηση, η Τουρκία ίσως κλείσει τον εναέριο χώρο της στα Ρωσικά αεροσκάφη που μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό στη Συρία, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι πληροφορίες φέρουν την Τουρκία να υποστηρίζει στη Συρία περίπου 40.000 αντάρτες και 20.000 εξτρεμιστές της al-Qaeda.

Οι διαφορές της Τουρκίας με τη Ρωσία στην Συρία και στην Λιβύη είναι μεγάλες και απειλούν να καταστρέψουν τις καλές σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους τα τελευταία χρόνια. Έτσι, ίσως επιχειρηθεί από Τουρκικής πλευράς η επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ, η οποία δεν θα είναι χωρίς κόστος.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



1 σχόλιο:

  1. Water Hack Burns 2 lb of Fat OVERNIGHT

    Well over 160,000 men and women are utilizing a easy and SECRET "liquids hack" to lose 1-2lbs every night as they sleep.

    It's scientific and works every time.

    Just follow these easy step:

    1) Grab a drinking glass and fill it up half full

    2) Then learn this awesome HACK

    you'll become 1-2lbs skinnier as soon as tomorrow!

    ΑπάντησηΔιαγραφή