Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Λαβρόφ: η Τουρκία δεν διαχώρισε τους τρομοκράτες από την αντιπολίτευση

Σε σοβαρές καταγγελίες κατά της Τουρκίας προχώρησε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με τη στάση της στη Συρία.

Η Τουρκία απέτυχε να ικανοποιήσει αρκετές από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει όταν επετεύχθη η συμφωνία της Μόσχας για την διευθέτηση της κατάστασης στην επαρχία της Ιντλίμπ στη Συρία, είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με δημοσιογράφους της Rossiyskaya Gazeta γράφει σε δημοσίευμά του το Ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Δυστυχώς, σε αυτό το σημείο, οι Τούρκοι απέτυχαν να ικανοποιήσουν μερικές σημαντικές δεσμεύσεις, που υποτίθεται θα έλυναν στην Ιντλίμπ. Πρώτα, απέτυχαν να διαχωρίσουν την ένοπλη αντιπολίτευση, που συνεργάζεται με τους Τούρκους και είναι έτοιμη για διάλογο με την κυβέρνηση, από τους τρομοκράτες της Nusra Front που εξελίχθηκαν σε Hayat Tahrir al-Sham.
Το δεύτερο σημείο συνδέεται με τις απειλές που προέρχονται από την ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ και περιλαμβάνει την μετακίνηση εκατοντάδων ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Nusra και της Hayat Tahrir al-Sham, στην Λιβύη, για να λάβουν μέρος στην κλιμάκωση του πολέμου στη χώρα» είπε Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.

«Θα ήθελα να τονίσω ξανά, λαμβάνοντας υπόψη όλους του παράγοντες που ανέφερα, πως η Ρωσία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνη της, αλλά μπορεί να αγωνιστεί για άνευ όρων και σχολαστική εκπλήρωση των συμφωνηθέντων για την Ιντλίμπ. Γι’ αυτό μιλάμε με τους Τούρκους εταίρους» πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο
Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως οι τρομοκράτες της Ιντλίμπ συνεχίζουν τις προκλήσεις τους.

«Κυριολεκτικά πριν δύο ημέρες, υπήρξε προσπάθεια να πληγεί η βάση μας στην Hmeimim με drone. Η επίθεση ματαιώθηκε από την αεράμυνα της βάσης. Ο βομβαρδισμός θέσεων του Συριακού στρατού και πολιτών πέρα από τη ζώνη της Ιντλίμπ είναι συχνός» είπε
ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία αιτία γι’ αυτή την κατάσταση είναι η μη αποστρατικοποίηση της ζώνης που δημιουργήθηκε στην Ιντλίμπ.

«Το θυμίσαμε και αυτό στους Τούρκους εταίρους μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την εκπλήρωση όλων των σημείων των αποφάσεων που έλαβαν οι Πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας» πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

«Λαμβάνουμε πληροφορίες για την ανάπτυξη Τουρκικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ, για συγκρούσεις μεταξύ αυτών και των Συριακών δυνάμεων. Ο στρατός παρακολουθεί την κατάσταση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, που έχουν ανακοινωθεί από το Γενικό Επιτελείο, οι Τούρκοι στρατιώτες έχουν προωθηθεί σε συγκεκριμένες θέσεις εντός της ζώνης αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ χωρίς να μας ενημερώσουν. Έτσι, ήταν αδύνατο να ενημερώσουμε τον Συριακό στρατό. Οι επιθέσεις έγιναν και ο Τουρκικός στρατός απειλεί με αντίποινα. Αυτό είναι λυπηρό. Κάνουμε έκκληση για επιμελή εκπλήρωση των συμφωνιών του Σότσι το 2018 και 2019 για την Ιντλίμπ» κατέληξε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Διαβάστε επίσης:
Ρήγμα Τουρκίας - Ρωσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου