Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Αποφασισμένος να βρει τρόπο για εναέριες επιθέσεις στην Ιντλίμπ ο Ερντογάν

Αποφασισμένος να βρει τρόπο ώστε η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, και επικαλέστηκε την Συμφωνία των Αδάνων, βάσει της οποίας νομιμοποιείται η Τουρκική εισβολή στη Συρία.

«Θέλουμε ότι περιέχεται στη συμφωνία του Σότσι. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε στο θέμα αυτό και θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο» είπε στους δημοσιογράφους ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία.

Στη συνέχεια, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του στην Άγκυρα, είπε:
«Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον εναέριο χώρο (πάνω από την Ιντλίμπ)» μόλις λίγο νοτιότερα από τα σύνορά της Τουρκίας.

Δηλαδή ο Πρόεδρος της Τουρκίας, θεωρεί πως έχει κάθε δικαίωμα να διεξάγει η χώρα του αεροπορικές επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα της χώρας του!

«Ελπίζω πως θα σκεφτούμε κάτι για το θέμα σύντομα» πρόσθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν θα οπισθοχωρήσει.

«Σίγουρα θα διώξουμε το καθεστώς (Άσαντ) πέρα από τα σύνορα που ορίσαμε προηγουμένως» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε ως η Τουρκία θα βοηθήσει τους Σύριους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε και στις κατηγορίες για παράνομη εισβολή στη Συρία, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία απλώς εφαρμόζει τη Συμφωνία που υπογράφηκε το 1998 στα Άδανα με τη Συρία. Στη συμφωνία αυτή προβλεπόταν πως η Τουρκία έχει δικαίωμα να κυνηγήσει εντός της Συριακής επικράτειας όποιους δημιουργούν πρόβλημα στην Εθνική της Ασφάλεια (δηλαδή τους Κούρδους).

«Η Τουρκία βρίσκεται εδώ (στη Συρία) εξαιτίας της συμφωνίας των Αδάνων. Ποια είναι η διαδικασία  της συμφωνίας; Θα ακολουθήσουμε τις τρομοκρατικές ομάδες όπου πάνε. Αυτό κάνει η Τουρκία και αυτή τη στιγμή κυνηγάμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι το PKK, το YPG, το PYD, το DAESH/ISIS και άλλες ομάδες.

Για τη Συνθήκη των Αδάνων, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ το άρθρο που είχαμε γράψει τον Νοέμβριο του 2019.

Η Τουρκία επικαλέστηκε το 1974 την συμφωνία πως είναι εγγυήτρια δύναμη και εισέβαλε στην Κύπρο. Το 2019 επικαλέστηκε την Συμφωνία των Αδάνων και εισέβαλε στη Συρία.

Η Έλληνες ειδικοί του Υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να διαβάσουν και να εξετάσουν με προσοχή όλες τις συνθήκες και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να μην βρεθεί η χώρα προ τετελεσμένων γεγονότων που θα στηρίζονται στην ερμηνεία κάποιας παραγράφου, κάποιας συνθήκης ή συμφωνίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου