Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Η Σλοβακία απαγορεύει εμμέσως το Ισλάμ και τα τζαμιά

Η Σλοβακία υιοθέτησε μέτρα που κάνουν πολύ δύσκολο στο Ισλάμ να αναγνωριστεί ως θρησκεία στη χώρα. Έτσι η Σλοβακία γίνεται η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα με τους σκληρότερους νόμους κατά του Ισλάμ στην Ευρώπη.

Το 2016 τα δύο τρίτα των βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών τα αντιπολίτευσης, ψήφισαν υπέρ της νομοθεσίας που απαιτεί από τις θρησκευτικές ομάδες της χώρας να έχουν τουλάχιστον 50.000 πιστούς για να μπορούν να έχουν δικά τους σχολεία, ανοιχτά κέντρα και να δικαιούνται κυβερνητικές επιδοτήσεις. Στον προηγούμενο νόμο απαιτούνταν 20.000 πιστοί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ουγγρικού ιστότοπου Remix που μεταδίδει ειδήσεις από τις χώρες του Βίζεγκραντ.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, το Ισλάμ, που θίγεται κυρίως από τον νόμο αυτό, διαθέτει το πολύ 5.000 πιστούς στη Σλοβακία. Ο πληθυσμός της Σλοβακίας υπολογίζεται στα 5,5 εκατομμύρια.

Το 2016, ο τότε Πρωθυπουργός Robert Fico είχε πει σε συνέντευξή του στην Βρετανική εφημερίδα Independent: «Συγγνώμη, αλλά το Ισλάμ δεν έχει θέση στη Σλοβακία». Είναι καθήκον των πολιτικών, να μιλάνε γι’ αυτά τα θέματα πολύ καθαρά και ανοιχτά. Δεν θέλω να υπάρχουν (σ.σ. στη χώρα μου) δεκάδες χιλιάδες Μουσουλμάνοι».

Σύμφωνα με τον νόμο, οι θρησκείες που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου περιλαμβάνουν την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία με σχεδόν το 70% των πιστών της χώρας, τους Προτεστάντες Ευαγγελικούς (Augsburg Confession) με 7%, Έλληνες Καθολικούς με 4%, Χριστιανική μεταρρυθμιστική εκκλησία με 2% και Ορθόδοξους με 1% των πιστών.

Κατά την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, ο τότε Σλοβάκος Υπουργός Εσωτερικών είχε πει: «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη με στο μεταναστευτικό θέμα. Θα μπορούσαμε να δεχτούμε (σ.σ. στη χώρα) 800 Μουσουλμάνους, αλλά δεν έχουμε τζαμιά στη Σλοβακία. Άρα πως θα ενσωματωθούν οι Μουσουλμάνοι εάν δεν τους αρέσει η χώρα;».

Άλλοι πολιτικοί έχουν επίσης εκφραστεί ανοιχτά για την αντίθεσή τους στην αύξηση του Μουσουλμανικού πληθυσμού στη Σλοβακία.

«Η ισλαμοποίηση ξεκινά με τα κεμπάπ και ήδη βρίσκεται στη Μπρατισλάβα. Ας αντιληφθούμε τι μπορεί να αντιμετωπίσουμε σε 5 ή 10 χρόνια. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρχει στο μέλλον τζαμί στη Σλοβακία» είχε πει ο πρόεδρος του κόμματος SNS Andrej Danko το 2016.

Μέχρι σήμερα η Σλοβακία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που επίσημα δεν υπάρχει τζαμί. Η Μουσουλμανική κοινότητα της χώρας συναντάται σε σπίτια ή προσωρινά δωμάτια προσευχής.

Η Σλοβακία δεν είναι η μόνη χώρα που επιλέγει προσεκτικά ποια θρησκεία θα αναγνωρίσει στην επικράτειά της. Στη γειτονική Τσεχία, οι Βουδιστές που προέρχονται κυρίως από το Βιετνάμ, υπέβαλαν αίτηση αναγνώρισης για τρίτη φορά, η οποία απορρίφθηκε και πάλι από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στην Τσεχία υπάρχουν πολύ λιγότεροι Καθολικοί, μόλις ένα εκατομμύριο, που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού. Οι Μουσουλμάνοι στη Τσεχία αποτελούν το 0,1% του πληθυσμού.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



1 σχόλιο:

  1. If you're trying hard to burn fat then you certainly need to jump on this totally brand new personalized keto meal plan diet.

    To create this keto diet service, licensed nutritionists, personal trainers, and top chefs united to develop keto meal plans that are productive, convenient, money-efficient, and delightful.

    From their launch in 2019, 100's of people have already completely transformed their figure and well-being with the benefits a good keto meal plan diet can offer.

    Speaking of benefits: clicking this link, you'll discover 8 scientifically-confirmed ones given by the keto meal plan diet.

    ΑπάντησηΔιαγραφή