Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Εκατοντάδες Τούρκοι πυρηνικοί επιστήμονες ειδικεύονται στη Ρωσία

Η Τουρκία προετοιμάζει τα στελέχη για το νέο πυρηνικό της εργοστάσιο στο Άκουγιου. Έτσι, ακόμη 43 πυρηνικοί μηχανικοί ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στη Ρωσία, ώστε το εργοστάσιο να ξεκινήσει την λειτουργία του το 2023.


Οι φοιτητές ολοκλήρωσαν τον κύκλο εκπαίδευσης των 6,5 ετών στη Μόσχα, στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής και Μηχανικής, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Sabah.

Το 2010 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου. Στη συνέχεια επελέγησαν μέσω εξετάσεων Τούρκοι φοιτητές από τα καλύτερα Τουρκικά πανεπιστήμια για να εκπαιδευτούν στη Ρωσία.

Επί 1 χρόνο μάθαιναν Ρωσικά και μετά επί 5,5 χρόνια απέκτησαν ειδίκευση μαζί με φοιτητές από άλλες χώρες που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια.

Το 2018 αποφοίτησαν οι πρώτοι 35 Τούρκοι πυρηνικοί επιστήμονες από τη Ρωσία, ενώ το 2019 αποφοίτησαν 53 και το 2020 άλλοι 55. Ακόμη 58 αναμένεται να αποφοιτήσουν το 2022, ενώ 47 Τούρκοι αναμένεται να λάβουν master στην πυρηνική φυσική και 25 ακόμη να φοιτήσουν σύντομα, δημιουργώντας μια «στρατιά» πυρηνικών επιστημόνων ικανών να λειτουργήσουν το νέο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας.

Οι τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες του Ρωσικής κατασκευής εργοστασίου θα έχουν συνολική  ισχύ 4800MW.

Παράλληλα με τους Τούρκους πυρηνικούς επιστήμονες, στην Ρωσία εκπαιδεύονται και αποφοιτούν και Αιγύπτιοι πυρηνικοί επιστήμονες, οι οποίοι θα εργαστούν στο νέο Ρωσικής κατασκευής πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου, που θα βρίσκεται κοντά στο Κάιρο. Λεπτομέρειες διαβάστε ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου