Η λογική της Τουρκίας για τις σχέσεις της με τις γειτονικές της χώρες και τις χώρες συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, αγγίζει τα όρια της λογικής και της συλλογιστικής ενός παιδιού 8 χρονών.
Σε συνέντευξή του στις Hurriyet και Aksam, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως «η Αθήνα εκφοβίζει την ΕΕ» πως «θα επιτεθούν οι Τούρκοι».
«Οι Έλληνες στρατιωτικοποίησαν 16 από τα 23 νησιά που πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, παρά τις συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Ρώτησα την Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις; Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να έχει χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια. Αξιωματούχοι (Έλληνες) πραγματοποίησαν 78 επισκέψεις στα νησιά που βρίσκονται μπροστά μας, δίπλα μας. Αυτές είναι προκλήσεις! Αφού μιλάτε για φιλία, τότε αποστρατιωτικοπιοιήστε τα νησιά» είπε ο Χουλουσί Ακάρ.
Δηλαδή, κατά την λογική των Τούρκων, αποτελεί πρόκληση η επίσκεψη Ελλήνων αξιωματούχων στα Ελληνικά νησιά που βρίσκονται πολύ κοντά στα Μικρασιατικά παράλια! Με την ίδια λογική, αποτελεί πρόκληση και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη, στο Σουφλί, στο Διδυμότειχο και στην Ορεστιάδα, επειδή βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία.
Για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία είναι η εξής: «ό, τι απειλείται, δεν αποστρατικοποιείται».
Σχετικά με τη διαφορά των 6 και 10 ναυτικών μιλίων σε θάλασσα και αέρα, ο Χουλουσί Ακάρ έχει δίκιο. Δεν είναι λογικό αυτό που κάνει η Ελλάδα. Η λύση του θέματος είναι απλή και σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο: 12 μίλια σε θάλασσα και αέρα.
Ο Τούρκος Υπουργός επίσης ανέφερε ότι ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας είπε ότι το τελευταίο διάστημα «3 φορές φτάσαμε στα πρόθυρα πολέμου με την Τουρκία» και ζήτησε από την Γερμανίδα ομόλογό του την ακύρωση της παράδοσης των υποβρυχίων και των ανταλλακτικών, ενώ η Γερμανία αρνήθηκε να ικανοποιήσει το Ελληνικό αίτημα.
«Υπάρχει εμπάργκο σε περισσότερα από 700 προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας. Έχουμε δώσει τον κατάλογο (στους Γερμανούς) και αναμένουμε να αρθούν τα εμπόδια» είπε ο Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Γερμανία και σε άλλους εξοπλιστικούς τομείς όπως σε UAV.
Στη συνέντευξή του ο Χουλουσί Ακάρ είπε επίσης πως οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν θα βελτιωθούν εάν οι ΗΠΑ δεν σταματήσουν να συνεργάζονται με τους Κούρδους της Συρίας.
«Αναμένουμε να δουν (οι ΗΠΑ) την πραγματικότητα σχετικά με το YPG. Εάν δεν βρεθεί λύση (στο πρόβλημα), τότε οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ δεν θα οδηγήσουν πουθενά» δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.
Για το θέμα των Ρωσικών S-400 ο Χουλουσί Ακάρ είπε πως είναι το ίδιο με τους Ελληνικούς S-300, τους οποίους χρησιμοποιεί περιορισμένα η Ελλάδα, έχοντας πραγματοποιήσει μόλις μία δοκιμαστική βολή.
«Πολλές πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Ευρώπη που έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ έχουν Σοβιετικά όπλα. Τα όπλα αυτά παραμένουν εντός ΝΑΤΟ. Λέμε στους Αμερικανούς: Είμαστε ανοιχτοί να διαπραγματευτούμε για το μοντέλο που εφαρμόζεται με τους Ελληνικούς S-300 στην Κρήτη».
Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως το ζήτημα των S-400 είναι καθαρά εμπορικό.
«Η απόκτηση από την Τουρκία των Ρωσικών S-400 ανοίγει τον δρόμο και άλλες χώρες (να τους αγοράσουν). (Οι Αμερικανοί) θέλουν να σταματήσουν την προμήθεια τέτοιων συστημάτων από άλλες χώρες για εμπορικούς λόγους» είπε ο Χουλουσί Ακάρ, αλλά τόνισε πως δεν θα τους διατηρήσουν ανενεργούς όπως η Ελλάδα: «Τα συστήματα αυτά θα λειτουργούν αναλόγως της απειλής. Εμείς θα αποφασίζουμε το πότε».
Στο μεταξύ, σε μια ακόμη δόση μεγαλοϊδεατισμού, σε ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρομοίασε τον εαυτό του με τον Μωάμεθ τον πορθητή.
«Απέναντι μου βλέπω τον Πορθητή, o οποίος έλεγε πως στα σχέδια μας δεν φτάνουν ούτε με τα όνειρά τους. Δηλαδή, σήμερα, στον Εύξεινο Πόντο βρήκαμε φυσικό αέριο. Το πετύχαμε αυτό με το Φατίχ, θα το πετύχουμε και με το Κανουνί. Οι εργασίες των γεωτρήσεων συνεχίζονται».
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου